lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Raňajky sú základ

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 26.2.2002
späť
Späť

Poslať
 

Staré príslovie nám, nie bezdôvodne,  radí: Raňajky zjedz sám, o obed sa rozdeľ s priateľom a večeru daj nepriateľovi. Raňajky sú totiž základ zdravia, krásy a dokonca aj pohotového rozumu.

Žiaľ, najčastejšie zanedbávame  práve ranné jedlo  a stáva sa, že ho obmedzíme iba na kávu. Je to veľká chyba. Pri takomto spôsobe života páchame na svojom organizme veľkú krivdu, pretože nie je schopný dlho vydržať tempo, ktoré mu vnucujeme. K správnemu fungovaniu mozgu, schopnosti sústrediť sa, je nevyhnutná glukóza a jej stálu hladinu v krvi nám zabezpečuje iba jedlo. Čím nás v priebehu dňa čaká  väčšia vynaložená námaha – aj intelektuálna – tým väčšiu pozornosť treba venovať poriadnym raňajkám. Neznamená to, že do seba musíme nasilu pchať praženicu s údeným bôčikom, ani plný tanier obložených chlebíkov. Stačí celozrný toast s džemom a čaj, alebo grahamový rožtek s tvarohom a pohár ovocnej šťavy. Ak sa ráno veľmi ponáhľame, môžeme si ranné menu pripraviť deň vopred: upiecť si hydinové prsia, pripraviť obľúbenú nátierku na chlebíky alebo  (tí, ktorí dbajú o líniu)  ovocný šalát.
Takisto ani od našich detí nemôžeme očakávať školské úspechy, ak ich ráno vypúšťame do sveta bez raňajok. Oplatí sa vstať o čosi skôr a pripraviť malému „nejedkovi“ chutné a pritom nenáročné jedlo: omeletu s ľubovoľnou prílohou alebo aspoň kakao so sladenými obilnými lupienkami, hrianku, maslový chlebík so syrom, mrkvu... Dokonca aj ten najšikovnejší, ale hladný žiak nemôže splniť nádeje, ktoré do neho vkladáme. Hlad, i keď nepociťovaný, zmenšuje fyzickú  aj psychickú aktívnosť , znižuje schopnosť koncentrácie a negatívne sa odzrkadľuje na nálade. Týka sa to nielen ranného hladu, ale aj hladu v priebehu dňa. Preto nezabúdajme vložiť do školskej tašky aspoň skromný chlebík a fľašku alebo termosku s nápojom. Sami takisto pamätajme aspoň o drobnosť aj na desiatu.
Grapefruitové ráno
Grapefruity (ako sme už písali) sú rovnako vhodné pre všetkých, ktorí  držia redukčnú diétu, ako aj pre tých, ktorí  jednoducho dbajú o svoje zdravie. Grapefruitová šťava je vynikajúcou a osviežujúcou súčasťou raňajok. Deťom by sme ju však ráno mali dávať riedenú 1:1.

 


Diskusia k článku:

Ked ja si dam ranajky a potom sa mi chce stale jest. Viem vydrzat viac o hlade, ako jest po malych porciach. Co s tym?
Neregistrovaný - Oriona, 26.2.2002 11:43
Poslúchnuť svoj organizmus a nejesť alebo dať si iba ovocnú šťavu alebo minerálku. Tiež som si pripadala ako sabotér zdravého spôsobu života len preto, lebo doobeda na jedlo nemôžem ani pozrieť. Až nedávno som sa konečne dočítala, že od 7,00 do 9,00 sa organizmus očisťuje od zbytkov z predchádzajúceho dňa a preto je múdre nezaťažovať ho hneď od rána dávkami jedla. Na všetko síce existuje milión teórií pre a proti, ale ja som takýmto vysvetlením vrcholne spokojná a nebudem už nútiť do raňajok ani moju dcéru, ktorej múdry detský inštinkt takisto hovorí: ráno iba tekutiny. Pozdravujem.
Neregistrovaný - Saša, 26.2.2002 12:37
Saša, nie všetko, čo si prečítaš je pravda. Ak chceš niečo zaviesť do svojho života, over si to! Informácia, ktorá ťa potešila, je možno matkou želania, ale nie je pravdou ani podľa tradičnej čínskej medicíny, ani podľa pravidiel biorytmu nášho tela. Netvrdím, že nenájdeš niečo na obhajobu a rada si to prečítam, len ťa upozorňujem, najmä kvôli tvojej dcérke.
Neregistrovaný - Eva, 26.2.2002 23:10
Najlepšie je sledovať reakcie vlastného tela a podľa toho sa stravovať. V niečom ma Saša pravdu. Jesť by sa malo najskôr o hodinu-dve po prebudení. S tým očisťovaním je to tiež prava, zdravý človek s normálnym zažívaním by sa totiž mal hneď ráno po prebudení "vycikať a vykakať" :-)
Neregistrovaný - Lila, 28.2.2002 12:43
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!