lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Geneticky upravované potraviny

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 28.2.2001
späť
Späť

Poslať
 

Prvé varovanie prišlo, keď sa prevalilo zneužitie výsledkov výskumu, alebo skôr neznalosť, či dostatočne dlhými rokmi neoverené výsledky pokusov spôsobili, že lieky proti rannej nevoľnosti v tehotenstve spôsobili narodenie desiatok deformovaných detí. Verejnosť sa zľakla, lieky boli stiahnuté z obehu. Výskum si vyžiadal svoje obete , ale pokračoval ďalej v štandartných podmienkach. Senzácia trvala tri dni a nikto zo žurnalistov nehľadal korene a nepredvídal následky. Rovnako to bolo, napríklad, pri objavení a začiatkoch využitia atómovej energie. Nadšenie bolo väčšie ako opatrnosť. Trvalo dosť dlho, kým ľudstvo zistilo, že jej nebezpečenstvo je tak isto veľké ako jej výhody. A potrvá ešte dlhšie, kým zabránime jej zneužitiu, ak sa to vôbec niekedy podarí. Ani prieskum biotechnológií ešte nepovedal záverečné slovo, ale už bol zneužitý a podľa tajných správ vojenských odborníkov, jednou z príčin vojny v Perzskom zálive, bola túžba Američanov zistiť, či Husajn nevlastní biologické zbrane, ktoré dokážu zlikvidovať iba vybrané etnikum. To nie je sci-fi, na tom sa vážne pracuje. Vojna by potom vyzerala tak, že sa po zvrhnutí bomby počká, kým mor zahubí celé etnikum a územie sa obsadí vojskom a ľuďmi, ktorí budú očkovaní.

Problém, ktorý prekročil hranice
Ďalším „poľom neoraným“ sú biologicky modifikované potraviny. Tento problém už tiež prekročil hranice jednotlivých štátov a stal sa všeobecným. V krajinách s osvieteným obyvateľstvom alebo tam, kde sa človek snaží byť občanom, sú parlamenty nútené zákonom riešiť ich využívanie. My, hoci sa tlačíme do všetkých štruktúr Európy, či sveta, ešte takýto zákon nemáme. Napríklad, v susedných Čechách ho už prijali. Ak sa poslanci prestanú dohadovať o politických hlúpostiach, do konca roka by mohol byť prijatý aj u nás. Za minulej vlády sa nariadilo označovať geneticky modifikované GM rastliny a potraviny vyrábané z nich. Potom prišli voľby a riešili sa iné problémy. Všetko okolo GM potravín zaspalo. Posledná informácia z ministerstva životného prostredia je, že od júla 2001 budú musieť byť všetky tovary, farmaceutické aj kozmetické výrobky označené tak, aby klient vedel, že výrobca použil pri ich výrobe geneticky modifikované suroviny.

Možno ste si teraz vydýchli úľavou. Nebude to však také jednoduché. Po prvé, ak výrobca zatají, že také suroviny použil, hrozí mu , podľa pripravovaného zákona, iba pokuta a nie zastavenie výroby. Skúsenosti zo sveta sú také, že výrobcovia si zrátajú, že pokuta do x dolárov je únosná a začnú lobovať u zákonodarcu.. U nás bude pokuta samozrejme podstatne nižšia, to si vedia lobistické skupiny vždy v parlamente dopredu vybaviť. Odkedy Feničania vymysleli peniaze, aj v slovenskom parlamente sa dajú robiť zázraky. Po druhé, výskum alebo skôr čas, ktorý by výskum potvrdil, ešte nepokročil tak, aby sme zistili, či to, čo neškodí nám, nepoškodí generáciu našich detí. Po tretie, zákon určuje označiť všetky výrobky, v ktorých boli takéto suroviny využité, ale neurčuje označiť množstvo geneticky modifikovanej súčasti. Tak sa ľahko stane, že vlastne všetky sladkosti budú označené, ako výrobky s GM, lebo v nich bude lecitín a ten sa vyrába z takto upravených surovín. Sú tam však v tak mizivom množstve, že nemôže škodiť. Ustanoviť zákonom, aby bolo určené aj množstvo obsiahnuté vo výrobkoch, sa nedá, lebo v Európe existujú iba 4 pracoviská, kde sú schopní to zistiť. Ani jedno z nich nie je na Slovensku. Ľudia z toho napokon budú mať galimatiáš. Keďže jesť nemôžu prestať a takmer každá potravina bude označená, spýtajú sa čo s tým? Napokon rezignujú a radšej prestanú čítať označenie na obaloch. / Možno je to účel tejto hry/ Jediná rozumná rada, ktorú vám môžem v tejto chvíli dať, je, kupovať slovenské výrobky a potraviny, pretože na Slovensku ešte nikto nepestuje biologicky modifikované rastliny. Napríklad: TOFU z Čiech obsahuje GM, pretože sa vyrába zo sóje dovezenej z Ameriky a tá je modifikovaná. To isté platí o sójovom mäse . Slovenské TOFU, ak nie je vyrobené z dovezenej suroviny a to by sa výrobcovi finančne neoplatilo, je v tomto prípade kóšer. Rovnako je to so sójovým mliekom a analogicky aj s ostatnými potravinami.

