lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Osteoporóza nemusí znamenať stratu aktívneho života

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 21.1.2011
späť
Späť

Poslať
 

Takmer tretina európskych žien po menopauze trpí osteoporózou, ochorením látkovej výmeny kostného tkaniva ľudovo nazývaného „rednutie kostí“. Prejavuje sa ubúdaním množstva kostnej hmoty, ktoré vedie k oslabeniu pevnosti kosti a tým aj k jej zvýšenej lámavosti. Práve zlomeniny v dôsledku tohto ochorenia sú podľa prieskumu spoločnosti Gfk kľúčovou obavou aj u slovenských pacientov s osteoporózou. Osteoporóza sa stala závažným zdravotníckym a sociálno-ekonomickým problémom dnešnej spoločnosti. Celkové náklady na liečbu osteoporózy v európskom meradle dosahujú výšku viac ako 36 miliárd eur. Tieto náklady sú vyššie ako pri liečbe onkologických ochorení prostaty a rakoviny prsníka.

Osteoporóza je závažným chronickým ochorením

V populácii postihuje osteoporóza najmä staršie osoby a ženy v menopauze. Nárast výskytu osteoporózy sa pripisuje predovšetkým starnutiu populácie, keďže stále viac ľudí sa dožíva vyššieho veku. Ďalším faktorom je zmena životného štýlu, s čím súvisí menej pohybu, zmena stravovacích návykov, fajčenie a pod. Osteoporóza je mimoriadne závažným chronickým ochorením, ktoré môže mať pri neliečení závažné následky pre pacienta. Tie znamenajú často dlhodobo výrazne zhoršenú kvalitu života či dokonca v niektorých prípadoch úmrtie.

Najzávažnejším dôsledkom neliečenej osteoporózy sú zlomeniny, ktoré sú obávaným strašiakom starších ľudí. Tieto obavy sú úplne opodstatnené, keďže až 80% pacientov ešte rok po zlomenine krčka stehennej kosti nie je schopných vykonávať bežné každodenné aktivity bez pomoci iných a až 24 percent žien a 33 percent mužov v Európe zomiera na následky tejto zlomeniny do jedného roka po úraze. Zlomeniny stavcov taktiež trvale znižujú kvalitu života svojou bolestivosťou a obmedzovaním hybnosti chrbtice. Práve preto sa osteoporóza považuje za najzávažnejšie ochorenie pohybového ústrojenstva.

Ako vzniká osteoporóza

Osteoporóza je ochorenie kostí, ktoré vzniká narušením rovnováhy medzi odbúravaním a novotvorbou kostného tkaniva, ktoré v organizme prebieha po celý život ako prirodzený vývoj ľudských kostí. Kým však v detstve a čase dospievania, až do 35 roku života človeka prevažuje novotvorba kostnej hmoty nad jej odbúravaním, s pribúdajúcim vekom sa novotvorba spomaľuje a vo vyššom veku môže odbúravanie kostnej hmoty prevážiť. V niektorých prípadoch však činnosť buniek, ktoré odbúravajú staré kostné tkanivo neúmerne zvýši, čoho výsledkom je osteopénia (predstupeň osteoporózy) a neskôr osteoporóza. Ak sa tento stav včas nezachytí a nezačne sa liečiť, jeho výsledkom sú zlomeniny chrbticových stavcov, bedrového kĺbu, ale aj zápästia či predlaktia. Tieto zlomeniny sú charakteristické tým, že vznikajú pri minimálnej traume alebo aj bez nej. Často stačí len zdvihnúť nákupnú tašku alebo sa zohnúť po spadnuté pero a zlomenina stavca je na svete. Osteoporóza však nie je prirodzenou súčasťou starnutia, ako je mylne vnímaná medzi pacientkami. Dá sa jej predchádzať v podstate od mladého veku vhodnou stravou, ako aj pohybovými aktivitami, ktoré spevňujú náš pohybový aparát. V súčasnosti sa osteoporóza dá aj efektívne liečiť. Podmienkou úspešnej liečby osteoporózy je dlhodobé dodržiavanie liečebného režimu, ako aj stravovacích a pohybových odporúčaní.

Proti zlomeninám dlhodobou liečbou

Najdôležitejším cieľom liečby osteoporózy je zabrániť vzniku zlomeniny. Na rozdiel od minulosti, kedy boli vápnik a vitamín D jedinými dostupnými liekmi osteoporózy, v súčasnosti sa možnosti liečby už podstatne rozšírili, aj keď zatiaľ ešte nie je situácia celkom uspokojivá. Lieky, ktoré sú v súčasnosti dostupné na trhu, majú viacero nežiaducich účinkov a do istej miery prinášajú pacientkam obmedzenia v ich každodennom živote. Pri ich užívaní je potrebné dodržiavať prísne pokyny lekára a výrobcov a pri dlhodobom užívaní je práve to často príčinou prerušenia liečby zo strany pacienta. Efektivita liečby sa v takýchto prípadoch výrazne znižuje a riziko novej zlomeniny je u týchto pacientov, ktorí nedodržiavajú správne a dostatočne dlho odporúčaný režim, až o 20% vyššie. Zistil sa tiež 50% nárast rizika hospitalizácie.  Kľúčová zodpovednosť v dosahovaní výsledkov liečby osteoporózy preto leží na samotnom pacientovi, ktorý musí zachovať dlhodobo sebadisciplínu a dodržiavať odporúčania svojho lekára.

