lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vivat grapefruit!

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 4.2.2002
späť
Späť

Poslať
 

Jeho latinský názov – Citrus paradisi, čiže rajský citrus napovedá, že toto ovocie má neobyčajnú moc. Je naozaj pravda, že obsahuje celkom výnimočnú zostavu liečivých látok.

Grapefruity pochádzajú s najväčšou pravdepodobnosťou z Antíl. Divoko rastú aj v severovýchodnej Ázii. Američania odhalili ich prednosti až začiatkom 19. storočia, keď ich priviezli na Floridu. Tam začali s ich pestovaním. Grapefruitový strom je výnimočne dekoratívny: večne zelený a dosahuje výšku až 13 metrov. Z púčikov s mäkkými bodliakmi vyrastajú kožovité, oválne listy. Grapefruit sa každý rok pokryje bielymi kvetmi s jemnou arómou, ale prvé ovocie sa objaví až keď má strom sedem rokov. Niektoré plody grapefruitov dosahujú  priemer až 23 centimetrov a hmotnosť 500 g. Jeden strom urodí približne 500 až 700 plodov. Ich šupka je žltá a mäsitá, obsahuje pektíny a aromatické olejčeky. Grapefruit je ovocie pre labužníkov: jeho chuť je občerstvujúca, mierne kyslastá a trocha horká so sladkým podtónom.

Aké ovocie kupovať?
V obchode alebo na trhu si grapefruity pozorne prezrite. Vyberajte si rovnomerne sfarbené plody, bez hnedastých škvŕn a mäkkých miest. Skladovať ich môžete na suchom mieste až niekoľko týždňov, pretože majú hrubú šupu a vďaka nej si dlho zachovávajú čerstvosť.  Grapefruit má niekoľko odrôd, z ktorých najpopulárnejšie sú:
- Marsch – citrónopvej farby, s malým množstvom kôstok.
- Texas pink – odroda s citrónovou šupou a ružovou, najsladšou dužinou.
- Thompson – s ružovožltou dužinou.
- Wheeney – citrónovozelený, s veľkým množstvom kôstok.
- Ružové a červené plody obsahujú o niečo viac vitamínov ako žlté.

Pre zaneprázdnených
Počas zimy a hlavne na jar na desiatu  rozhodne zjedzte jeden grapefruit.  Nepohrdnite ani tenučkou bielou šupkou, ktorá obaľuje jednotlivé mesiačiky, pretože práve v nej sa nachádza množstvo cenných flavonoidov – prírodných farbív, ktoré bojujú s rôznymi toxínmi v našom organizme. Grapefruit obsahuje liečivé zlúčeniny, ktoré zvyšujú odolnosť, občerstvujú a zlepšujú cirkuláciu krvi – najmä v mozgu, vďaka čomu sa zlepšuje pamäť a koncentrácia.

Vynikajúci pri diéte
Grapefruit obsahuje minimálne množstvo kalórií – jeden plod má iba 70 kcal, avšak obsahuje minerály – vápnik, fosfor a železo, ako aj vitamíny A, C a B1. V dužine sa nachádza vláknina, ktorá dáva pocit sýtosti. Veľké množstvá kyselín zase brzdia vstrebávanie potravy stenami  čriev a tak podporujú redukčný režim. V dužine sa nachádzajú aj jedinečné pektíny, ktoré majú pozitívny vplyv na cievy a bránia vzniku sklerózy. Chcem však upozorniť, že držať iba grapefruitovú diétu nie je zdravé.
O tom, aká zdravá je konzumácia grapefruitových semienok sme už písali na inom mieste. Niektorí lekári sa domnievajú, že dužina z „grepov“ obsahuje látky, ktoré zabraňujú bujneniu nádorov.  Takže, šup do obchodu a vyberte si tie najkrajšie a najsviežejšie kúsky. 