Verejnosť sa zobudila
Dnes sa už vo svete dvíha vlna záujmu verejnosti o modifikované potraviny. Na túto problematiku neexistuje samozrejme iba jeden názor. Existuje tu skupina tých, ktorí tvrdia, že geneticky modifikované potraviny sú naprosto zdravotne nezávadné a nemajú nijaký vplyv na zdravý vývoj obyvateľstva. Tieto názory presadzujú zväčša odborníci z komerčného prostredia. Druhá strana tieto tvrdenia spochybňuje a poukazuje na porušení prirodzeného výberu, potravinových reťazcov a na nebezpečenstvo škodlivého vplyvu na genóm človeka. Čo by neskôr mohol potvrdiť aj rozsiahlejší výskum v tejto oblasti. Isté je, že o rôzne mutácie zo zatiaľ nezistených dôvodov, počas vývoja ľudstva nikdy nebola núdza.

Medzi krajiny, ktoré dávajú GM potravinám zelenú patria USA a Kanada. Jedná sa predovšetkým o paradajky, sóju, kukuricu, bavlnu, búrske oriešky. Odborníci odhadujú, že do 10 rokov bude 90 percent amerických poľnohospodárskych produktov biogenetických.
Európa sa v postoji k GM potravinám líši. Silnie tu vlna odporu proti nim. Keďže naše zákony nebránia prenikaniu týchto potravín na Slovensko, dá sa predpokladať snaha exportérov o rýchly útok na náš trh. Preto je dôležité, aby nami platení úradníci, čo najskôr rozhodli o jasnom označovaní týchto potravín, aby sa mohol každý slobodne a podľa svojho uváženia rozhodnúť, do akej miery chce riskovať svoje zdravie , ale najmä zdravie svojho potomstva. Žiaľ, v tomto svete riadenom finančným osohom, nebudeme mať asi nikdy dosť korektných informácií, aby sa nám podarilo dostatočne zvážiť riziko konzumácie týchto potravín a tak sa ešte dlho budeme musieť rozhodovať viac pocitmi, intuíciou a sedliackym rozumom ako na základe analýzy presných informácií. Situácia je o to horšia, že SR stratila sebestačnosť vo výrobe potravín a za posledných niekoľko rokov sa stala závislá od dovozu komodít, ktoré pred časom sama exportovala.