Pár sekúnd proti osteoporóze

Najnovšia liečba osteoporózy, ktorá je teraz dostupná aj na Slovensku svojim spôsobom podania a mechanizmom účinku predchádza mnohým z prekážok dlhodobej liečby, ktorým čelia pacienti v súčasnosti. Podkožná injekcia, ktorá sa podáva v ordinácii lekára len dvakrát do roka, znamená pre pacienta len niekoľko sekúnd na zabezpečenie účinnej liečby osteoporózy a je predpokladom na to, že pacient nezabudne alebo z iných dôvodov nevynechá svoju liečbu. Táto forma podania navyše eliminuje vedľajšie účinky na tráviace ústrojenstvo, ako aj obmedzenia s tým spojené.

Liečba funguje na princípe napodobňovania prirodzených procesov tvorby a odbúravania kostnej hmoty v ľudskom tele. Účinná látka denosumab sa viaže na RANK ligand zodpovedný za tvorbu a funkčnosť osteoklastov – buniek, ktoré spôsobujú odbúravanie kostí. V prípade jeho nadbytku odbúravanie kostnej hmoty prevažuje nad jej novotvorbou a tak vzniká osteoporóza. Zablokovaním RANK ligandu denosumab zabraňuje rednutiu kostí a chráni ich tak proti lámavosti.

Pomôžte liečbe aj vhodnou stravou a pohybom

Váš lekár vám v závislosti od vašich výsledkov odporučí okrem liekov proti osteoporóze aj liečbu v podobe dodatočného príjmu vápnika a vitamínu D, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou všetkých liečebných postupov, prípadne aj zmenu životného štýlu. Pri liečbe osteoporózy  platia tie isté pravidlá, ako pri jej prevencii, a to dvojnásobne: vyhýbajte sa cigaretám a alkoholu, stravujte sa zdravo a venujte sa pravidelne pohybovým aktivitám. Pohyb vám na jednej strane pomôže zlepšiť kvalitu kostí, ale na druhej strane pomáha spevňovať svalstvo a zlepšovať koordináciu pohybu a predchádzať tak pádom či traumám, a teda prípadným zlomeninám.

Bezpečne „krok za krokom“

V prieskume spoločnosti GfK realizovanom medzi Slovenskými pacientkami približne tretina opýtaných pacientok deklaruje, že na svoje ochorenie reagujú obmedzením svojich pohybových aktivít s cieľom chrániť sa pred neželanými zlomeninami. Aj keď je pri osteoporóze zvýšená opatrnosť na mieste, starnutie nemusí znamenať stratu aktívneho života, aj keď majú dámy tohto neželaného „spoločníka“. Pohyb a správne zvolené cvičenie navyše môže súčasne so správne zvolenou liečbou pozitívne pôsobiť na organizmus pacienta hneď v niekoľkých aspektoch. Pohyb ako taký, zlepšuje kordináciu a istotu pri pohyboch, čím znižuje možné riziko pádu, čo je u osôb s osteoporózou najčastejšou príčinou zlomenín. Takisto posilňuje svalstvo, čím sa tlmí náraz na kosť pri páde. Vyhýbať sa však treba športom, ktoré samotné riziko pádu a následnej zlomeniny zvyšujú, ako bicyklovanie, lyžovanie, korčuľovanie a pod.

Najvhodnejším pohybom pre pacientov s osteoporózou a zároveň aj najprirodzenejším pohybom nášho tela je chôdza. Možno práve pre jej prirodzenú súčasť každodenného života sme si zvykli ju podceňovať. Je pre nás taká jednoduchá, že si neuvedomujeme jej najväčší benefit pre telo a síce zapojenie veľkej skupiny svalov do činnosti. Ďalšou výhodou chôdze je jej nenáročnosť na pohybové ústrojenstvo a nekladie ani veľké nároky na športovú výbavu. Dá sa uskutočňovať takmer všade a takmer v každom počasí. Ak navyše vykonávate pohyb v prírode, zabezpečíte si aj príjem vitamínu D, ktorý je pre príjem vápnika zo stravy a jeho vstrebania do kosti veľmi dôležitý. Vo všeobecnosti chôdza zvyšuje kostnú denzitu.

