lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Prečo kašleme?

  Spracoval(a) : Katarína Mikulcová
Dátum : 30.1.2007
späť
Späť

Poslať
 

Z prieskumu, ktorý sa  uskutočnil minulý rok na Slovensku, vyplynulo, že kašeľ je príčinou zdravotného trápenia  približne 36 % Slovákov. Ocitol sa tak na 3. mieste, hneď za bolesťami hlavy a nádchou.

Kašeľ je obranným reflexom organizmu. Nebezpečné choroboplodné zárodky ako napríklad vírusy spôsobujúce nádchy, prechladnutia alebo chrípky, ktoré sa nachádzajú vo vzduchu, môžu ľahko napadnúť dýchací systém. Ak napadnú sliznicu v hrtane, priedušnici alebo v pľúcach, spôsobia zápal dýchacích  ciest, čím pociťujeme nutkanie na kašeľ. Za normálnych okolností má dýchací systém vysokú odolnosť a samočistiacu schopnosť. Najdôležitejší význam zohráva špeciálna vrstva hlienu, ktorej úlohou je zachytávať cudzie častice ako je napríklad prach, cigaretový dym, peľ alebo choroboplodné zárodky. Tento hlien sa neustále obnovuje a pomocou riasiniek pohybuje smerom k hrtanu a k hltanu, kde ho človek prehĺta alebo v prípade veľkého množstva vykašliava. Vedeli ste, že pri kašľaní sa stlačený vzduch spolu s cudzími časticami a hlienom „rúti“ von rýchlosťou až 250 až 900 km za hodinu? Silu tejto rýchlosti môžeme prirovnať k uragánu! Pri kašľaní sa však odtrhávajú aj ochranné vrstvy sliznice, čím dochádza k zraneniu dýchacích ciest a tie sa stávajú náchylnejšie na ochorenie.

Nie každý kašeľ je rovnaký! Rozoznáva sa viac druhov. Lekári hovoria o suchom dráždivom kašli a produktívnom  kašli.
Suchý dráždivý kašeľ sa najčastejšie vyskytuje v prvých troch dňoch prechladnutia. Vyznačuje sa drsnými a kŕčovitými záchvatmi, pri ktorých sa nevykašliava žiadny hlien.
Produktívny kašeľ sa vyznačuje vysokou tvorbou hlienu a pomáha odstraňovať choroboplodné zárodky a nečistoty z dýchacích ciest. Je charakteristický pre pokročilé štádium prechladnutia. Neodporúča sa potláčať ho, pretože sa tým brzdí vykašliavanie hlienu.

Okrem týchto kašľov je verejnosti dobre známy fajčiarsky kašeľ, ktorý je následkom dlhodobého fajčenia. Často je symptómom chronickej bronchitídy. Štatistiky udávajú, že až v 90% prípadoch je chronická bronchitída vyvolaná práve dlhoročným fajčením.
Zaujímavý je výsledok štúdie, ktorú zrealizoval výskumný tím z lekárskej fakulty v Massachusetts. Táto štúdia dokázala, že chronický kašeľ má veľký vplyv na kvalitu života. Výskumníci prišli k záveru, že väčšie problémy s chronickým kašľom majú ženy, ktorým môže spôsobovať okrem iného aj problémy s udržaním moču, čo výrazne narušuje ich psychickú a duševnú rovnováhu.

Homeopatia verzus kašeľ
Homeopatia je prírodná metóda liečenia, ktorá aktivuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Aj Slovensko už nasleduje vývojový trend charakteristický pre západnú Európu, kde napríklad vo Francúzsku sa homeopaticky lieči takmer 40 % pacientov a viac ako 17 % lekárov predpisuje homeopatické lieky pravidelne. Homeopatia ponúka účinného bojovníka aj pri liečbe kašľa. Je ním homeopatický liek Stodal, ktorý vyvinuli francúzske laboratóriá Boiron. Predáva sa v lekárňach buď vo forme sirupu alebo vo forme granúl. Vďaka svojmu originálnemu zloženiu sa sirup Stodal odporúča na liečbu akútneho kašľa každého druhu. Jeho veľkou výhodou je, že neobsahuje aktívne zložky so sedatívnym účinkom, to znamená, že nevyvoláva ospalosť, čiže môžu ho pokojne užívať nielen vodiči – manažéri, ale všetci, ktorí sa potrebujú sústrediť na svoju prácu. Je vhodný pre všetky vekové kategórie vrátane tehotných žien a malých detí. Pre deti je zaujímavá príjemná  karamelová chuť sirupu, ktorá zabezpečí dodržiavanie liečby. MUDr. Jana Mrázová odporúča pre deti dávkovanie 1 kávovú lyžičku sirupu 3 až 5 krát denne, dospelí užívajú 1 polievkovú lyžicu 3 až 5 krát denne. Najčastejším príznakom rôznych ochorení je práve kašeľ. Preto ak trvá viac ako tri týždne, je nutné vyhľadať lekára – homeopata, ktorý pacienta dôkladne vyšetrí, stanoví diagnózu a následne  potrebnú liečbu. Kontakt na  lekára  –  homeopata  získate  na telefónnom čísle 02/ 49 29 65 01.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!