lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Obezita sa stáva najčastejšou príčinou smrti v USA

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 16.3.2004
späť
Späť

Poslať
 

Obezita sa podľa najnovšej štúdie pravdepodobne stane najčastejšou príčinou smrti v Spojených štátoch, ktorej by sa dalo predchádzať.
    
Výskum Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je najnovším v sérii dôkazov o epidémii nadváhy v USA, ktorá postihuje všetky vekové kategórie. Podľa výskumnej práce centra nevhodná strava a nedostatok pohybu pripravili len v roku 2000 o život 400.000 Američanov. To je 33-percentný nárast za desať rokov. Ak bude tento trend pokračovať, obezita predbehne aj fajčenie a stane sa najčastejšou príčinou smrti, ktorej bolo možné predísť.
    
V USA trpia nadváhou alebo obezitou dve tretiny dospelých a deväť miliónov detí. To je dôsledok životného štýlu: tzv. rýchleho občerstvenia, vysedávania za počítačom a nedostatku fyzickej aktivity. Nadbytočné kilogramy však vedú k vážnym zdravotným problémom, ako sú choroby srdca, rakovina či cukrovka.
    
Vedci zverejnili závery svoje štúdie práve v čase, keď vláda vedie kampaň, ktorá má Američanov priviesť k väčšej fyzickej aktivite. Kritici ale tvrdia, že administratíva nepostupuje dosť razantne, aby si neznepriatelila mocný priemysel rýchleho občerstvenia.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Aj u nas lekari a pracovnici poistovni resp. ministerstva zdravotnictva radi o tomto probleme rozpravaju ...... ale bohuzial len rozpravaju. Sama trpim znacnou nadvahou, ktoru pomaly redukujem ale naozaj svojpomocne. Verim tomu, ze ak by aj u nas existovali skupiny ako napr. Weight Watchers, kde sa chudne kolektivne, tak by aj motivacia bola stabilna a vysledky podstatne lepsie. Lekari maju nacvicene frazy "musite cvicit", "obmedzujte tuky", "vynechajte cukor" a pod. Samozrejme, ze to je potrebne, ale pacient ocakava aj prakticku pomoc a pravidelnu kontrolu. Lekari povazuju tymi par vetami za vybavenie problemu z ich strany a osobne mi jeden lekar povedal, ze obezitou sa nikto nechce zaoberat, pretoze vysledky nie su take efektne, aby sa mu to oplatilo. S ocakavanim praktickej pomoci som otvorila internetovu stranku Ligy proti obezite a na moje rozcarovanie som tam nasla iba link na stranku farmaceutickeho pripravku Reduktip. V zasade som nebola ani velmi prekvapena takymto slovenskym riesenim. Len neviem, naco takato Liga existuje, ked vam vie len povedat "kup si liek za viac ako 3 000 Sk na mesiac, aby si trochu znizila tvoj apetit". Su aj ine podobne lieky a vsetky si treba kupit v takychto a vyssich sumach na mesiac, ale vlastne nic neriesia. Ak poistovne poukazuju na to, kolko ich stoja obezni ludia penazi (infarkty, choroby pohyboveho ustrojenstva a pod.) tak neviem, preco neexistuju specializovane pracoviska, kde by pacienti boli sledovani, kde by ich poslali aj na cvicenie, rozpisali by im stravu podla toho, akym druhom obezity naozaj trpia (pretoze nie vsetci sa "prezieraju") a verim tomu, ze aj disciplina pacientov by bola ina, ak by vedeli, ze sa musia napr. kazdy mesiac postavit verejne na vahu.
Neregistrovaný - Andrea, 16.3.2004 11:25
Ahoj Andrea, zaujal ma Tvoj príspevok a preto reagujem. Je naozaj veľmi veľa pravdy na tom, čo si tu teraz napísala. Myslíš si, že by bolo bobré vytvoriť rubriku, ktorá by sa tomuto venovala viac a kde by si prípadne čitatelia vymieňali svoje názory a skúsenosti?
Neregistrovaný - Zuzana Janošová, 16.3.2004 14:42, redakcia(`na`)lady.sk
Na túto diskusiu som naďabila náhodou, možno Andrea nevie o Vašej ponuke, ja za seba (s 20kg nadváhou) môžem povedať, že takáto rubrika by mala zmysel. Však nakuknite do "poradne" - tam je veľa príspevkov od žien, ktoré majú problémy a "problémy" s nadváhou. Možno by bolo dobré, keby sa v takejto rubrike objavili aj názory a rady odborníkov lekárov. Nie každá obezita je totiž zapríčinená len prejedaním sa a nedostatkom pohybu.
Neregistrovaný - Zdenkab, 24.3.2004 10:40, zb(`na`)zoznam.sk
JA MAM NADVAHU 40 KG. ANI TABLETKY, ANI KREMY, ANI SIRUPY.. NIC NEPOMOZE. STACI BYT LEN STALE S NIEKYM, KTO TA MOTIVUJE A TROCHA PEVNEJ VOLE... TO OSTATNE UZ PRIDE AJ SAMO. DVA KRAT ZA TYZDEN NA AEROBIC, RYCHLA CHODZA, VELA OVOCIA A ZELENINY, VYNECHAT SLADKOSTI, CHLIEB, UHLOHYDRATY (cestoviny, zemiaky, cokolada..), pit vela vody a to je vsetko. JE TO TAKE LAHKE? JA TEDA TU PEVNU VOLU NEMAM, ANI NIKOHO PRISEBE, KTO BY MA MOTIVOVAL, ANI CAS CHODIT DO FITNESKA, ANI 50000 SK NA OPERACIU... CO POTOM TEDA MAME ROBIT?
Neregistrovaný - NICA, 17.4.2004 23:02
To naozaj neexistuju na Slovensku ziadne skupiny alebo specialisti zaoberajuci sa obezitou? Vidim ako tato choroba nici zdravie mojej mame a velmi by som jej chcela pomoct. Prosim ak viete nieco o boji s obezitou na vychode,napiste. Dakujem
Neregistrovaný - Viera, 3.6.2007 22:49
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!