lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ajurvédou k rovnováhe v partnerskom vzťahu

  Spracoval(a) : Martina
Dátum : 24.1.2011
späť
Späť

Poslať
 

Blížiaci sa valentínsky ošiaľ nás núti zamyslieť sa nad tým, čo by sme mohli spraviť pre dobrý a harmonický vzťah s partnerom. Na výber máme rôzne odporúčania, testy, zaručené rady priateliek aj vlastné vychytávky. Skúsili ste už vzťahy riešiť pomocou ajurvédy? Tento indický medicínsky systém pomáha dosiahnuť rovnováhu tela, mysle i duše a cez harmóniu vo vlastnom vnútri zlepšuje i vzťahy s okolím.

 

Poznajte sami seba

Životom nekráčame sami. Každý človek, s ktorým sa stretneme a každý vzťah, do ktorého vstúpime, nás ovplyvňuje - pozitívne či negatívne. Ideálne je, ak sú vzťahy pre nás prínosom, pomáhajú nám učiť sa a rásť. Urobia náš život krajším, veselším, plným lásky. Základom vytvárania takýchto vzťahov je pohľad do nášho vnútra. Ajurvéda je vedou o živote. Zaujíma sa nielen o naše telo, ale aj o srdce, myseľ, zmysly, dušu. Pomáha nám vyznať sa v sebe samom. A čím lepšie pochopíme sami seba, tým jednoduchšie dokážeme žiť v harmónii s ľuďmi okolo nás.

 

Kde začať

V prvom rade musíme poznať, aký sme typ človeka, aká energia u nás prevláda. Každý človek má v sebe podľa ajurvédy päť elementov: priestor, vzduch, oheň, voda a zem. V tele sa formujú do troch dóš – vata, pita, kapha – a tieto zodpovedajú za funkčnosť organizmu. Rôzne vzájomné pomery energií vytvárajú rozmanité povahy a typy. Väčšinou dominuje jedna alebo dve z nich. No ani prevaha rovnakých dóš u dvoch ľudí neznamená, že sú rovnakí. Vzniká nekonečné množstvo rôznych kombinácií pováh a typov ľudí. Preto sú aj naše vzťahy rozmanité. Pri dôkladnej prehliadke ajurvédsky špecialista určí, ktorá z energií je v organizme zvýšená a ktorú musí človek vrátiť do rovnováhy. Podľa toho odporučí procedúry a stravu.

 

Uvoľnite sa pri masáži

Medzi obľúbené ajurvédske procedúry patria teplé olejové masáže. Jednou z nich je aj hodinová procedúra Pizhichil. Počas nej dvaja terapeuti oblievajú celé telo teplým liečivým olejom a pritom jemne masírujú. Okrem toho, že masáž je veľmi príjemná a uvoľňujúca, lieči rôzne vírusové a bakteriálne infekcie, sexuálnu slabosť, svalové spazmy, reumu, paralýzu, artritídu, je vhodná po úrazoch aj na celkové omladzovanie a revitalizáciu tela. Akupresúrna procedúra Padaabhynaga tiež harmonizuje telo, omladzuje a zvyšuje imunitu.

Celková očista

Ak potrebujete absolvovať celkovú očistu tela, je pre vás ideálna terapia Panchakarma. Ajurvéda hovorí o zdravom tele ako o tele bez prítomnosti toxínov. Práve Panchakarma pomáha vyplavovať toxíny a navráti rovnováhu telu a harmóniu mysli. Podľa ajurvédy nastáva v organizme ideálny stav vtedy, keď je človek zdravý, šťastný a cíti vnútorný pokoj. Tento stav mu pomáha žiť zdravý, vyrovnaný a dlhý život. Všetky procedúry zahrnuté do terapie Panchakarma je potrebné absolvovať pod dozorom ajurvédskeho medicínskeho špecialistu.

 

Pekné spomienky

Pre celkovú rovnováhu je potrebné doplniť prečistený a zharmonizovaný organizmus aj vyrovnanou dušou. Pre upokojenie mysle, no i vo vypätých situáciách, ako sú nedorozumenia medzi partnermi, pomáhajú meditácie či cvičenie. Pri rozjímaní často stačí sústrediť sa na vlastné dýchanie, predstavovať si krásne miesto alebo niečo pekné, čo ste spolu prežili. Pokoju mysle prospieva aj dobrý spánok, dychové cvičenia či neprepínanie organizmu. Upokojená myseľ sa dokáže lepšie sústrediť nielen na vlastné potreby, ale sa aj jasnejšie zamyslieť nad potrebami vášho partnera alebo nápadmi, ako vylepšiť váš vzťah.

 

TIP NA VALENTÍNSKY DARČEK

Darujte sebe alebo svojmu partnerovi poukážku na relaxačnú a harmonizujúcu masáž Abhyangam

v 1. ajurvédskom medicínskom centre Ayur Ganesh. Od 10. do 16. februára získate masáž v hodnote 59 eur iba za 50 eur.

 

Recept na ľahké valentínske menu (pre dve osoby)

ZELENINOVÉ KARÍ

 

Potrebujeme:

50 g mrkvy, 50 g karfiolu a jeden zemiak nakrájané na kocky,

150 g cibule a 50 g paradajok nakrájané na pásiky,

50 g zeleného hrášku,

pol čajovej lyžičky čili prášku, 1/4 cl kurkumy, 1,5 cl koriandrového prášku,

1 pohár kokosového mlieka, soľ, zázvor, cesnak pokrájaný na drobno,

10 g horčicového semiačka, listy koriandra na ozdobu

150 ml vody, 25 ml oleja

 

Príprava:

Na panvici zohrejeme olej, pridáme zázvor, cesnak, horčicové semienko, o 25 sekúnd pridáme nakrájanú cibuľu a soľ. Kým cibuľa nezhnedne, pridáme čili, kurkumu a koriander. O pol minúty vsypeme nakrájané paradajky a varíme 5 minút. Pridáme ostatnú zeleninu a varíme 7 minút. Na záver prilejeme vodu, kokosové mlieko, dochutíme soľou a varíme ešte 10 minút. Podávame s ryžou a ozdobíme podľa vlastných predstáv. 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!