lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Oscar v priamom prenose

  Spracoval(a) : Natália Križova
Dátum : 26.3.2001
späť
Späť

Poslať
 

Američania sa majú, idú si o 17, 30 pokojne, no snáď ani nie celkom pokojne, lebo nátresk tam bol, sadnúť do Shrine Auditorium, aby si v dobrej spoločnosti pozreli 73. ročník udeľovania cien Americkej filmovej akadémie -Oscar 2001. Predtým ešte môžu vonku tlieskať slávnym osobnostiam na červenom koberci. Tak ako každý rok , aj teraz vytvorili nadšení fanúšikovia a desiatky striehnucich novinárov búrlivú a zvláštnu atmosféru. Vyzeralo to, akoby sa očakával nástup kráľa na trón. Niektorí si kvôli tomu rozložili v okolí pestré stany už pred pár dňami. Vždy keď z naleštenej limuzíny vystúpila známa tvár, vzduch vybuchol nadšením. Hviezdy sa usmievali ako sa na hviezdy patrí, ľudia tlieskali ako sa patrí na ľud. Páni lichotili dámam a dámy im to so šarmom vracali. Keby to nebolo v Los Angeles, človek by povedal: Nuž, taký je už Hollywood. Je to zrejme tak, každá z hviezd svetového plátna si svoj malý Hollywood nosí v sebe. To pozlátko, to nadšenie, tú chuť predvádzať sa. Vzduch sa chvel dobrou náladou a pohodou. Škoda, že ja sedím doma pri obrazovke, napokon ako milióny Američanov, namiesto priamej účasti. Za Slovensko je v sále Anka Šišková a keď prepisujem tieto riadky do počítača už viem, že „naše“ želiezko v ohni Hřebejkov film nezískal nijaké ocenenie. Nič to. Konkurencia bola veľká. Anke závidím túto jedinečnú možnosť byť tam.

Ako v rozprávke
Dámy majú krásne róby ako z čias Márie Terézie. Ťahajú za sebou dlhé vlečky. Materiálom tento rok nikto nešetril. Pánom pristanú ich smokingy, len motýlikov majú zväčša nakrivo. Taký je asi údel motýlikov, len sa čudujem, že tak dlho prežili.
O pol štvrtej ráno začína moderátor večera Steve Martin šíriť svoj neuveriteľný šarm. Čo keby sa naši večne neprirodzení moderátori, ktorí vydávajú kŕč za moderovanie, chodili k nemu učiť profesiu? Martin prevzal moderátorskú štafetu po Billym Crystalovi, ktorý uvádzal slávnostný ceremoniál už sedem razy. Možno sa mu zunoval. Oficiálne Crystal musel odriecť tohtoročnú účasť na 73. ročníku udeľovania Oscarov pre zaneprázdnenosť. „Keď už nijakého Oscara nevyhrám, mal by som sa na tom podujatí aspoň zúčastniť," zažartoval si na túto tému 55-ročný bielovlasý Martin, ktorý ešte na Oscara nebol nominovaný, ale vo filmoch si už úspešne zahral./Trhák pána Bowfingra, Roxanne, Muž s dvoma mozgami, Traja amigos alebo L.A. Story/, hoci Oscara za moderovanie neudeľujú pokojne mu Akadémia mohla jedného udeliť. Bol súčasne vtipný aj vážny, dôstojný aj rozšafný, prajúci aj ironický. A hlavne elegantný, šarmantný, inteligentný a príjemný. Keďže laureáti osobitných cien Akadémie sú už známi vždy skôr, všetko prebiehalo slávnostne a bez škandálov.

