lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 3 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Aditíva alebo tak zvané „Éčka“ v potravinách a sladkostiach

  Spracoval(a) : RNDr. Ludmila Oliveriusoá, CSc.
Dátum : 23.3.2006
späť
Späť

Poslať
 

Čo sú aditíva a za akým účelom sú do potravín pridávané?
Moderná doba, súčasný životný štýl a stravovacie návyky kladú vysoké nároky na rýchlosť a jednoduchosť pri príprave bežných pokrmov. Obľúbené, časovo nenáročné, sú predovšetkým instantné potraviny a polotovary. Za účelom zvýraznenia ich chuti, farby, arómy zníženia či zvýšenia sladkosti alebo kyslosti, za účelom zahustenia, stabilizovania a hlavne predĺženia ich trvanlivosti, je do týchto pokrmov pridávaná celá škála prídavných látok – aditív.

Aditíva sú rozdelené do rôznych kategórií, podľa toho, akú funkciu v potravinách vykonávajú: napr. konzervanty, farbivá, antioxidanty, kyseliny, stabilizátory, spevňujúce látky, zvlhčujúce látky, atď. V konkrétnej podobe sú aditíva skrátka chuťové esencie, vitamíny, potravinárske farby, zahusťovadlá, stabilizátory, vonné prírodné látky, leštiace látky, vonné syntetické látky, kypriace látky, melírujúce látky, náhradné sladidlá, horké látky, emulgátory a ďalšie, vo veľkej miere aj úplne prírodné látky.

Prídavné látky alebo aditíva a emulgátory v potravinách

Množstvo potravín dnes obsahuje rôzne prídavné látky nazývané tiež aditíva, hovorovo „éčka“. Obvykle sú označované veľkým písmenom E a trojmiestnym číselným kódom, ktorý je zaradený do medzinárodného číselného systému. Číselné kódy uľahčujú orientáciu a prehľadnosť. Sú používané celosvetovo. Dlhé názvy alebo názvy v rôznych jazykoch jednotlivých zložiek v danej potravine viedli k nezrozumiteľnosti údajov na obaloch. Vďaka medzinárodnému číselnému systému je teda znenie aditív jednotné.

Z označení aditív zvoleným kódom a zaradením do zoznamu vyplýva, že ich použitie v potravinách a nápojoch podlieha tým najprísnejším normám, a je teda bezpečné. Práve výrobcovia tak musia bezpodmienečne dodržiavať schválené používanie látok do povolených druhov potravín a nápojov v povolených koncentráciách, čo sa dá pri kontrole kvality potravín zistiť. Použitie aditív v Slovenskej republike je schválené a regulované vyhláškou Ministerstva zdravotníctva z roku 2002, v ktorej sú stanovené druhy a použitie prídavných látok v potravinách. Prítomnosť prídavných látok v daných produktoch musí byť vyznačená na obale výrobku, a to vo vzostupnom poradí, podľa toho, v akom množstve sú vo výrobkoch obsiahnuté.
Syntetický a prírodný pôvod aditív

Použítie povolených aditív, teda „éčok“ v potravinách a nápojoch je síce bezpečné, ale neznamená to, že sú pre náš organizmus vždy výhodné. Niektoré aditíva vyrobené priemyselne, predovšetkým konzervačné látky a stabilizátory, sa bežne v prírode nevyskytujú a sú pre náš organizmus nevyužiteľné. Pri požití sa však vstrebávajú do krvého obehu a organizmus ich musí opäť vylúčiť, čo znamená väčšiu záťaž na ľadviny a pečeň. Tieto aditíva sa preto nedoporučujú malý deťom a niektoré rizikovým skupinám, napríklad onkologickým pacientom. Výrobci sa používaniu určitých prídavných látok nemôžu vyvarovať, predovšetkým pri výrobe množstva trvanlivých a instantných potravín. Napríklad instantnú zemiakovú kašu bez konzervačnej látky, stabilizátora, emulgátora, arómy a farbiva vyrobiť nemožno. Skúsili ste si niekedy usušiť svoju domácu zemiakovú kašu? Nejde to! Preto, aby sme mohli instantnú kašu znovu „obnoviť“, musí obsahovať aditíva. Potom je len na nás – spotrebiteľoch, aby sme si vybrali: chceme rýchle  potraviny, ktoré šetria čas, ale s „éčkami“, alebo si uvaríme kašu sami doma z pôvodných surovín a bez „éčok“.