Diskusia k článku:

Ludstvo nebolo nikdy pripravene na prijatie velkych vynalezov po moralnej a etickej stranke. Preto tolke zneuzitia. To sa deje aj teraz. Zatvarat pre tym oci nema vyznam. Zakazovat to rovnako nie. <BR>Genove manipulacie sa (i ked nie priamo na zasah cloveka) vyuzivaju od usvitu ludstva. Ved genove zmeny v zivych organizmoch prebiehaju aj mimo vole a cinnosti cloveka. Vraj jednym z prvych slachtitelov - ludi, ktori vedeli vyuzit genove zmeny pri plemnitbe bol patriarcha Jakob. V Biblii sa to popisuje ako zasah Boha. Nik nevycita Svajciarom nik nevycita ich prve vykonne plemena dobytka v str. Europe. A dnes nik slachtitelom nevycita, ze vyslachtili nove vynosnejsie sorty psenice, (co sa mimochodom udialo aj tak, ze zrno ozarovali radioaktivnym ziarenim a sledovali zmeny na potomstve.Teda vyvolali geneticke zmeny.) Ze vyslachtili kravy, ktore doja viac mlieka a podobne, to nam tiez skor vyhovuje. Pred nedavnom som v National Geographic cital o "zlatej ryzi". Ide o to, ze ryzou sa zivi hadam aj viac ako miliarda ludi. Ta vsak neobsahuje vitamin A, a jej pojedaci trpia jeho neostatkom. Genovymi manipulaciami vyslachtili ryzu, ktora obsahuje provitamin A (preto zlta farba), z ktoreho si telo vie vitamin A vyrobit. Je to teda dobre, ci zle?<BR>Transfuzia krvi - to je predsa tiez zasah do zivota cloveka. Je ho treba osudit? <BR>Liecebne klonovanie je "transfuzia krvi" na vyssom poschodi. Tak sa na to divam ja. Ano, aj mna mzazi, ked si uvedomim, ako vseliako sa to da zneuzit. <BR>Treba k tymto problemom pristupovat zodpovedne. Ale neodmietat ani geneticke inzinierstvo, ani klonovanie. Ked to zakazu robit serioznym vedcom, chopia sa toho ti, co to budu zneuzivat. Ale neprestane sa s tym.<BR>Liecebne klonovaie je to najmensie zlo, co by z toho mohlo pozerat.<BR>Ked chces, je to Dzin vypusteny z flase.<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 11.4.2001 15:38, pelech(`na`)dmd.sk
Ludstvo nebolo nikdy pripravene na prijatie velkych vynalezov po moralnej a etickej stranke. Preto tolke zneuzitia. To sa deje aj teraz. Zatvarat pre tym oci nema vyznam. Zakazovat to rovnako nie. <BR>Genove manipulacie sa (i ked nie priamo na zasah cloveka) vyuzivaju od usvitu ludstva. Ved genove zmeny v zivych organizmoch prebiehaju aj mimo vole a cinnosti cloveka. Vraj jednym z prvych slachtitelov - ludi, ktori vedeli vyuzit genove zmeny pri plemnitbe bol patriarcha Jakob. V Biblii sa to popisuje ako zasah Boha. Nik nevycita Svajciarom nik nevycita ich prve vykonne plemena dobytka v str. Europe. A dnes nik slachtitelom nevycita, ze vyslachtili nove vynosnejsie sorty psenice, (co sa mimochodom udialo aj tak, ze zrno ozarovali radioaktivnym ziarenim a sledovali zmeny na potomstve.Teda vyvolali geneticke zmeny.) Ze vyslachtili kravy, ktore doja viac mlieka a podobne, to nam tiez skor vyhovuje. Pred nedavnom som v National Geographic cital o "zlatej ryzi". Ide o to, ze ryzou sa zivi hadam aj viac ako miliarda ludi. Ta vsak neobsahuje vitamin A, a jej pojedaci trpia jeho neostatkom. Genovymi manipulaciami vyslachtili ryzu, ktora obsahuje provitamin A (preto zlta farba), z ktoreho si telo vie vitamin A vyrobit. Je to teda dobre, ci zle?