lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Viete, ako správne vetrať?

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 18.2.2014
späť
Späť

Poslať
 

V zime sa nám často nič nechce, sme unavení, chýba nám energia. Zvyčajne to pripisujeme počasiu alebo krátkym zimným dňom. Vedeli ste, že príčinou nášho nepríjemného pocitu môže byť tzv. „syndróm chorej stavby“? Ako vzniká a ako s ním bojovať?

 

Človek spotrebuje v priebehu jednej hodiny niekoľko desiatok litrov vzduchu a v priebehu celého dňa je to viac ako 1500 litrov. Zároveň veľkú časť nášho života trávime v budovách, v ktorých je nielen množstvo, ale aj kvalita vzduchu často nedostatočná pre správne fungovanie nášho tela a dobrý pocit našej duše.

 

Moderné domy, spĺňajúce čoraz reštriktívnejšie požiadavky na energetickú úsporu, sa stavajú tak, aby minimalizovali netesnosti, ktoré spôsobujú tepelné úniky. Nikdy predtým neumožňovali okná, dvere ani teplé steny dosahovať také vysoké izolačné parametre a tesnosť, ako je to dnes. Na jednej strane je to pozitívne, na druhej strane však dochádza k narušeniu prirodzenej cirkulácie vzduchu v interiéri a to núti užívateľov, aby dbali na správnu mikroklímu v miestnostiach.

 

Ventilácia – dýchanie pre nás aj pre stavbu

 

Ventilácia je laicky povedané výmena spotrebovaného vzduchu za čerstvý. V zle vetraných interiéroch je množstvo čerstvého vzduchu príliš malé na to, aby sa mohli cítiť pohodlne. Klesá aj kvalita vzduchu, ktorý je v miestnosti. Nastáva koncentrácia nečistôt, oxidu uhličitého, vodnej pary a prachu. Nekvalitný vzduch môže viesť k zhoršeniu našej nálady a zapríčiniť rôzne problémy ako bolesti hlavy, podráždenie dýchacích ciest či dokonca nevoľnosť.

 

„Veľmi dôležité je, že nedostatočné vetranie škodí aj samotným budovám. Ak sú naše okná zarosené, bielizeň nedostatočne schne a vzduch je „stuchnutý“ -  je to signál, že miestnosti sú vlhké. Bohužiaľ, následky tohto javu nie sú viditeľné hneď, ale trvalá vlhkosť je nebezpečná pre dom a najmä pre jeho drevené časti,“ uviedol Juraj Koudela, obchodný riaditeľ pre Slovensko a Českú republiku v Skupine OKNOPLAST.

Štandardne je každá konštrukcia prispôsobená odovzdávať isté množstvo vlhkosti. Ak nie je zabezpečená potrebná úroveň výmeny vzduchu, vlhkosť ostáva a ničí stavbu. Huby a plesne sa objavujú nielen na stenách ale aj vo vnútri, pod sadrokartónom a omietkami. Negatívne ovplyvňujú zdravie a bezpečnosť ľudí a to i napriek tomu, že nie sú viditeľné ľudským okom.

 

 

Správna klíma v dome

 

Podľa normy je stanovené potrebné množstvo vzduchu, na zabezpečenie správnej klímy, na úrovni od 30 do 50 m³ za hodinu. Nie vždy však chceme otvárať okná - najmä nie vtedy, keď je vonku chladno. V takom prípade nám pomôžu vetráky, ktoré zabezpečia dostatočný prísun čerstvého vzduchu a tak neochladzujeme miestnosť. Vetráky nám umožnia výmenu vzduchu a reguláciu jeho vlhkosti pri zatvorených okenných krídlach. Najčastejšie sa umiestňujú v hornej horizontálnej časti okna. Na trhu existujú tri druhy: hygroskopické, tlakové a manuálne ovládané.

 

„Hygroskopické vetráky pracujú automaticky v závislosti od úrovne vlhkosti vzduchu v miestnosti – polyamidová páska, ktorú obsahujú, mení svoju dĺžku, čím sa klapka otvára. Pri tlakových zariadeniach závisí množstvo prietoku vzduchu od rozdielu tlaku v interiéri a v exteriéri. V tomto prípade sa krídelka klapky môžu odchýliť aj pri silnejšom vetre, preto má užívateľ možnosť ručne zatvoriť kryt,“ uviedol Juraj Koudela.

 

Existuje aj manuálne ovládaný vetrák – množstvo vzduchu závisí od nastavenia, ktoré si vyberieme podľa vlastných potrieb.

 

Čo ešte vetráky dokážu?

 

Dokonalým riešením je použitie vetrákov v detskej izbe. Je to bezpečný spôsob výmeny vzduchu, pričom sa strácajú riziká vyplývajúce z otvárania okien v blízkosti malých zvedavcov. Deti nebudú mať možnosť dokorán otvoriť krídlo ani privrieť si prsty.

 

Väčšina z nás ocení vetráky najmä v zime, pretože v tomto ročnom období má vetranie mimoriadny význam. Vykurovacia sezóna nadmerne vysušuje vzduch, no otváranie okien pri 20 stupňoch pod nulou nie je ani príjemné ani ekonomické. Vetráky odporúčame montovať napríklad do izieb alebo spální. Výmena vzduchu sa uskutočňuje od okien smerom k miestnostiam s ventilačnými otvormi ako kuchyňa a kúpeľňa.

 

Pred zakúpením vetrákov si určite všímajte ich kvalitu a deklarované technické údaje. V ponuke spoločnosti OKNOPLAST sa nachádzajú certifikované vetráky Aereco a Ventair, ktorá vám zabezpečia dlhodobú a bezchybnú prevádzku.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!