lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Elizabeth Taylorová

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 26.2.2002
späť
Späť

Poslať
 

Večná túžba po láske
Liz Taylorová , posledná naozajstná diva Hollywoodu a žena, označovaná dvadsať rokov za najkrajšiu ženu sveta, oslávi 27. februára svoje sedemdesiate narodeniny.   Týchto sedem desaťročí  bolo  naplnených predčasnou slávou, alkoholickými excesmi, vášnivými aj nešťastnými  láskami, pobytmi na farmách krásy, výchovou detí, chudnutím a priberaním,  chorobami a ôsmimi manželstvami...

Liz Taylorová je dieťaťom amerických rodičov, ale narodila sa v Londýne, kde dlhší čas žili jej rodičia. Sotva sa malá Liz naučila stáť na nohách, ctižiadostivá matka ju zapísala na hodiny baletu a dievčatko už ako trojročné vystupovalo pred britskou kráľovskou rodinou.  V roku 1939, keď mala Liz sedem rokov, sa rodičia z obáv pred druhou svetovou vojnou opäť vrátili do Los Angeles, kde si otec otvoril umeleckú galériu.  Elitabeth navštevovala základnú školu Hawthorne School v Beverly Hills, neskôr MGM Studio Schoool – školu filmového štúdia MGM a University High School v Hollywoode. Sotva desaťročná debutovala v komédií Ther ´s One Born Every Minute a o rok neskôr podpísala exkluzívnu zmluvu s filmovým štúdiom MGM. ,,Rodičia ma predali kinu“, povedala neskôr trpko Liz,  z ktorej štúdio cieľavedome budovalo  detskú hviezdičku a ktorej detstvo sa predčasne skončilo. Malá krásavica  sa už onedlho stala hviezdou. Prvé filmové úlohy na nej však zanechali trvalé stopy: keďže Liz bola podľa štúdiových noriem príliš malá,  strčili ju do naťahovacieho korzetu, ktorý jej vyniesol doživotné problémy s chrbticou.

