lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Tajomná choroba ,,smútok tela“

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 10.2.2003
späť
Späť

Poslať
 

Najnovšie výskumy priniesli poznatok, že existuje choroba, ktorú je veľmi ťažké diagnostikovať. Niektorí jej hovoria ,,smútok tela“. Netrpíte ňou náhodou aj vy?

 
Ukazuje sa, že touto chorobou trpí čoraz viacej žien. Pacientky sa pri rozhovoroch s lekármi často sťažujú, že im chýba energia na to, aby boli trpezlivými matkami a tolerantnými partnerkami, aj keď sa o to veľmi snažia. Obviňujú sa z nedostatku silnej vôle, alebo si vyčítajú lenivosť a neovládateľnú chuť do jedla. Ale v skutočnosti ide len zriedka o nedostatočnú vôľu.
Podľa vedcov je príčinou nová choroba, ktorej zatiaľ hovoria ,,smútok tela“.  Vo väčšine prípadov sa objavujú:
ťažkosti s koncentráciou , najmä u žien po 35. roku života problémy sústrediť sa na povinnosti, zapamätať si komplikované informácie a mená, čo sa vždy odráža aj na fyzickom stave;
objedanie sa a priberanie na váhe. Je to najčastejší a najproblematickejší príznak choroby. Charakteristické je, že väčšina žien, trpiacich ,,smútkom tela“ nie je schopných ovládnuť  svoj apetít. Príznaky choroby často pripomínajú depresiu. Ale na rozdiel od nej sa ženy so ,,smútkom tela“  necítia neustále ubité, ale môžu byť vystresované: neprestajnou únavou,  nadmerným apetítom, vlastnou podráždenosťou, nesústredenými myšlienkami alebo ťažkosťami so spánkom. Všetky tieto príznaky negatívne vplývajú na ich kontakty a zväzky s inými ľuďmi a odoberajú im radosť zo života.

Prečo trpia predovšetkým ženy?
Pri skúmaní tohoto syndrómu vedci zistili,  že každý z príznakov ,,smútku tela“ je možné spojiť so ženskou fyziológiou a najmä s výkyvmi hladiny pohlavných hormónov.

Estrogény – dodávajú energiu
Hladina tohto hormónu sa mení predovšetkým v závislosti od fáz menštruačného cyklu. Počas prvých dvoch týždňov postupne stúpa, čo spôsobuje aj stúpanie hladiny serotonínu. Táto látka  zlepšuje náladu, znižuje apetít a zlepšuje odolnosť voči stresu. Estrogény takisto vplývajú na prekrvenie mozgu a zlepšujú pamäť.
Keď hladina estrogénov klesá – teda najmä v dňoch pred menštruáciou (ale aj po pôrode, počas dojčenia, počas menopauzy a po nej) – klesá aj aktivita serotonínu. Preto sú ženy najmú v týchto obdobiach väčšmi ohrozené príznakmi spojenými so ,,smútkom tela“.

Progesterón – prináša pokoj
Jeho vysoká hladina počas druhých dvoch týždňov menštruačného cyklu má za následok prudký pokles hladiny serotonínu. Môže však prinášať aj pozitívne účinky -  uľahčuje zaspávanie, znižuje pocit nepokoja a podráždenia. Koncom cyklu, leď hladina hormónu klesá, slabnú zároveň aj jeho utišujúce účinky. Aj to môže zosilňovať príznaky ,,smútku tela“.

Testosterón – vzbudzuje príjemné pocity
Tento hormón zvyšuje fyzickú túžbu a príjemné pocity plynúce zo sexu. Najvyššiu hladinu dosahuje v čase ovulácie. Práve vtedy žena častejšie myslí na sex. Existuje čoraz viac dôkazov, že niektoré príznaky ,,smútku tela“ (a zároveň depresie), najmä únava, pocit nepokoja, pokles sexuálnej túžby – všetky môžu byť dôsledkom nízkej koncentrácie testosterónu v ženskom organizme. Hladina tohto hormónu klesá v prvej časti cyklu a neskôr   aj v jeho posledných dvoch týždňoch.

Nechýba organizmu prirodzené svetlo?
Väčšina ľudí vôbec nedoceňuje blahodárny vplyv prirodzeného, slnečného svetla. Je tisíckrát silnejšie ako najlepšie umelé osvetlenie v obytných priestoroch. Napokon – je už dokázané, že čím viac času trávime v slabo osvetlených priestoroch, tým intenzívnejšie pociťujeme únavu a ospalosť v priebehu dňa, viac jeme a v konečnom dôsledku aj priberáme. A práve tieto ťažkosti patria k najcharakteristickejším príznakom ,,smútku tela“.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!