Prví ocenení
Scenárista Ernest Lehman, producent Dino De Laurentiis a kameraman Jack Cardiff, boli prví ocenení. Rozdali si tradičné bozky a povedali tradičné slová vďaky. Nedbali vôbec na to, že tento rok mala byť udelená cena za najkratší prejav. Dohoda znela, prejavy maximálne na 45 sekúnd. Niektorí si preto pripravili ďakovanie dopredu a veľmi rýchlo ho prečítali. Najmä ocenení Číňania -predstavitelia Tigra a draka. O pol štvrtej / nášho času/ bol stav medzi najväčšími rivalmi Tigerom a drakom a Gladiátorom tri tri. Súboj pokračuje. Dnes majú zrejme aj v nebi poplach. Väčšina ocenených totiž ďakuje svojim zosnulým rodičom. Na pódiu sa strieda celá plejáda hviezd filmového neba: Anthony Hoppkins, John Travolta, Nicolas Cage, Mike Myers, Samuel L. Jackson atď. Na chvíľu sa objavujú aj zosnulí velikáni filmovej histórie, ktorých vo veľmi vkusnom spomienkovom zostrihu uviedol práve Travolta. Goldie Hawnová číta meno oceneného, neviem či to nie je jej dcéra, ktorá bojovala v súťaži o najlepšiu herečku vo vedľajšej roli. Pískajúci čajník ma obral o informáciu. Goldie vyzerá na 25 a prská smiechom ako pätnástka. Nadváha jej nehrozí, možno preto vyzerá taká šťastná. Hoci by mohla aj závidieť. Kamera sníma Michaela Douglasa, ktorý sa pri pohľade na Catherinu Zetu roztápa. Nečudujem sa mu. Je krásna, má skvelé šaty. Čierne. Vyzerá v nich ako vystrihnutá z historického filmu. Šaty krásne zdôrazňujú jej opäť peknú postavu. Ozaj, kto im varuje dieťa, keď sa spolu flákajú?
Zaujal ma nový typ smokingov, ktorý mala už väčšina chlapov. Namiesto šálového goliera, malý panský golierik, ale tiež lesklý. Doplnený nie je vždy motýlikom. Občas úzkou čiernou viazankou.

Napätie vrcholí
Aj keď je cien veľa, čaká sa hlavne na horúce ocenenia, hlavná úloha v kategórii ženy a muži a najlepší film. Nebudem vás napínať. Väčšinové tipy vyšli. Russell Crowe a Julia Robertsová dostávajú pozlátenú sošku. Najskôr vyhlásili Gladiátora. Hoci sa mi v historickom kostýme páči o niečo viac, pochopila som Meg Ryanovú. Ten chlap má čaro. Rozprával ako pri inaugurácii na prezidenta. Napriek tomu, že miluje kravky, viem si ho predstaviť ako muža číslo jeden v hociktorej krajine. Ďakoval akadémii, kolegom, dedkovi kameramanovi v druhej svetovej vojne, ale hlavne režisérovi Ridleymu Scottovi. A ten mal slzy v očiach. Russell sedel vedľa akejsi blondínky, ale pusu jej nedal, keď vyhlásili jeho meno. Na krku nemal ani motýlika, ani viazanku, ale na stojačiku pripevnenú tenkú čiernu stužku. Takú na akej nosili naše staré mamy medailóniky, uviazaná bola na obyčajnú mašličku.
Mojím tipom bol Tom Hanks. Má doma už dvoch Oscarov za filmy Philadelphia a Forrest Gump. Škoda, že mu tento rok tiež soška ušla. Vo filme Stroskotanec bol skvelý, len konkurencia bola veľká a Akadémia rozhodla inak. Ale my dámy, by sme mu ta tie kilá /2Okg/, ktoré pribral a potom schudol, určite udelili cenu pevnej vôle. On to bral ako daň herectvu.
A potom to prišlo. Prestížnu sošku Oscara dostala po prvý raz v živote tridsaťjeden ročná- Julia Robertsová. V očiach mala nefalšované slzy a veľmi dlhý , ale dojemný prejav, ktorý zakončila slovami: Milujem celý svet, taká som šťastná. Obecenstvo bolo dojaté. Prvý jej gratuloval priateľ. A.Bratt. Pusa bola sladká a dlhá. Júlia pochválila v ďakovačke aj výrobcu svojich šiat. Boli krásne. Čierne s bielymi lemami a so zvláštnou čiernobielou skladanou vlečkou, ktorú ťahala za sebou ako páv, tesne predtým ako rozprestrie vejár z peria. Ceny „ hlavým víťazom“ odovzdali minuloroční laureáti Kevin Spacey a Hilary Swanková, ktorá až tento rok poďakovala otcovi. Vlani na to v rozrušení zabudla. Na rozdiel od minulých rokov čarovná formulka a winner is- víťazom je ...znie: Oscara dostane..., aby si niekto nemyslel, že je to súťaž, v ktorej sa dá akosi víťaziť. Cenu pre najlepšiu réžiu prezentoval herec Tom Cruise a odovzdal ju do rúk 48-ročného režiséra Stevena Soderbergha za film Traffic. "Chcem poďakovať všetkým, čo aspoň časť dňa niečo tvoria. Komukoľvek. Bez týchto ľudí by sa nedalo žiť. Ale radšej než verejne sa poďakujem osobne, v súkromí," povedal Soderbergh
Príjemným ozvláštnením večera bola ďalšia oscarová tradícia, ktorá zaväzuje interpretov nominovaných piesní, aby ich v rám

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!