Najkrajšia a najsledovanejšia
   Liz Taylorová bola dve desaťročia označovaná za najkrajšiu ženu sveta. Jej perfektná tvár s fialkovými očami sa stala symbolom filmovej hviezdy povojnového obdobia.  Miláčik obecenstva nemal problémy ani s prechodom od detských úloh k dospelým. Ako sedemnásťročná sa Liz objavovala v spoločnosti miliardára Howarda Hughesa a o nevinnosť prišla až po sobáši s hotelovým dedičom  Nicholasom Conradom Hiltonom, za ktorého sa vydala v osemnástich. Manželstvo s brutálnym Nickim, notorickým alkoholikom,  vydržalo iba osem mesiacov...
   Zdá sa, akoby sa súkromný život Liz Taylorovej odohrával výlučne v klebetných rubrikách a pred objektívmi paparazzov – takto sa herečke podaril husársky kúsok, že takmer štyridsať rokov bola prakticky dennodenne predmetom skutočných alebo vymyslených správičiek.  Mnohí fanúškovia preto možno aj zabudli, že Elizabeth Taylorová svojim hereckým talentom ovplyvnila aj najlepšie hollywoodske filmy. Za vynikajúce výkony bola takmer neustále nominovaná na Oscara: za Krajinu dúhového stromu, Mačku na rozpálenej streche  a Stalo sa v uplynulom lete.
   Druhým manželom Elizabeth sa stal v roku 1952 o dvadsať rokov starší britský herec Michael Wilding. Manželstvo vydržalo štyri roky a narodili sa v ňom synovia Michael jr. (1953) a Christopher (1955).
   Kvôli tomu, aby sa mohla vydať za filmového producenta Mika Todda, prestúpila Liz v roku 1957 na židovskú vieru a ešte v tom istom roku sa narodila dcéra Elizabeth. Manželstvo bolo šťastné a Liz v tomto období dozrela nielen osobne, ale aj po profeisonálnej stránke. Lenže v roku 1958 prišlo k obrovskému nešťastiu – Mike Todd zahynul pri leteckej havárii.
   Liz našla útechu v náručí svojho sobášneho svedka, speváka Eddieho Fishera a smútok postupne prerástol do aféry, ktorá vyvolala v  celej Amerike  obrovské pobúrenie. Fisher bol totiž ženatý s mimoriadne obľúbenou herečkou Debbie Reynoldsovou. Ale nakoniec ho, samozrejme, dostala Liz.
   Pri nakrúcaní veľkofilmu Kleopatra Liz takmer zomrela na zápal pľúc. Odvtedy s hrdosťou ukazuje jazvičku po tracheotómii, ktorá jej v poslednej chvíli zachránila život.  Nakrúcanie obrovského prepadáku Kleopatra sa neúnosne predlžovalo nielen kvôli jej chorobe, ale aj  kvôli hviezdnym manierom hlavnej predstaviteľky. Jedinou pozoruhodnosťou mamutieho diela, ktorý je zároveň aj jedným z najväčších filmových debaklov Hollywoodu, sa stala vášnivá aféra, ktorá vypukla medzi hlavnými predstaviteľmi – Liz  Taylorovou a Richardom Burtonom.  Za hlavnú úlohu v Kleopatre dostala Taylorová v roku 1963 ako prvá hviezda gážu vo výške jedného milióna dolárov – nuž a stretla svoju osudovú lásku. Burton zahŕňal svoju Liz drahými darčekmi a okrem množstvom iných šperkov jej daroval aj diamant v hodnote vyše dvadsať miliónov korún. Manželia, ktorí spoločne veľmi radi nazerali na dno pohárika, spolu nakrútili osem filmov a na cestách si zakaždým rezervovali celé poschodie hotelov, aby aspoň trocha utajili hlasité hádky, ktoré väčšinou vyvrcholili bitkou. V roku 1975 – iba rok po prvom rozvode, sa Liz a Richard Burton zosobášili ešte raz. Avšak ich povahy sa nezniesli ani tentoraz a preto nasledoval v roku 1976 definitívny rozchod.
   Ešte  v tom istom roku, 1976, ohlásila  Liz siedmu svadbu. Tentoraz sa vydávala za regionálneho politika Johna Wanera. Tento ju veľmi rád používal pre svoje politické ciele a v roku 1978 skutočne vyhral senátorské voľby za štát Virgínia a odišiel do Washingtonu.  Veľkorysá Liz predala kvôli financovaniu volebného boja svojho siedmeho manžela dokonca aj dvadsaťkarátový diamant. Manželstvo vydržalo osem rokov.
Do posledného, ôsmeho manželstva, zlákali Liz pravdepodobne eroticky mocné ruky stavebného robotníka Larryho Fortenského. Nerovná dvojica sa zoznámila počas protialkoholickej liečby na klinike Betty Fordovej a v roku 1991 sa konal veľkolepý sobáš. Liz zrejme rýchlo pochopila, že urobila veľkú chybu. Prostoduchý Larry neznášal cestovanie a cudzokrajné jedlá. Najradšej vysedával doma a objednával si jedlo od McDonald´s. V roku 1996 nasledoval rozvod, po ktorom sa Liz zaprisahala: ,,Už nikdy sa nevydám!“ 
    Aj napriek primnohým manželstvám treba Liz Taylorovej pripísať k dobru, že sa vždy vydávala z lásky a vždy s presvedčením, že to bude naveky.  Najkrajšiu úlohu v jej živote hrala láska, ktorá Liz živí dodnes a ktorú veľká diva podáva v podobe lásky k blížnym ďalej.  V roku 1993 založila nadáciu na výskum AIDS zaoberá sa aj inou charitatívnou činnosťou. Táto jej práca jej získava dodnes úctu mnohých ľudí na celom svete.
 Dnes sa Elizabeth Taylorová cíti najlepšie v spoločnosti svojho maltézskeho pinča a najjasnejšími hviezdami jej života sú štyri deti: Michael, Christopher, Liza a Maria, ktorú ako ťažko choré dieťa adoptovala počas manželstva s Richardom Burtonom. Na lásku dodnes nezanevrela a ešte občas sa objavia klebety o jej novej afére. Zatiaľ sú to skôr zbožné želania redaktorov bulvárnych časopisov. 

 


Diskusia k článku:

AHIJ SOM ZUFala neviewm co mam robit poraxdite i?
Neregistrovaný - , 28.12.2005 13:47
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!