lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Deti a mobil

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 21.3.2002
späť
Späť

Poslať
 

Možno aj vy stojíte pred problémom: kúpiť, či nekúpiť svojej ratolesti mobilný telefón. Akcie sú lákavé a vy si dokážete predstaviť, ako donútiť dieťa, aby neprešvihlo limit. Lenže nejde iba o peniaze. Dôležitejšie sú také veci ako fyzické a psychické zdravie.


V súvislosti s mobilmi sa neustále hovorí o rakovine, spája sa s nimi Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba, demencia, nervové ťažkosti, ako aj kožné problémy na miestach styku zariadenia s pokožkou užívateľa a problémy so zrakom. Obavy verejnosti pramenia z toho, že telefóny pri používaní vyžarujú nízku hladinu energie rádiových vĺn. Napriek tomu, že dostatočne vysoká hladina radiácie by mohla podľa vedcov spôsobiť zahriatie častí tela, mobily obvykle fungujú na princípe nízkej hladiny výstupnej energie, s ktorou je spájaný veľmi malý rast teploty mozgu. Existujú už aj rôzne „rušičky“ s rôznou intenzitou ochrany. Problém nie je iba vo vlnách. Zo Západu, kde sa mobily používajú častejšie a kde sa pravidelne skúmajú ich účinky prichádzajú správy , že hrozí epidémia napuchnutých kĺbov na rukách a prstov zdeformovaných ťažkou artritídou, pretože najmä medzi mládežou je obľúbené posielanie SMS správ.  Pri vyťukávaní správ cez mobil sú pohyby prstov také nebadané, že nepodporujú potrebné prekrvenie a činnosť prsta možno porovnať s chodom stroja, ktorý nie je naolejovaný. Novú mobilnú generáciu teda čakajú opuchnuté a skrivené kĺby, rôzne choroby a poškodená psychika. V Dánsku teraz riešia iný problém.  Deti si začali cez telefón nejapne nadávať, vyhrážať sa, šikanovať jeden druhého. Skrátka, robia všetko, čo by nedokázali urobiť, keby sa pozerali jeden druhému do očí a viac behali v prírode, ako hrali hry na mobile. Mobil ich dokonca podporuje v rozvíjaní klamstva. Najhoršie je, že deti si dôsledky takýchto svojich činov vôbec neuvedomujú. Isté dievčatko, ktoré neustále cez mobil presviedčali, ako veľmi ju všetci v triede nenávidia, sa pokúsilo spáchať samovraždu. Momentálne začali v Dánsku kampaň za dodržiavanie taktnosti a etiky pri telefonovaní v mobilných sieťach.
Nechceme vás odradiť od kúpy, chceme len, aby ste našli správny čas, kedy je už dieťa zrelé na takýto telefón a aby ste uvážili riziká, ktoré mu hrozia. A to sme ešte nespomenuli závislosť na telefonovaní. 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!