lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Na citlivú pokožku sa musí citlivo. A najmä v zime

  Spracoval(a) : Janka
Dátum : 17.1.2011
späť
Späť

Poslať
 

Trpí Vaše dieťa suchou pokožkou alebo atopickým ekzémom? A viete, že takto postihnutá pokožka trpí najmä v zimnom období?  Atopik skutočne trpí najviac v zime, pretože pokožku dráždi a nadmerne vysúša prehriaty vzduch vo vykurovaných miestnostiach, mráz, studený vietor, časté prechody z tepla do zimy a opačne.

 

Citlivá detská pokožka

     Atopickým ekzémom trpia najmä deti už od ranného veku. Pravdepodobnosť, že sa atopický ekzém u dieťaťa objaví, je zhruba 15%, aj keď sú rodičia v tomto smere úplne zdraví! „Atopická dermatitída je ochorenie, u ktorého je geneticky podmienená porucha stavby a funkcie kože spolu s imunologickými abnormalitami. U detí, ktoré majú citlivú pokožku aj bez atopickej dermatitídy je potrebné si uvedomiť, čo pokožku dráždi. Treba zabrániť nadmernému vysúšaniu pokožky, dráždeniu chemikáliami, vonkajším prostredím, zabrániť odmasťovaniu kožného povrchu a obnovovať prirodzený hydrolipidový ochranný kožný kryt,“ hovorí prednostka dermatoveneralogickej kliniky Univerzitnej nemocnioce v Bratislave, prof. Mária Šimaljaková.     
Citlivá detská pokožka si sama osebe vyžaduje citlivý prístup a jemné ošetrujúce prípravky.  Základom starostlivosti o takúto  pokožku je výdatné krémovanie počas celého roka. Kým v letnom období si žiada viac vody ako lipidov, v zimnom období potrebuje vysušená atopická potrebuje poriadne zásobovať tukom.  

 

 

     Detská pokožka je v chlade oveľa náchylnejšia a takisto rýchlejšie stráca teplo. Rodičia by sa preto mali mať detskú pokožku hlavne v tomto období pod kontrolou.  Určitým znamením, že prekrvovanie neprebieha, ako by malo, sú neprekrvené biele fliačky na pokožke, či studené ruky, chodidlá a uši.

Zlým znamením je na druhej strane nadmerné potenie. Čo teda robiť? Najdôležitejším faktorom zachovania správneho prekrvenia detskej pokožky je dostatočný prísun tekutín, na ktorý treba dbať rovnako starostlivo ako v lete. Takisto je potrebné dávať pozor na príliš tesné oblečenie či topánky. Deťom sa odporúča obliekať niekoľko vrstiev voľnejšieho oblečenia a v teple udržiavať najmä hlavičku, krk a ruky dieťaťa.

 

 

Pokožka – Náš najvzácnejší kabát  

     Koža je najväčším orgánom ľudského tela a zároveň najdôležitejším ochranca imunity pred nástrahami prichádzajúcimi z vonkajšieho prostredia. Veľmi podstatnú rolu pri ochrane organizmu pred baktériami a alergénmi z vonkajšieho prostredia hrá tzv. ochranná kožná bariéra, ktorá sa nachádza v najvrchnejšej časti pokožky (v rohovej vrstve). Je tvorená rohovinovými bunkami (odumretými kožnými bunkami) a lipidmi bohatých na kyselinu linolovú, ktoré sa nachádzajú medzi týmito bunkami a tvoria ich pružné spojenie. Suchá, šupinatá a drsná pokožka v prípade atopickej dermatitídy vzniká nedostatkom práve týchto lipidov v ochrannej kožnej bariére. V prípade zdravej pokožky sa tuky obnovujú samé. Ak je pokožka postihnutá atopickou dermatitídou, je potrebné dodávať pokožke tuky vo forme ošetrujúcich kozmetických prípravkov.

 

 

Starostlivosť o citlivú pokožku v zime
     
Mráz,  studený vietor, prechody z teplej miestnosti do chladného počasia a opačne či prekúrené vnútorné priestory budov sú faktormi, ktoré v zime trápia pokožku každého človeka, nielen atopika. O to viac starostlivosti si atopická pokožka v zimnom období vyžaduje.  Premasťovanie  prípravkami s vysokým podielom tukov (lipidov) by malo byť základom. Najvhodnejšie sú prípravky s obsahom kyseliny linolovej, ktoré majú okrem ochranného účinku aj  reštrukturálny (ochrannú kožnú bariéru obnovujúci) a protizápalový efekt. Takisto je veľmi vhodné pridávanie olejových prísad do kúpeľa a používanie o olej obohatené sprchové prípravky

 

Ako detskej pokožke pomôcť?

     Pokožku novorodencov a bábätiek určite neochráni kožný maz, ktorého produkcia je v tomto veku stále nedostatočná. Je preto nutné krémovať najmä nepriaznivému počasiu vystavenú tváričku a pery výdatným krémom s dostatočným obsahom lipidov. Pre detskú pokožku je ideálne vyberať produkty, ktoré sú primárne určené na citlivú a atopickú pokožku. Prípravky s obsahom nenasýtených mastných kyselín (napr. kyseliny linolovej) majú okrem ochranného účinku aj funkciu obnovovateľa kožnej bariéry, ktorá je v zimnom období a po kúpaní k nezaplateniu.

Liečivá Linola

     Prípravky radu Linola sú jedinečné práve vysokým obsahom kyseliny linolovej – vyššej  nenasýtenej  mastnej kyseliny, ktorá je súčasťou tukov bunkových membrán, teda spojov medzi bunkami, ktoré pokožku držia pokope. Používanie prípravkov s jej vysokým obsahom vráti pokožke stratený tuk i vodu, zabráni svrbeniu a výrazne zlepší stav atopickej pokožky.

 

Pre  účinnú regeneráciu pokožky po celodennom pôsobení rozličných teplôt je vhodná intenzívna regenerácia vďaka sprchovej emulzií  Dusch und Wasch, ktorá zabezpečí dlhodobú hydratáciu každej pokožky. Udržuje optimálne pH a má antibakteriálny účinok. Rýchlo sa vstrebáva do pokožky, preto minimalizuje vysušujúci efekt vody na pokožku.

 

 

 Pre každodennú starostlivosť o tvár, ruky a telo je určená Linola Lotion -rýchlo sa vstrebávajúca emulzia, ktorá veľmi vhodne dopĺňa liečivé prípravky z radu Linola. Vhodná je najmä pre ošetrenie suchej pokožky alebo ako doplnková starostlivosť pri liečbe ekzémov, lupienkov a atopického ekzému. Obsahuje až 35% lipidov.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!