lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Iniciatíva Jamieho Olivera našla odozvu aj u politikov

  Spracoval(a) : Jana Konečná
Dátum : 29.3.2005
späť
Späť

Poslať
 

Známy britský šéfkuchár Jamie Oliver sa začal angažovať v kampani proti nezdravým jedlám, ktoré sú súčasťou jedálnych lístkov štátnych školských jedální v Británii.
    
Oliver, ktorý sa preslávil televíznymi kurzami varenia a kuchárskymi knihami, rozpútal búrku na politickej scéne po tom, čo odštartoval kampaň pod názvom Nakŕm ma lepšie. Tá má za cieľ presadenie zdravších jedál do jedálnych lístkov štátnych školských zariadení. Táto výzva našla podporu aj u širokej verejnosti - Oliverovu petíciu už online podpísalo vyše 150.000 Britov.
    
Toto podnietilo vládnu Labouristickú stranu k predvolebnému sľubu: ide o zavedenie štandardov pre nutričnú hodnotu školských jedál, ktoré by stanovili limity pre podiel tukov, soli a cukru. Labouristi prisľúbili školám finančné prostriedky na výstavbu nových školských kuchýň a zákaz reklám propagujúcich nezdravé jedlá v televízii v čase, keď by ju pozerali deti.
    
Britská ministerka pre vzdelávanie Margaret Hodgeová privítala Oliverovu iniciatívu. Opozícia označila tento krok za predvolebný ťah, ktorý zanechal pachuť v ústach, a vyčíta labouristom, že počas ôsmich rokov ich vládnutia bola deťom podávaná málo výživná strava  a najchudobnejší i dnes jedia to, čo by ostatní vyhodili do smetí.
    
Štatistiky ukazujú, že počet obéznych ľudí sa v Británii zvyšuje rapídnejšie ako v hociktorej rozvinutej krajine na svete. Z detí do 11 rokov je 15,5 percenta obéznych. Každý piaty dospelý Brit má problémy s nadváhou a za posledných 22 rokov sa počet obéznych prípadov strojnásobil u žien a u mužov zoštvornásobil. Pravdepodobnosť úmrtia súčasnej generácie detí v skoršom veku je v porovnaní s ich rodičmi oveľa vyššia ako predtým a je zapríčinená zlými stravovacími návykmi.
    
Televízny štáb nasledoval Olivera v jeho snahe presvedčiť mladých ľudí, aby sa vzdali mastných nezdravých jedál, ako sú čipsy a hamburgery, v prospech výživnejšieho jedla vyrobeného z čerstvých  surovín. Táto iniciatíva sa ukázala byť ťažkou úlohou. Oliver sa snažil vymyslieť jedlá, ktoré by sa dali uvariť za v prepočte 20 korún na dieťa a zistil, že deti v severozápadnom Anglicku, jednej z štatisticky najmenej zdravých častí Británie, nevedeli identifikovať ani bežné druhy zeleniny.
    
Taktiež musel naučiť základy kuchárskych zručností veľa školských kuchárov, ktorí mali doteraz za úlohu len zohriať vopred pripravené jedlo. Učitelia škôl zapojených do projektu potvrdili, že deti, ktorým boli podávané Oliverove jedlá, sa správali lepšie a astmatici potrebovali menej často inhalátory.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Tak toto je rozumny chalanisko! Drzim palce.
Neregistrovaný - ticha voda, 30.3.2005 11:20
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!