lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Peniaze za vysvedčenie alebo Je správne odmeňovať deti?

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 17.2.2014
späť
Späť

Poslať
 

Vysvedčenie je rozdané a rada rodičov premýšľa, či tou najlepšou cestou, ako odmeniť svojho potomka za školské výsledky, sú peniaze. Existuje niekoľko najčastejších spôsobov, akými rodičia oceňujú svoje deti za známky a za pomoc v domácnosti; všeobecne sa za vhodný darček považuje všetko, čo dieťaťu urobí radosť. Odmena by mala mať primeranú, nie príliš vysokú hodnotu, môže sa jednať napr. o hračku, knihu, výlet alebo spoločnú rodinnú oslavu. Ale čo peniaze?

Názory na odmeny detí formou peňazí sa veľmi rôznia. Niektorí odborníci a rodičia finančnú odmenu podporujú za účelom naučiť deti hospodáriť s finančnými prostriedkami a ukázať im, že svedomitá práca bude odmenená. Iní naopak argumentujú, že peňažná odmena nie je vhodná, pretože deti zatiaľ nepoznajú alebo si plne neuvedomujú hodnotu peňazí. Z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý bol vykonaný na zákazku spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika v októbri 2013, vyplynulo, že finančne odmeňuje svoje deti za dobré školské výsledky 34 % a za domáce práce 35 % rodičov. Prevažná časť opýtaných je naopak presvedčená, že za školské výsledky alebo pomoc v domácnosti by sa deti nemali finančne odmeňovať a viac im prospeje voliť iné cesty pre ich motiváciu.

"Väčšina Slovákov opýtaných v našom prieskume sa zhoduje v otázke nakladania s vreckovým. Takmer 70 % respondentov si myslí, že by deti mali mať voľnú ruku v jeho užívaní a mali by sa naučiť niesť zodpovednosť za svoje finančné rozhodnutia. Nadpolovičná zhoda panuje aj v oblasti sporenia deťom do budúcna - takmer 60 % opýtaných sa domnieva, že by sa hodnota pravidelnej finančné odmeny mala deťom znížiť a peniaze by sa im mali sporiť," hovorí Veronika Kuřinová, PR a marketingová špecialistka spoločnosti KRUK.

Prevažná väčšina (takmer 93 %) účastníkov prieskumu sa tiež zhoduje, že by sa deťom malo vysvetľovať hospodárenie domácnosti, aby získavali skúsenosti, koľko čo stojí (napr. ich školská výbava a pod). Deti by mali byť začlenené do domácich porád o rozpočte a čiastočne aj do rozhodovania o domácich financiách. Naučia sa tým niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Čím skôr si túto schopnosť osvoja, tým lepšie pre nich.

S finančným odmeňovaním detí nesúhlasí ani popredný český psychológ Jeroným Klimeš: "Hlavným kritériom, ktoré by rodičia mali v súvislosťami s financiami svojich detí sledovať je, či má dieťa peňazí o niečo menej, než by si prialo. Tento pocit nedostatku totiž učí deti hospodáriť a zároveň to bude pocit, ktorý ich bude sprevádzať celý život. Peňažná odmena navyše deti k učeniu príliš nemotivuje. Hlavnou motiváciou k učeniu je identifikácia s rodičmi. Rodičia by si mali rozprávať a diskutovať s deťmi o témach, ktoré v škole práve preberajú a ukazovať im, čo je na tom zaujímavého, poprípade chcieť po dieťati, aby im preberanú látku vysvetľovali."

Finančná výchova detí je dôležitá

Ak sa rozhodneme deti odmeňovať peniazmi, mali by sme súčasne začať pracovať na tom, že ich naučíme s financiami zaobchádzať. Podiel rodiny na finančnej výchove detí by mal byť rozhodujúci. Napriek tomu, ako ďalej ukázal prieskum, rada ľudí verí, že by deťom mala poskytnúť finančné vzdelanie predovšetkým základná (19 %) a stredná (23 %) škola. Len necelých 22 % respondentov je presvedčených, že deti by mali byť finančne vzdelávané rodičmi alebo rodinami. Výsledky prieskumu ukazujú, že rodičia spoliehajú na vzdelávacie zariadenia namiesto toho, aby sa sami aktívne ujali výchovnej úlohy a rovnako ako učia deti iným zručnostiam, viedli ich tiež k "zdravému" finančnému štýlu a domácemu rozpočtovaniu.

 

"Takmer tri štvrtina všetkých opýtaných si pritom plne uvedomuje, že najväčším problémom plynúcim z nedostatočných finančných znalostí sú dlhy. S tým častejšie súhlasia tí, ktorí o sebe hovoria, že financiám dobre rozumejú," dopĺňa Veronika Kuřinová.

Ako deťom pomôcť s finančným vzdelávaním? Deti by si mali viesť prehľad peňazí , ktoré dostanú vo forme vreckového či ako jednorazovú sumu. Súčasne by mali evidovať , koľko minú a za čo. Je potřebné zaznamenávať aj menšie čiastky a zbytočne nezaokrúhľovať. Na konci mesiaca im rodičia môžu ukázať , koľko peňazí momentálne majú a čo si za ne môžu kúpiť. Vďaka tomu si postupne začnú uvedomovať hodnotu vecí. Ak dieťa nárazovo cíti vyššiu potrebu peňazí, vysvetlíme mu, že si ich môže požičať, ale bude musieť za ich požičanie vrátiť o pár korún viac. To je najlepšia príležitosť ukázať, ako to vo finančnom svete funguje. Vznikne priestor k názornej ukážke, čo je pôžička, splátka, úrok a ako to je, keď si človek pôžičku skutočne vezme. Ak dieťa získaný obnos okamžite utratí, nemalo by získať žiadne dodatočné financie a budúca odmena by nemala mať vyššiu hodnotu, než tá predchádzajúca. Nemožno tiež opomenúť fakt, že deti vždy nemusia hodnote peňazí rozumieť, preto je vhodné prepočítavanie na jednotky, ktoré poznajú lepšie. Takýto spôsob vzdelávania je prvým krokom, ako byť schopný zvládať domáci rozpočet. To môže pomôcť zabrániť situácii , že sa naše deti v budúcnosti do dlhov dostanú.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!