lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako si poradiť so suchými očami

  Spracoval(a) : Jana Šírková
Dátum : 8.1.2007
späť
Späť

Poslať
 

Úloha sĺz
Pravidelné žmurkanie očných viečok zabezpečuje stále čerstvý slzný film. Bez žmurkania dochádza k vysychaniu povrchu oka. Okrem toho slzný film obsahuje baktericídne substancie (lyzozým a laktoferín, špecifické protilátky), a tak chráni oko pred infekciami. Slzný film navyše umožňuje zásobenie rohovky kyslíkom. Keďže rohovka nemá žiadne vlastné krvné cievy, je odkázaná na tento spôsob dodávania kyslíka. Nesmieme zabudnúť ani na skutočnosť, že slzný film má veľký význam aj pre zrakovú ostrosť oka.

Aby mohol slzný film spĺňať všetky tieto mnohostranné funkcie, je zložený z troch vrstiev: vnútorná vrstva, označovaná ako „mucínová vrstva", predstavuje tenkú hlienovú vrstvu, ktorá jemne tlačí na povrch oka, vyhladzuje ho a tým zabezpečuje, že vodovzdorná rohovka sa môže zvlhčiť. Hlien potrebný na tento účel je tvorený takzvanými pohárikovými bunkami. Stredná vrstva slzného filmu je „vodnatá vrstva". Zvlhčuje, vyživuje a chráni citlivú rohovku. Tvorí ju voda, ktorá sa vytvára v slzných žľazách. Vonkajšia vrstva slzného filmu sa označuje ako „lipidová vrstva". Je to tenká tuková vrstva, ktorá ohraničuje slzný film od vonkajšieho vzduchu a prepožičiava mu potrebnú stabilitu. Tým zabraňuje, aby slzy pretiekli cez okraj viečka a zabezpečuje, že sa slzný film nepreruší príliš rýchlo. Najdôležitejšia úloha lipidovej vrstvy však spočíva v tom, že chráni slznú tekutinu pred vyparením. Tukové molekuly (lipidy), potrebné pre lipidovú vrstvu, sa tvoria v meibomských žľazách, ktoré sa nachádzajú v chrupavke horného a dolného viečka a pri každom žmurknutí uvoľňujú tieto lipidy priamo cez malé otvory na okraji viečka. Odtiaľ sa lipidy dostávajú na slzný film a vytvárajú tam lipidovú vrstvu.

Syndróm suchého oka, príčiny a liečba

Syndrómom suchého oka (keratoconjunctivitis sicca, čo v  preklade znamená: suchý zápal rohovky a spojovky) diagnostikujú oční lekári približne u každého piateho pacienta. Ide pritom o chronické ochorenie, ktoré vyžaduje dlhodobú liečbu.

Vznik ochorenia môžu zapríčiniť rôzne, často súčasne sa vyskytujúce faktory (viď. tabuľka). Priamou príčinou ochorenia je však porušenie slzného filmu, čo má za následok “vysychanie očí”. To znamená, že rohovka a spojovka nemajú dostatočnú vlhkosť. Prichádza tak k drhnutiu (ako pri šmirgľovom papieri) očných viečok o citlivé tkanivové vrstvy povrchu oka, čo zapríčiňuje poškodenie rohovky a spojovky. Následkom môžu byť pocity cudzieho telesa v oku, pichanie, štípanie, pálenie, začervenanie očí, ale aj zápaly rohovky a spojovky, či poruchy zraku. Dlhodobo neliečený syndróm suchého oka môže v krajnom prípade viesť až k oslepnutiu.

Výsledky z klinických štúdií v posledných rokoch ukázali, že u približne 80% pacientov spočíva príčina ich očných ťažkostí v porušení lipidovej vrstvy slzného filmu, nie v nedostatočnej produkcii vodnej vrstvy, ako sa doposiaľ predpokladalo. Izolované poškodenie vodnej vrstvy slzného filmu je príčinou ťažkostí iba u 8% pacientov. Problém suchých očí teda nie je v príliš malom množstve slznej tekutiny, ale v najmä jej príliš rýchlom vyparovaní sa, zapríčinenom porušením lipidovej vrstvy, ktoré spôsobuje chybná funkcia meibomských žliaz. Za normálnych okolností sa napríklad vyparí približne 10-20% slznej tekutiny za 24 hod., ktorá sa však v zdravom oku s nepoškodeným slzným filmom bez problémov nahradí. Pri poškodení lipidovej vrstvy je však percento odparovania  slznej tekutiny až o 95% vyššie.

Tento fakt objasňuje, prečo je liečba syndrómu suchých očí „tekutinou nahrádzajúcou slzy“ nedostatočná. Tá totiž môže dočasne očiam uľaviť, neponúka však riešenie problému a odstránenie jeho príčiny. Jednou z najčastejších chýb pacientov pri prvých príznakoch ochorenia je používanie vazokonstrikčných kvapiek na začervenané oči, čo lekári jednoznačne neodporúčajú. Tieto kvapky síce odstránia začervenanie očí, znižujú však vyživovanie rohovky a maskujú prejavy ochorenia. Ich dlhodobé používanie naopak môže viesť k vzniku suchého oka. Pri prvých prejavoch ochorenia sa preto odporúča radšej navštíviť očného lekára, ktorý zistí príčinu symptómov a stanoví správnu liečbu. Pacientovi, ktorý sa chce v tomto smere spoľahnúť sám na seba, možno odporučiť použitie lipozomatického očného spreju, prípadne umelých sĺz.

Ako sa starať o svoje oči?