Optimálna dávka ani intenzita chôdze nie je presne stanovená. Skôr sa odporúča vychádzať z bežnej dennej aktivity a snažiť sa postupne pridávať kroky naviac. Pre niekoho môže byť aj takáto aktivita na úvod príliš namáhavá. V takom prípade začnite s veľmi krátkymi prechádzkami – 5 minút denne a postupne zvyšujte ich záťaž a trvanie (každý deň o minútu dlhšie, alebo 200 krokov navyše). Odporúča sa 30 minút trvajúca, rezká chôdza, 3 až 5 krát do týždňa. Rezká chôdza ale neznamená, aby ste sa zničili. Udržiavajte aktivitu tak, aby ste boli schopný udržiavať konverzáciu. Pre orientačné hodnotenie záťaže sa odporúča tzv. hovorový test. Intenzita pohybu je primeraná, ak dokážete počas pohybu komunikovať (aj keď s menšími ťažkosťami). Ak ste príliš zadýchaní a nedokážte vetu dokončiť, je potrebné intenzitu pohybu znížiť. Naopak,  ak bez problémov komunikujeme bez zadýchania sa, je potrebné intenzitu pohybu zvýšiť.

10 zásad bezpečnej chôdze

Pred samotnou „zdravotnou prechádzkou“ si najskôr premyslite trasu, ktorou pôjdete. Ideálne by bolo vyhnúť sa frekventovaným miestam a miestam so zvýšeným rizikom úrazu ako je pošmyknutie sa a následný pád.

1.            Preferujte chôdzu po rovine a vyhýbajte sa hrboľatému a klzkému povrchu

2.            Pre pacientky s osteoporózou sú najnebezpečnejšie pády. Dávajte si pozor, v prípade veľmi nepriaznivého počasia (dážď, poľadovica) radšej zvoľte inú aktivitu.

3.            Dbajte na pohodlnú, ľahkú obuv najlepšie s protišmykovou úpravou podrážky

4.            Aby mala pohybová aktivita viac účinkov, má byť pestrá a príjemná. Pokojne vezmite na prechádzku niekoho z rodiny alebo priateľa

5.            Ak je to potrebné, nehanbite sa vziať si na pomoc paličku prípadne barlu. Na turistiku už mnohí dnes vyrážajú s trekovými palicami, ktoré odľahčujú záťaž kĺbov, chránia pred pádmi a sú navyše aj „in“ doplnkom moderného športovca.

6.            Dbajte na pravidelné dýchanie.

7.            Majte potešenie z prechádzky, všímajte si okolie – uvidíte na koľko zaujímavostí, ktoré Vám zlepšia náladu môžete pri prechádzke naraziť.

8.            Ukončenie chôdze realizujte pozvoľne – je to lepšie ako prudko zastaviť.

9.            Tak ako cvičenie, ani chôdzu nepraktizujte nalačno, ale ani s plným žalúdkom. Najlepšie je cvičiť 1,5-2 hodiny po jedle.

10.         Okrem cieleného vykonávania pohybu (turistika, prechádzky...) využívajte aj situácie z každodenného života. Ak Vám to zdravotný stav dovolí, nahraďte výťah chodením po schodoch, nepoužívajte dopravné prostriedky za každú cenu a aspoň na kratšie trasy využite svoje nohy.

 

 


Vnímanie osteoporózy u slovenských pacientov

Všeobecná informovanosť a diagnostika

Správanie sa pacientok s osteoporózou sa na Slovensku sa výrazne nelíši od zvyšku Európy. Potvrdzuje to prieskum spoločnosti Gfk zameraný na vnímanie problematiky osteoporózy medzi lekármi a pacientkami na Slovensku a v ďalších 13 európskych krajinách. Osteoporóza je vnímaná medzi pacientkami najmä v zmysle funkčných aspektov, t.j. príčin a symptómov ochorenia, ako je nedostatok vápnika, zníženie hustoty kostí, či súvislosť s menopauzou. Menej výrazne sú vnímané súvislosti osteoporózy so starnutím a výskytom v rodine, t.j. dedičnosťou. Slovenky sú oproti ostatným Európankam trpiacim na osteoporózu optimistickejšie a viac si veria, že chorobu dokážu zvládnuť.

Najčastejším podnetom pre diagnostické vyšetrenie u pacientov s osteoporózou je bolesť chrbta. Tento problém pri vzniku podozrenia na ochorenie udáva 57 percent pacientok. V ďalších 34 percent je ukazovateľom ochorenia nehoda s následkom zlomeniny pri zakopnutí alebo páde pacienta. V 31% prípadoch je dôvodom návštevy lekára zníženie telesnej výšky. Štandardne sa na Slovensku osteoporóza diagnostikuje tzv. denzitometriou, čiže meraním hustoty kostí. Druhou najčastejšou metódou je vyšetrenie pomocou röntgenu. Diagnostikou a liečbou sa vo väčšine prípadov zaoberajú ortopédi, reumatológovia a endokrinológovia.

