lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ivana Ondriová: Ponuku na film by som neodmietla!

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 13.2.2014
späť
Späť

Poslať
 

Ivana Ondriová je 32-ročná Prešovčanka, pochádzajúca zo Stropkova, vyštudovaná novinárka, ktorá na rodičovskej dovolenke s dcérkou Ninkou v sebe objavila vášeň v písaní. Práve v tom čase skúsila napísať svoj prvý príbeh o láske, starostiach a hľadaní šťastia... Zlom nastal v januári 2012, keď jej vyšla prvotina Detský plač v podkroví a v Česku román Nevinné šílenství. Od roku 2013 pôsobí vo vydavateľstve Motýľ, kde jej po románoch Mladý, sexi a iba môj a Milovanie po mexicky vychádza novinka Muži na zbláznenie. Román Milovanie po mexicky tejto obľúbenej spisovateľky sa na jeseň dočká aj svojej českej verzie.

 

Do akej miery si necháte knižku „zaliezť pod kožu“ a vkladáte do nej kus seba?

Samozrejme, v každej mojej knihe, v každej hlavnej hrdinke je kúsok zo mňa. To, ako koná, ako myslí, čo prežíva. Píšem v prvej osobe, takže automaticky sa zväčša hlavné ženské postavy správajú ako ja v tom ktorom okamihu. Dokonca sa v každom románe nájde aj kúsok z môjho vlastného života, malá mozaika, epizódka, napríklad totožnosť s mojou rodinou, so svokrou, s mojimi zážitkami, so skúsenosťami s bývaním a pod. - je to celkom prirodzené a  nedá sa tomu vyhnúť.

Ako dlho vám trvá, než napíšete knihu? Napríklad tú najnovšiu Milovanie po mexicky?

Asi tri mesiace. Ten prvý mesiac vzniká príbeh samotný, ak sa do toho zahryznem a píšem ozaj pravidelne, cca 5 strán denne, tak to ide pomerne rýchlo. Najhoršia práca pre mňa je opravovať po sebe preklepy a ako ja vravím, hlúposti, čo do počítača v tej rýchlosti, v ktorej mi plynú myšlienky, naťukám, ja si po sebe totiž spätne riadky nikdy nečítam, až keď mám dopísanú poslednú bodku. Dva mesiace teda ozaj opravujem chyby a logické súvislosti. Keby sa tomu dalo vyhnúť, bolo by to úplne perfektné. J

Máte vopred premyslený dej a dejové zápletky?

Priznám sa, že píšem za pochodu, teda mám v hlave nejaký úvod a ako ja vravím, postupne z neho ťahám príbeh. Každý deň mi pritom napadne niečo iné a nikdy vopred neviem, čo sa bude ďalej odohrávať. Takže v mojom prípade žiadna kostra, je to ako nový film, o ktorom absolútne netuším, ako sa skončí a čo všetko sa v ňom odohrá.

Ako sa vám podarilo vydať svoju prvú knižku? Bolo to náročné?

Nie, nebolo to náročné. Naopak, veľmi prekvapivé a krásne. Ako som spomínala, skúšala som a skúšala, prišli prvé odmietnutia, tak som písala znovu a znovu, cibrila sa, šperkovala a napokon to vyšlo. Poslala som mail s rukopisom a konečne sa po asi troch odmietnutiach na mňa usmialo šťastie. Ozaj je to veľmi jednoduché, len nesmie odrádzať negatívna odpoveď.

Čo všetko podľa vás musí spĺňať román, aby mu ho vydavateľstvo vydalo ako začínajúcemu autorovi?

Možno je to skôr otázka priamo na vydavateľstvá, ale tak napíšem, ako to bolo v mojom prípade. Je potrebné, aby bol román kompletne dokončený, nestačí teda pár strán. Určite je vhodné, aby bol vo Worde vhodne upravený s okrajmi, odrážkami, riadkovaním, vhodnou veľkosťou písma, čo znamená správne normovanie strán, teda cca 30 riadkov a 1800 znakov aj s medzerami na jednu stranu. a s minimom gramatických chýb, lebo tie vedia pôsobiť pri čítaní textu veľmi rušivo. Toto je forma, obsah je druhá časť a, samozrejme, veľmi podstatná. Nesmie chýbať názov, anotácia k románu. A potom už len odvaha poslať to vydavateľstvu. Odkazujem, treba skúšať a skúšať.

Ste známa tým, že píšete aj viaceré knihy naraz, máte ich aj teraz rozpísaných viac? Ktorá vyjde najbližšie a o čom bude?

Priznám sa, že pred nedávnom som všetky rukopisy ukončila a pripravila ich na odoslanie vydavateľovi. Takže momentálne nič nepíšem... Ale hlavou sa mi už preháňa niečo nové, len to má zatiaľ nejasné kontúry. A kniha, ktorá vyjde najbližšie? Budú to Chlapi na zbláznenie, romanca o šialene nebezpečnej láske dvoch bratov k tej istej žene, mladej Kristíne. S jedným mužom žije v jednej domácnosti, a je presvedčená , že ho miluje a chce s ním prežiť spoločnú budúcnosť, ten druhý sa objaví ako blesk z jasného neba a je nielen starší, skúsenejší a akýsi tajomný, ale aj nebezpečný a vlastne neodolateľný... Kniha vyjde na začiatku marca.

Inšpiruje vás pri písaní kníh aj dcérka Ninka, keď píšete v knihe o deťoch?

Určite áno! Väčšina opisovaného v súvislosti s deťmi, či už v románe Mladý, sexi a iba môj, alebo v Milovaní po mexicky, vychádza z mojich skúseností a prežitého. Napríklad veta: Dobrú noc a sladké sny, nech sa ti sníva o mne, ktorú hovorí Ivana a jej dve deti v prvom menovanom románe, je našou rodinnou vetou. A narodenie bábätka v druhom uvedenom románe vychádza taktiež z môjho života a z obdobia, keď na svet prišla naša dcéra.

Máte nejaké nesplnené priania?

Určite áno! Každý ho má. Nebudem hovoriť o hmotných veciach J, ale vždy som si želala a aj želám, aby nastal deň, čas, kedy budem ja pomáhať rodičom a vrátim im to, čo všetko mi dali a  dávajú. No, bohužiaľ, zatiaľ konštatujem, že je to ešte stále tak, že oni pomáhajú mne. Želám si a veľmi, aby som im tú neustálu starostlivosť mohla raz vykompenzovať.

Ktorí spisovatelia majú vo vašej súkromnej knižnici svoje pevné miesto?

Nemám vyslovene obľúbených. Určite je to ale Fieldingová a Brownová, a momentálne detské rozprávkové knižky napríklad od Dobšinského a podobne, tie sa u nás čítajú najviac, ale už do mojej knižnice pribúdaj aj slovenské autorky ako Koscelanská a Červienková, ktoré sú mojimi priateľkami a ktoré v nej majú svoje čestné miesto!

Prijali by ste ponuku, ak by vás v budúcnosti niekto oslovil, že by chcel spraviť film podľa niektorej z vašich kníh?

Myslím, že taká ponuka sa neodmieta. Je to krásna predstava, a dlho to predstavou len ostane J, ale určite by som bola poctená.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!