lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Slovensko privíta prvého muža Plzne

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 12.1.2012
späť
Späť

Poslať
 

Pri príležitosti otvorenia nových tankových prevádzok prichádza na Slovensko, okrem najčerstvejšieho zlatého moku, aj prvý muž Plzne – Václav Berka, starší obchodný sládok Plzenského Prazdroja, ktorý so sebou prináša jedinečnú atmosféru a studnicu vedomostí z oblasti výroby a histórie prvého zlatistého piva na svete. Tento pravý majster remesla sa teší veľkej úcte a obľube nielen v susedných Čechách, ale je rešpektovaný a cenený pre svoje majstrovstvo v pivnej komunite po celom svete. Pivní znalci a milovníci zlatého moku tak majú jedinečnú možnosť stretnúť sa a porozprávať sa s týmto výnimočným odborníkom priamo v tankových prevádzkach s nepasterizovaným Pilsner Urquell na ich obľúbenú tému. Večer plný zážitkov budú sprevádzať aj hudobní hostia Peter Bič projekt.

 

Okrem Václava Berku príde na Slovensko aj ďalší znalec zlatého moku - Vojtěch Homolka, obchodný sládok Plzenského Prazdroja, ktorý so sebou prináša množstvo príbehov a skúseností priamo z pivovaru.  

Ku kvalitnému pivu, lahodnému jedlu a pútavým príbehom neodmysliteľne patrí aj živá kapela. Počas večerov v prevádzkach bude hrať naživo kapela Peter Bič projekt, ktorá zaručene vytvorí tú správnu atmosféru pre každého fajnšmekra. Príďte do vybraných tankových prevádzok s nepasterizovaným pivom Pilsner Urquell, kde sa môžete stretnúť so sládkom Plzenského Prazdroja a na vlastnej koži zažiť večer plný zážitkov.  

 

19.1. 2012 - U kohúta, Košice

20.1. 2012 - Camelot, Košice

21.1. 2012 - Pilsner Urquell Pub, Košice

25.1. 2012 - Pilsner Urquell Restaurant, Banská Bystrica

26.1. 2012 - Irish Times pub, Nitra

27.1. 2012 - U Deda, Bratislava  

 

Celoživotné poslanie pre pravých zasvätencov

 

Je neuveriteľné, s akou vášňou, oddaním a nasadením sládkovia zasväcujú celý svoj život jedinému poslaniu, ktorým je zachovávanie originálnej receptúry a kontrola kvality piva. Skúsenosti s výrobou piva, ako aj samotnú alchýmiu, ktorú tento proces sprevádza, si jednotliví plzenskí sládkovia odovzdávajú z generácie na generáciu, aby dôsledne dodržiavali aj najmenšie detaily výroby, ktoré odlišujú výnimočné pivo od dobrého. Svoju prácu vnímajú ako poslanie a do každej várky vkladajú aj kus svojho srdca.

 

V roku 1842 Josef Groll uvaril prvé zlatisté pivo na svete. Podľa jednej legendy vraj získal kvasnice potrebné na jeho výrobu od utekajúceho mnícha, ktorý mu tým potreboval splatiť svoj dlh. Odvtedy na jeho prácu nadviazalo iba niekoľko vybraných sladovníckych majstrov a každý z nich považoval uchovanie tradície výroby piva za svoje poslanie. Už takmer dve storočia si tak sladovnícki majstri odovzdávajú toto prísne strážené tajomstvo výroby zlatistého moku, aby aj dnes prinášal rovnaký pôžitok ako v roku 1842.  

 

Počas prvého storočia fungovania stáli na čele pivovaru iba piati zasvätenci. Josefa Grolla nahradil Sebastien Baumgärtner, neskôr jeho úlohu prevzal Jakob Blochl, ktorý svoje remeslo vykonával ďalších dvadsaťdeväť rokov. Svojím poslaním bol natoľko posadnutý, že úspešne zabránil výstavbe plynového generátora v blízkosti pivovaru, keďže takáto stavba by mohla znečistiť pôdu, vzduch a poškodiť chuť piva. Krátko po jeho odchode do dôchodku v roku 1879 sa stal hlavným majstrom Josef Binder, ktorý sa, rovnako ako jeho predchodcovia, naplno ponoril do sveta, ktorý ho úplne pohltil a napĺňal. Po jeho odchode po ňom prevzal žezlo jeho zať Adolf Bayer, ktorý vo svojom poslaní pokračoval úctyhodných štyridsať rokov. Svojho nástupcu zasvätil do tajov remesla krátko po ukončení prvej svetovej vojny. Tajomstvo postupne prechádzalo zo sládka na sládka a každý precízne dodržiaval princípy výroby. Aj vďaka tomu si dodnes môžeme vychutnávať unikátnu chuť Pilsner Urquell v nezmenenej kvalite, keďže sa varí podľa rovnakej receptúry ako pred 170 rokmi. 

 

Keď vďaka láske precestujete takmer celý svet

 

Svoje o tom vie aj súčasný starší obchodný sládok Plzenského Prazdroja Václav Berka, ktorý vďaka svojej celoživotnej vášni precestoval už takmer celý svet: „Môj život je kompletne spojený s pivovarom. Dostal som sa do neho už ako dieťa, brával ma tam môj otec, ktorý v Prazdroji pracoval, a v sladovni pôsobil už môj dedko. Najviac ma vtedy fascinovali tie pivničné priestory, pretože v nich bolo v lete nádherne zima. Videl som tam obrovské množstvo sudov, čo ma natoľko zaujalo, že mi bolo na základe tej atmosféry úplne jasné, že sa vydám v šľapajach svojho otca. Myslím, že pre mňa nebola iná cesta ako tá, ktorou som sa vybral. Nikdy som totiž nechcel byť ani kozmonautom, ani smetiarom. Procesy kvasenia som študoval na priemyselnej aj vysokej škole, takže by sa dalo povedať, že ma sprevádza celým mojím životom. V roku 1971 som si ako brigádnik uvaril v  pivovare svoju prvú várku... a odvtedy sa to už nezastavilo. Jednoducho vznikla veľká láska.“

 

S láskou sa spája aj srdce, ktoré každý deň naplno vkladá do svojej práce. „Výroba piva je živý proces, ktorý nikdy nezačína ani nekončí. Keď sa uvarí pivo, začne sa kvasiť, vzniká živý organizmus o ktorý sa treba starať, stále ho treba kontrolovať a tam to bez srdca nejde. Dnes sa napríklad do biznisu dostávajú rôzni ľudia, ktorí si založia malý pivovar v podniku, no ale keď k tomu nemajú vzťah, väčšinou ten výsledok nie je dobrý. Ľudia to vycítia a prestanú tam chodiť. Ja sa starám o programy pre zamestnancov, zákazníkov a ich personál, aby sme ich naučili šetrne manipulovať s pivom. Pivo je iné ako víno, pivo je najlepšie v našej ležiackej pivnici, neskôr, keď sa stočí a dostáva sa na cestu za zákazníkom sa už len kazí. A my sa staráme o to, aby celý ten reťazec ľudí, ktorí sa o naše pivo starajú, ho pokazil čo najmenej, aby sa dostávalo ku koncovým zákazníkom v tej najlepšej kvalite. To je moja hlavná úloha,“ hovorí Berka.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!