<BR>Transfuzia krvi - to je predsa tiez zasah do zivota cloveka. Je ho treba osudit? <BR>Liecebne klonovanie je "transfuzia krvi" na vyssom poschodi. Tak sa na to divam ja. Ano, aj mna mzazi, ked si uvedomim, ako vseliako sa to da zneuzit. <BR>Treba k tymto problemom pristupovat zodpovedne. Ale neodmietat ani geneticke inzinierstvo, ani klonovanie. Ked to zakazu robit serioznym vedcom, chopia sa toho ti, co to budu zneuzivat. Ale neprestane sa s tym.<BR>Liecebne klonovaie je to najmensie zlo, co by z toho mohlo pozerat.<BR>Ked chces, je to Dzin vypusteny z flase.<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 11.4.2001 15:38, pelech(`na`)dmd.sk
Jo som podobneho nazoru, len dufam ze niekto nevyklonuje ten smrad co ide zo mna po tej kukurici :))))))))
Neregistrovaný - SCooBy, 12.4.2001 00:43, scooby(`na`)scooby.sk
Jo som podobneho nazoru, len dufam ze niekto nevyklonuje ten smrad co ide zo mna po tej kukurici :))))))))
Neregistrovaný - SCooBy, 12.4.2001 00:43, scooby(`na`)scooby.sk
Vidíš SooBy. Kukurica je jedna z geneticky problémových plodín. Plodín, ktoré sa bez zsahu a pomoci človeka nedokážu množiť. Sem -tam ano ale nie úspešne. <BR>Nikoho nenapadne odsudzovať Mayov, že s niečim takým prerazili do sveta...<BR>Kukurica ti je vôbec záhada. Na Yucatane prežívajú vo voľnej dve formy rastlín, ktorých genetickým zmutovaním mohla vzniknúť rastlina nie nepodobná kukurici - akási jej prababička. <BR>Učjonnye tiež varintne predpokladajú, že je to kríženec práve tých dvoch exemplárov rastlín. <BR>Bez kukurice by bol náš život menej pestrý, i keď by sme sa bez nej asi zaobišli,(tak ako pred Kolumbom) keby sme boli "génovo zásadoví" a odmietli ju. <BR>To len tak na okraj.<BR>Nuž, SooBy, som muž. Nenapadlo by ma skrývať sa za ženské meno. A prečo aj... A že viac viem, no, už som aj dlhšie na svete...<BR>:-)))<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 20.4.2001 13:46, pelech(`na`)dmd.sk
Vidíš SooBy. Kukurica je jedna z geneticky problémových plodín. Plodín, ktoré sa bez zsahu a pomoci človeka nedokážu množiť. Sem -tam ano ale nie úspešne. <BR>Nikoho nenapadne odsudzovať Mayov, že s niečim takým prerazili do sveta...<BR>Kukurica ti je vôbec záhada. Na Yucatane prežívajú vo voľnej dve formy rastlín, ktorých genetickým zmutovaním mohla vzniknúť rastlina nie nepodobná kukurici - akási jej prababička. <BR>Učjonnye tiež varintne predpokladajú, že je to kríženec práve tých dvoch exemplárov rastlín. <BR>Bez kukurice by bol náš život menej pestrý, i keď by sme sa bez nej asi zaobišli,(tak ako pred Kolumbom) keby sme boli "génovo zásadoví" a odmietli ju. <BR>To len tak na okraj.<BR>Nuž, SooBy, som muž. Nenapadlo by ma skrývať sa za ženské meno. A prečo aj... A že viac viem, no, už som aj dlhšie na svete...<BR>:-)))<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 20.4.2001 13:46, pelech(`na`)dmd.sk
No vyzeras byt nejaky sveta skuseny, to ja stary somar z rozumom 15 rocneho a chovanim 18 rocneho sa mam co ucit.....
Neregistrovaný - SCooBy, 20.4.2001 18:57, scooby(`na`)scooby.sk
No vyzeras byt nejaky sveta skuseny, to ja stary somar z rozumom 15 rocneho a chovanim 18 rocneho sa mam co ucit.....
Neregistrovaný - SCooBy, 20.4.2001 18:57, scooby(`na`)scooby.sk
