lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Predaj prívlastkových vín v SR zažíva boom

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 30.1.2006
späť
Späť

Poslať
 

Slováci si stále viac potrpia na kvalitné výberové vína. Dokazuje to predajnosť prívlastkových vín za rok 2005, ktorá oproti minulému roku vykazuje 80% nárast. Vyplýva to z údajov spoločnosti Metro Cash & Carry Slovakia, ktorá je predajcom viac ako 45 prívlastkových vín na trhu. Najväčší záujem je o vína s prívlastkom kabinetné, neskorý zber a výber hrozna.

„Už dlhšiu dobu sledujeme, že predaj vína celkovo vzrástol. V poslednej dobe medzi spotrebiteľmi stúpa najmä záujem o vína prívlastkové, konkrétne kabinetné, neskorý zber a výber hrozna. U ľadových a slamových vín sme zatiaľ taký nárast nezaznamenali. Celkovo však budeme ponuku prívlastkových vín rozširovať tak, aby sme spotrebiteľom sprostredkovali čo najširšiu ponuku domácej výroby. Ich podiel na celkovom predaji vín teraz dosahuje 1,57 %. V tomto roku navyše plánujeme ponuku obohatiť o dovozové prívlastkové vína,“ uviedol Roman Nováčik, nákupca vín spoločnosti Metro.

„V súčasnosti ponúkame takmer výhradne produkty miestnych dodávateľov – a to predovšetkým od spoločností, ako sú Vinárske závody Topoľčianky, Víno Matyšák, Víno Nitra alebo Vinanza. Čo sa týka cenových relácií, pri neskorom zbere sa cena pohybuje medzi 100 -150 Sk za 750 ml, pri výbere z hrozna o niečo viac,150 až 250 Sk za 750 ml,“ upresňuje Roman Nováčik. 
 
„Aj keď na slovenskom trhu sledujeme celkový nárast predaja vín, nárast spotreby ľadových a slamových vín tu nie je taký výrazný ako v Českej republike. Aj napriek tomu nás prekvapilo, že medzi spotrebiteľmi stúpa obľuba takých špecialít, ako sú práve ľadové, slamové vína a podobné druhy exkluzívnych vín,“ dodáva Roman Nováčik. 

Na výrobu ľadových a slamových vín sú vhodné muštové odrody ako napríklad Rulandské biela, Tramín červený, Rizling vlašský, Veltlínske zelené alebo Cabernet Sauvignon. Sú pestované na viničných tratiach so špeciálnou polohou tak, aby bolo zabezpečené čo najväčšie množstvo slnečného svitu a súčasne, aby boli dosiahnuté čo najnižšie teploty v období pred zberom. Zber hrozna na výrobu ľadových vín prebieha počas mrazu (minimálne –7 ˚C), rovnako ako aj jeho spracovanie do štádia muštu. Lisuje sa celé nepomleté hrozno, odkalovanie prebieha spontánne bez pridania čeriacich látok. Kvasný proces prebieha niekoľko týždňov, pričom sa používajú špeciálne kultúry osmofilných kvasiniek. Špecifikom slamových vín je dozrievanie hrozna po zbere mimo vinice. Hrozno je najčastejšie uložené na slame alebo v špeciálnych bedniach minimálne 3 mesiace. Tomuto procesu dozrievania vďačia vína aj za svoj názov.

Tieto vína sú vždy predávané v menšom balení, najčastejšie 0,2 l. Vzhľadom na vysoký extrakt a obsah cukru sa konzumuje vždy v menšom množstve. Hodí sa skôr na záver degustácie alebo k vybraným jedlám – k dezertom či k delikatesám (napr. k husacej pečienke).

Spoločným znakom obidvoch typov týchto špeciálnych vín je nádherná zlatistá  farba a veľká viskozita, ktorá sa prejaví po naliatí do pohára, kedy víno na stene pohára  vytvára ťažké kvapky. Čo sa týka vône, sú pre tieto vína typické veľmi intenzívne ovocné arómy, hlavne citrusové plody, tropické ovocie, ale aj broskyňové vône, ktoré sú doplnené dominantnými a veľmi intenzívnymi medovými tónmi. U slamových vín je často vôňa korenistejšia, u ľadových možno očakávať aj jemné kvetinové vône púpavy, prípadne iných lúčnych kvetov. Treba počítať s veľmi extraktívnou medovou chuťou, ktorá je spôsobená vysokým obsahom cukru. Tuzemské ľadové a slamové vína sú zaujímavé aj krásnou kyselinkou, ktorá výborne ladí s vysokým obsahom cukru, a výrazne tak odlišuje naše vína od niektorých prírodne sladkých vín vyrábaných v južných štátoch.
 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!