Diskusia k článku:

Chvála gapefruitu! V článku oceňujem rady ako kupovať citrusové plody. Ale aj poučenie o odrodách, ktoré je dostať na našom trhu. Ako aj poučenie čo všetko užitočné grepy obsahujú. Grepy mám veľmi rád a dosť dlho mi trvalo, kým som ich naučil jesť aj moju rodinnú háveď. Verte alebo nie, po večeri alebo obede si radšej dám grepová džus ako kolu či pivo. (NIe som abstinent!) Potácajúc sa labyrintom spomienok, čo o grepoch viem, spomenul so si na doporučenie lekárov kombinovať grepy s jablakmi. Kombinácia vitamínov P a C má priaznivý vplyv na činnosť srdca. Takže k večernému sledovaniu TV si na tanierik nachystajme grep a jablko. Žiadne chrumky, chipsy a inú fast footovú háveď. Kto si spomína, kto nie. Pred časom, sme mali k jednomu receptu dlhú debatu na tému čo sú to dračie oči. Ako princ Bajaja som sa vtedy zapovedal, že to zistím. A tuhľa je výsledok: Dračie oči sú botanicky Nephelium longanum. V našej reči to prekladatelia nazvali longan. Veľa múdrosti ste z toho nenabrali. Ani ja. Ale, je to vraj plod príbuzný plodu Li-či. O tomto druhom som v záhrad-ničiteľskej literatúre čítal, ale som ho naživo nevidel a tobôž nejedol. Takže, princezná Zdenka, kôadiem ti k nohám dračie oči namiesto zlatých jebĺk! :-))
Neregistrovaný - Jan, 5.2.2002 08:29
Sorry za preklepy.
Neregistrovaný - Jan, 5.2.2002 08:32
Môj milý princ Bajaja, podarilo sa Ti vyprovokovať ma a napísať reakciu na Tvoj príspevok. (hoci som sa pred istým časom zapovedala, že to by musel byť sakramentsky silný podnet, čo by ma prinútil niečo sem napísať, nech si majú takúto Lady pre seba jej tvorcovia. Tebe sa podarilo zmeniť môj názor). Takže môj milý princ Bajaja, oceňujem Tvoju snahu a veľmi si ju vážim. Aj čas, ktorý si tomu venoval. Teraz už vieme, čo sú dračie oči a nám ostáva už len vychystať sa na ďalekú cestu za sedem hôr, sedem dolín, sedem morí, a ochutnať tie dračie oči, alebo príbuzné Li-či. Môj kráľovský otec určite prispeje na cestu, aby sa na istý čas zbavil tvrdohlavej, zanovitej, papuľnatej, večne nespokojnej a zvedavej dcérušky. Vráťme sa však do skutočnosti, k článku. Ja tam tiež nachádzam veľa poučného, pridávam, že grapefruit je veľmi vhodný aj pri horúčke. Múdre hlavy tvrdia, že ju dokonca znižuje, neviem, v každom prípade osviežuje vyprahnuté ústa. Avšak neviem, či je reálne dať si pri súčasných cenách tohto ovocia každý deň jeden grep. Za totality stálo kg 4.- Sk, teraz sa naša životná úroveň zvýšila asi viac ako 10 x a tomu zodpovedajú aj ceny nielen tohto ovocia. Pod 40.- Sk/ kg som ho nevidela. Ešte že máme dosť jabĺčok z vlastnej úrody. A jedna sorta má dokonca zlatú farbu. A občas sa mi sami zgúľajú k nohám:-)) Ale to je už iná téma.
Neregistrovaný - zdenka, 5.2.2002 09:29
Počúvate rádio Dúha? Nie, to je škoda, lebo tam čítajú práve články z LAdy. ako to viem? Včera som sa započúval do prúdu slov z rádia (Dúha). A zdali sa mi akési známe. A panie redaktorky čítali tento článok. A nielen to, čítali potom ďalší a ďalší... Neviem kto komu kradne autorské práva.....
Neregistrovaný - Jan, 6.2.2002 05:51
Možno tu nejde o kradnutie článkov, ale o vzájomnú dohodu. V najnovšej Dorotke je článok od Jany Osuskej.
Neregistrovaný - zdenka, 7.2.2002 07:16
Kedysi som čítala, že grepefruity by nemali jesť tehotné ženy, lebo obsahuje niečo, čo škodí plodu. (v mysli sa mi vynára chinín). Sú najnovšie poznatky vedy také isté alebo došlo k nejakej zmene?
Neregistrovaný - zdenka, 4.3.2002 06:55
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!