Áááále SCooBy!<BR><BR>Raz dávno jedna pani vyhrala v televízii vedomostnú súťaž. Bola suverénka. Keď jej odovzávali cenu, dostala otázku, ako to, že ťažké otázky v súťaži tak suverééne zvládla. Bez váhania odpovedala, čo sa mi veľmi páčilo a je aj moje krédo. Chce to, násť si čas na čítania, veľa času... <BR>Priznám sa, že internet ma svojími možnosťami fascinuje niekedy až šokuje. Je veľa hodnotných stránok, kde nájdeš odpoveď na to, čo ťa trápi. No, aby som zase všetko nechválil, pravda, vďaka za stránku ako je SCIENCE, ale úroveň populárno vedecých časopisov nedosahuje. Asi aj redaktori musia narásť - odborne. <BR>Nuž, keď sa máš za starého ... podľa mňa nemáš ešte 40 apovedal by som, že ti do nich ešte veľa chýba. <BR>Moje prvé kontakty s výpočtovou technikou boli cez dierne štítky, ktoré som si často aj sám dieroval. A strávil potom hodiny dumaním nad tým, prečo mi vyšiel determinant matice, ktorá je pzitívne definitná záporné číslo. (Pravdaže, keď som mal prehodené štítky údajov...) Kdeže dnešní klikači po okienkach...<BR>Takže už asi máš predstavu o mojom veku i pracovnom zameraní.<BR>Jan<BR>Toľko.<BR><BR>
Neregistrovaný - jan, 23.4.2001 10:32, pelech(`na`)dmd.sk
Áááále SCooBy!<BR><BR>Raz dávno jedna pani vyhrala v televízii vedomostnú súťaž. Bola suverénka. Keď jej odovzávali cenu, dostala otázku, ako to, že ťažké otázky v súťaži tak suverééne zvládla. Bez váhania odpovedala, čo sa mi veľmi páčilo a je aj moje krédo. Chce to, násť si čas na čítania, veľa času... <BR>Priznám sa, že internet ma svojími možnosťami fascinuje niekedy až šokuje. Je veľa hodnotných stránok, kde nájdeš odpoveď na to, čo ťa trápi. No, aby som zase všetko nechválil, pravda, vďaka za stránku ako je SCIENCE, ale úroveň populárno vedecých časopisov nedosahuje. Asi aj redaktori musia narásť - odborne. <BR>Nuž, keď sa máš za starého ... podľa mňa nemáš ešte 40 apovedal by som, že ti do nich ešte veľa chýba. <BR>Moje prvé kontakty s výpočtovou technikou boli cez dierne štítky, ktoré som si často aj sám dieroval. A strávil potom hodiny dumaním nad tým, prečo mi vyšiel determinant matice, ktorá je pzitívne definitná záporné číslo. (Pravdaže, keď som mal prehodené štítky údajov...) Kdeže dnešní klikači po okienkach...<BR>Takže už asi máš predstavu o mojom veku i pracovnom zameraní.<BR>Jan<BR>Toľko.<BR><BR>
Neregistrovaný - jan, 23.4.2001 10:32, pelech(`na`)dmd.sk
Popísal som kopu papiera a to podstatné nepovedal. Geneticky "upravované" potraviny sú rovnako škodlivé ako hociaké iné či už hociako upravované alebo neupravované. Takže by som doporučoval Vôbec NEJESŤ!!! <BR>Keďže sa blíži čas obeda, musím skončiť. A dám si hovädzinu!<BR>Dobrú chuť! :-)))))<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 25.4.2001 13:57, pelech(`na`)dmd.sk
Popísal som kopu papiera a to podstatné nepovedal. Geneticky "upravované" potraviny sú rovnako škodlivé ako hociaké iné či už hociako upravované alebo neupravované. Takže by som doporučoval Vôbec NEJESŤ!!! <BR>Keďže sa blíži čas obeda, musím skončiť. A dám si hovädzinu!<BR>Dobrú chuť! :-)))))<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 25.4.2001 13:57, pelech(`na`)dmd.sk
Výsledok : nejesť a nedýchať !
Neregistrovaný - nena, 11.5.2001 15:34, nena(`na`)post.sk
Výsledok : nejesť a nedýchať !
Neregistrovaný - nena, 11.5.2001 15:34, nena(`na`)post.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!