lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nový inzulín od Aventisu zlepšuje život diabetikov

  Spracoval(a) : Jana Konečná
Dátum : 31.3.2004
späť
Späť

Poslať
 

Diabetes melitus, alebo ak chcete cukrovka. Ochorenie, ktoré sužuje veľké množstvo ľudí. Príznaky cukrovky môžu byť rôzne a pri vzniku ochorenia  nemusia byť rozvinuté všetky príznaky naraz. K základným patrí únava (únavový syndróm) spojená s chudnutím, ďalej časté močenie a smäd.      

Rozlišujú sa dve hlavné formy choroby.  Diabetes mellitus 1. typu (predtým bol označovaný aj ako inzulín-dependentný alebo juvenilný typ diabetu) je geneticky podmieneným ochorením, ktoré sa zvyčajne vyskytuje u detí a mladých ľudí. Pri tomto type pankreas produkuje len veľmi malé množstvo inzulínu alebo neprodukuje žiaden. Pacienti ho musia dostávať injekčnou formou  - často  niekoľkokrát denne. 

Diabetes mellitus 2. typu sa najčastejšie vyskytuje u ľudí nad 45 rokov a u vysokého percenta pacientov je spojený s obezitou. Príčinou tohto ochorenia je spravidla stav, keď organizmus produkuje  častokrát dostatočné, ba dokonca aj zvýšené   množstvo inzulínu, ten je však nedostatočne účinný, lebo cieľové miesta   v bunkách, na  ktoré má účinkovať,  reagujú na jeho pôsobenie len slabo alebo nereagujú vôbec (tzv. inzulínová rezistencia).  Pacientom s diabetom 2. typu   väčšinou stačí liečba  diétou a tabletami, len pomerne malá časť z nich  vyžaduje injekčné podávanie inzulínu.

Nástup diabetes 1. typu býva obvykle výraznejší a rýchlejší, jeho príznaky sa prejavujú nápadnejšie, a preto by mal chorý navštíviť lekára ihneď, akonáhle tieto príznaky spozoruje. Stáva sa totiž, že pre zlyhanie vnútorného prostredia organizmu dôjde k poruche vedomia a stav chorého je natoľko vážny a kritický, že musí byť dopravený na oddelenie intenzívnej starostlivosti. Môže potom trvať i niekoľko dní, než sa ochorenie stabilizuje natoľko, že je možné začať jeho obvyklú liečbu.

Diabetes 2. typu môže byť v počiatku i bez príznakov, až pri rozvinutej forme ochorenia sa začnú prejavovať uvedené príznaky.  Pacienti s touto diagnózou mávajú nadváhu alebo sú obézni. Niekedy je choroba zistená náhodne, napríklad keď pacient absolvuje preventívnu prehliadku, predoperačné vyšetrenie, či pri krvnom vyšetrení robenom pre iné ochorenie. Stáva sa, že chorý prichádza k lekárovi až s ťažkosťami, ktoré súvisia už s komplikáciami cukrovky. Môžu to byť poruchy videnia, svrbenie (hlavne na miestach zaparenia), bolesť či mravenčenie v dolných končatinách, zle sa hojace rany, hnisavé alebo plesňové kožné prejavy. 

Spoločnosť Aventis, ktorá patrí k svetovým lídrom v oblasti farmaceutického priemyslu, nedávno uviedla na slovenský trh nový bazálny inzulín LANTUS® s unikátnymi vlastnosťami. LantusŇ je analóg ľudského inzulínu, ktorý sa pomaly rozpúšťa v podkožnom tkanive. Postupné uvoľňovanie z miesta injekcie do krvi zabezpečuje predĺžený 24-hodinový účinok bez vrcholov.  (Vrcholy v účinku inzulínu sú typické pre doteraz používané bazálne inzulíny a vedú často, zvlášť v noci, k hypoglykémiám.)  LantusŇ so svojím bezvrcholovým profilom významne znižuje riziko nočných hypoglykémií. Obava z hypoglykémií je prekážkou glykemickej kontroly. Liečba Lantusom dáva bezpečnejšie možnosti pre rýchlejšie a tesnejšie priblíženie sa k terapeutickému cieľu a pre spomalenie progresie vaskulárnych  komplikácií.  Inzulín je takmer v plnej výške hradený poisťovňou, pacient dopláca na 1 balenie len 53 Sk.

„LantusŇ je určený dospelým aj detským pacientom s diabetom 1. typu, ako aj dospelým pacientom s diabetom 2. typu s intenzifikovaným režimom. Sú to pacienti, ktorí si aplikujú inzulín štyri- a viackrát denne. Najväčším prínosom pre nich je, že LantusŇ sa podáva len jedenkrát denne a vďaka rovnomernému účinku zabezpečuje efektívnu kontrolu hladiny cukru v krvi, čím sa u pacientov významne znižuje riziko nočných hypoglykémií. Umožnením liečby k terapeutickému cieľu  sa výrazne redukuje aj riziko rozvoja chronických komplikácií tohto ochorenia. Tým sa celkovo zlepšuje kvalita života pacientov a zvyšuje sa ich spokojnosť. Mnohí z nich nadobúdajú pocit, že sú prakticky zdraví,“ uviedla PharmDr. Milica Molitorisová, riaditeľka spoločnosti Aventis Pharma, s.r.o.

Vynikajúce účinky bazálneho inzulínu boli preukázané výsledkami viacerých štúdií v zahraničí, ako aj na Slovensku. U nás sa do klinického sledovania v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave zapojilo 40 dospelých a 14 detských pacientov. U týchto pacientov sa pri liečbe Lantusom dosiahli významne lepšie parametre glykemickej kompenzácie ako pri liečbe inzulínmi staršieho typu, a to aj u pacientov, ktorých liečbu  nebolo možné riešiť súčasnými metódami terapie a u ktorých sa zvažovala liečba inzulínovou pumpou. Inzulín Lantus umožnil ďalšie zlepšenie kontroly ochorenia   a dosiahnutie terapeutického cieľa, čo pôsobí preventívne proti vzniku a rozvoju diabetických komplikácií.

Ďalšie informácie možno nájsť na stránke www.diabetes-mellitus.sk, ktorú spoločnosť Aventis v týchto dňoch uvádza do prevádzky. Webová stránka poskytuje pacientom všetky informácie o diabete odborne spracované MUDr. Schronerom. Lekári na nej nájdu informácie o samotnom prípravku, ako aj o spoločnosti Aventis. Súčasne ako  jediná na Slovensku začína  fungovať bezplatná linka pre pacientov, na ktorej kvalifikovaný medicínsky personál 24 hodín denne 7 dní v týždni poskytuje informácie o použití pera a inzulínu Lantus.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!