 

Postoje slovenských pacientok k osteoporóze

Najčastejšie obavy z osteoporózy súvisia s dopadom ochorenia na život v budúcnosti. Kľúčovou obavou pre takmer 90 percent pacientok je vznik zlomeniny a následná strata aktivity (69%) a závislosť na pomoci okolia (61%). Pre polovicu žien znamená život s osteoporózou aj obavy zo zníženia schopnosti pracovať, zníženia telesnej výšky a deformáciu postavy. Obmedzení každodenných činností a spoločenského života sa obáva  48% resp. 25% opýtaných. Aj preto je pre 9 z 10 žien veľmi dôležitá v boji s touto zákernou chorobou podpora rodiny.

V dôsledku osteoporózy a obáv z jej následkov prevažná väčšina opýtaných pacientoch vo väčšej alebo menšej miere prispôsobuje svoje aktivity a životný štýl svojmu ochoreniu. Najčastejšie sa pacientky vyhýbajú nerovným alebo klzkým povrchom (90% opýtaných) prípadne zdvíhaniu ťažších vecí (72%). V 79% prípadov opýtané pacientky boli nútené zmeniť štýl topánok, na ktoré boli zvyknuté. Viac ako 1/3 pacientok úplne prestala športovať a ďalších 33% opýtaných obmedzili svoje aktivity vonku a majú sklon byť menej aktívne vo všeobecnosti. V takmer 20 percentách ochorenie má za následok fakt, že sa pacientky menej hrajú so svojimi deťmi a vnúčatami.

Podľa prieskumu sú si takmer všetky pacientky liečené na osteoporózu vedomé dôležitosti kontinuálneho užívania liekov. Pacientky vnímajú lieky predovšetkým z hľadiska „pomoci“, ústupu bolesti, ceny a vedľajších účinkov. Pacientky deklarujú, že užívanie liekov nepredstavuje pre nich vo všeobecnosti výrazné ťažkosti alebo zásah do každodenného režimu. Napriek tomu sú pacientky často benevolentnejšie k vynechaniu užitia lieku. Až 31%z nich nevidí problém vo vynechaní liečby a 17% pacientok dokonca liečbu časom vynechá v priemere na 1,3 mesiaca alebo dokonca preruší úplne. Najčastejšími príčinami je zabúdanie na lieky až u 64 percent pacientov. Ďalšími dôvodmi prerušenia liečby sú nedostatočný ústup bolestí, vysoká cena lieku či nežiaduce vedľajšie účinky. Až 97 percent pacientok by uvítalo novú liečbu s menšími vedľajšími účinkami. Druhým najdôležitejším kritériom pri výbere liečby je nižšia frekvencia a jednoduchosť užívania liečiv bez obmedzení každodenných aktivít.

 

NOVÁ LIEČBA PRE ŽENY S POSTMENOPAUZÁLNOU OSTEOPORÓZOU JE UŽ K DISPOZÍCII AJ NA SLOVENSKU

 

Nová liečba osteoporózy, podávaná vo forme injekcií raz za šesť mesiacov prichádza na Slovensko s prísľubom zníženia rizika zlomenín pre ženy s postmenopauzálnou osteoporózou. Tou trpí približne každá tretia žena a každý piaty muž vo veku nad 50 rokov. Na Slovensku je to odhadom asi 300 tisíc ľudí.

 

Napriek dostupným možnostiam liečby sa ani dnes mnohé ženy nevyhnú zlomeninám z dôvodu nízkej miery dodržiavania liečebného režimu. Nová liečba s účinnou látkou denosumab, vďaka svojej inovatívnej forme podania a mechanizmu účinku, ponúka ženám s osteoporózou novú alternatívu k súčasným možnostiam liečby s výrazne menším dopadom na každodenný život pacientok. Nový liek s účinnou látkou denosumab bol zároveň schválený ako liečba úbytku kostí pri hormonálnej ablácii u mužov s rakovinou prostaty, u ktorých existuje zvýšené riziko zlomenín.

 

Denosumab účinkuje odlišne ako iné liečby osteoporózy. Je jedinou schválenou liečbou, ktorá sa zameriava priamo na tzv. RANK ligand - regulátor  buniek, ktoré odbúravajú kostné tkanivo. Denosumab tak imituje prirodzený metabolizmus kostí, pričom pomáha zastaviť proces úbytku kostného tkaniva, čo vedie k vyššej hustote kostí, silnejším kostiam, a nižšiemu riziku zlomenín na úrovni chrbtice, bedrovej oblasti a iných ako stavcových kostí.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!