Výskum v oblasti terapie suchého oka sa preto v posledných rokoch sústredil na vývoj prípravkov stabilizujúcich a nahrádzajúcich práve lipidovú vrstvu slzného filmu. Výsledkom tohto snaženia je medzinárodne patentovaná lipozomatická forma sójového lecitínu vo forme očného spreju. Ktorý sa na slovenský trh dostáva pod názvom EYE PROTECT (v západnej Európe sa predáva pod obchodným názvom Tears Again). Prípravok sa aplikuje na zatvorené očné viečka zo vzdialenosti cca 10 cm. Lipozómy sa nahromadia na okrajoch viečok a pri otvorení oka sa spoja s fosfolipidmi lipidovej vrstvy slzného filmu, pričom dochádza k jeho stabilizácii. Okrem toho sú lipozómy využité na transport vitamínov A a E, ktoré zmierňujú zápal na povrchu oka.

V iných krajinách Európy je tento spôsob liečby už štandardný a klinické štúdie potvrdili jeho veľmi dobré účinky. Navyše, lipozómový očný sprej je mimoriadne dobre znášaný a teda ideálny na dlhodobé použitie, aké si vyžaduje liečba suchých očí. Doba použitia prípravku sa pritom neskracuje po jeho otvorení, ako je to v prípade „umelých sĺz“.

Ďalšími benefitmi lipozómového očného spreju EYE PROTECT je jeho jednoduchá aplikácia a možnosť nanášania aj na make-up, cez kontaktné šošovky a pod. Ocenia ho iste aj tí, ktorí sa používaniu štandardných očných preparátov bránili pre nepríjemné pocity pri ich aplikácii. Očný sprej EYE PROTECT je pritom možné používať ako liečbu, ale aj ako prevenciu vzniku suchého oka.

V prvom rade by sme však mali dbať aj o svoj životný štýl, ktorý v nemalej miere prispieva k vzniku suchého oka a s nim spojených ťažkostí. Niekoľko dôležitých rád ako predchádzať tomuto ochoreniu nájdete v tabuľke.

Faktory, ktoré podporujú alebo zapríčiňujú syndróm suchých očí
- Lieky (betablokátory, antikoncepčné tabletky, antidepresíva, neuroleptiká, analgetiká, antihistaminiká, sedatíva a hypnotiká)
- Hormonálne zmeny, ako napr. v klimaktériu
- Ochorenia kože
- Znižovanie tvorby sĺz vo vyššom veku
- Internistické a reumatické ochorenia (polyartritída, diabetes, ochorenia štítnej žľazy)
- Autoimúnne ochorenia
- Nesprávna výživa
- Klimatické vplyvy (klimatizačné zariadenia, príliš suchý a horúci vzduch v miestnostiach, zlé vetranie)
- Znečistenie životného prostredia (ozón, prach)
- Práca pri obrazovke
- Šoférovanie – dlhé cesty

10 rád ako si poradiť so syndrómom suchých očí
- Viackrát denne vetrať byt, rozmiestniť zvlhčovače vzduchu;
- Pravidelne sa chodiť prechádzať na čerstvý, vlhký vzduch;
- V aute/lietadle si nenasmerovať ventiláciu na oči;
- Zásadne sa vyhýbať prievanu, prípadne použiť ochranné okuliare;
- Denne vypiť aspoň 2 litre tekutín, prirodzene, nealkoholických!
- Dostatočne spať;
- Vyhýbať sa pasívnemu a predovšetkým aktívnemu fajčeniu;
- Pri práci pred obrazovkou pomáha časté žmurkanie a pravidelné krátke prestávky;
- Pri používaní kontaktných šošoviek je potrebné šošovky opakovane zvlhčovať!
Pravidelne navštevovať očného lekára!


Diskusia k článku:

Prosím vás, ak to niekto má, napíšte, aké to je a či sa to oplatí kúpiť.
Neregistrovaný - lucia, 8.1.2007 16:24
Ja som to mal, ale mne to velmi nezabralo. Pre mna bol lepsi SYSTANE a HYPROMELOZA
Neregistrovaný - , 19.9.2007 13:34
Ja som to mal, ale mne to velmi nezabralo. Pre mna bol lepsi SYSTANE a HYPROMELOZA
Neregistrovaný - gresko, 19.9.2007 13:35
Ja si každú chvíľu kvapkám umelé slzy, hlavne v práci, kde moc experimentovať s očami nemôžem. Mne celkom vyhovujú ocutein kvapky, lebo sú aj na šošovky a dlhšie mám úľavu očí ako pri iných.
Neregistrovaný - Tina, 4.7.2014 09:30, martinka.sunny(`na`)azet.sk
najlepší na oči, čo sa týka výživy je podľa mňa reviophtal luteinMAX...obsahuje antioxidanty a všetko potrebné pre správnu výživu oka.
Neregistrovaný - ivana, 27.9.2014 17:31, tengerine(`na`)azet.sk
Mne na suché oči dobre zaberajú a pomáhajú kvapky ocutein, natrafila som na ne úplnou náhodou a som s nimi spokojná.
Neregistrovaný - Linda, 15.5.2015 12:59, lentilka_17(`na`)zoznam.sk
Keď suché oči tak rada používam ocutein kvapky z lekárne, presvedčila ma najprv cena a potom aj ich účinok :)
Neregistrovaný - Katka, 24.6.2015 20:10, katka.1990(`na`)zoznam.sk
spravnou vyzivou a vitaminmi ocutein
Neregistrovaný - Lenka, 12.11.2016 12:11, lenkapast(`na`)azet.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!