Prírodné aditíva rastlinného alebo živočíšneho pôvodu
Mnohé aditíva sú však v skutočnosti prírodné, úplne neškodné látky, ktoré konzumujeme v bežnej potrave, napríklad vitamín C, kyselina citrónová, kyselina mliečna, batakarotén, extrakty z červenej repy, včelí vosk, lecitín, karamel. Tie pre náš organizmus nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo ani záťaž, niektoré dokonca pôsobia ako vitamíny a antioxidanty, ktoré náš organizmus potrebuje.
 
Prírodné aditíva v sladkostiach spoločnosti HARIBO
Spoločnosť HARIBO dbá pri výrobe svojich cukrovinkových výrobkov na výber čo najkvalitnejšej potravinárskej želatíny z bravčových koží, ktorá je kvalitným zdrojom bielkovín pre stavbu kolagénu.

„Zlaté medvedíky“ – najznámejšie, najzdravšie a najobľúbenejšie z gumových medvedíkov spoločnosti HARIBO sú vyrábané zo želatíny prírodného pôvodu. Nie je tomu inak ani u prídavných látok. Pod číslami E 901 a E 903 sa skrývajú vosky prírodného pôvodu – vosk včelí a vosk karnaubský. „Zlaté medvedíky“ teda obsahujú prídavné látky, ktoré sa bežne vyskytujú v prírode a sú tiež často pridávané do najrôznejších potravín, napr. námraza sliviek je spôsobená voskom, včelí vosk je tiež v stopovom množstve obsiahnutý aj v mede. Karnaubský včelí vosk je pri výrobe „Zlatých medvedíkov“ používaný k ich lešteniu a tieto vosky sú v cukrovinkách prítomné iba v stopovom množstve. Použitie včelieho a karnaubského vosku je v želatínových medvedíkoch HARIBO úplne bezpečné.

Okrem toho „Zlaté medvedíky“ neobsahujú tuk ani cholesterol, preto ich možno bez obáv konzumovať aj pri nízkotučnej a nízkocholesterovej diéte.


Krémové želé – cukríky „Creamy Dreams“ obsahujú laktózu a mliečne bielkoviny, ktoré v kombinácii s ovocnými šťavami zaisťujú neopakovateľnú chuť a konzistenciu cukríkov. Táto jogurtová cukrovinka je obohatená aditívami získanými čisto na prírodnej báze. Okrem včelieho vosku (E 901), ktorý je živočíšneho pôvodu a karnaubského vosku (E 903) rastlinného pôvodu „Creamy Dreams“ obsahujú aj prírodnú kyselinu mliečnu. Táto látka skrývajúca sa pod číselným kódom E 270 (len L (+) forma) sa bežne vyskytuje v acidofilných výrobkoch a kyslej kapuste, ktorým dodáva špecifickú osviežujúcu chuť.

Kyselina mliečna má konzervačnú schopnosť a práve z tohto dôvodu je používaná pri výrobe cukríkov „Creamy Dreams“. Ďalšími prídavnými látkami sú kyselina jablčná        E 296 a kyselina citrónová E 330. Obidve kyseliny sa bežne vyskytujú v potravinách, predovšetkým v ovocí. Kyselina jablčná sa vyskytuje napr. vo víne, v jablčnom mušte. V cukríkoch „Creamy Dreams“ sú použité k dochuteniu a zvýrazneniu ovocnej chuti, ku korekcii pH (kyslosti) aj ako konzervačná látka. Všetky vymenované prídavné látky obsiahnuté v sladkostiach HARIBO sú absolútne bezpečné..

Niektoré cukríky HARIBO si môžu dopriať aj ľudia, ktorí držia bezlepkovú diétu. Pre tvarovanie cukríkov sa do foriem používa kukuričný škrob, ktorý neobsahuje lepok. Ľudia s týmito problémami si tak môžu pochutiť nie len na „Zlatých medvedíkoch“, ale taktiež na jogurtových cukríkoch „Creamy Dreams“.

 Viete, že  „Éčko“ s číslom ...
...E 901  je včelí vosk
Včelí vosk – je živočišneho pôvodu, produkovaný včelami, ktoré ho používajú na výrobu plastov. Jeho farba je bežne tmavá alebo svetlo hnedá. Je charakteristický svojou vôňou. Svojím zložením je mäkký, plastický a využíva sa pri výrobe kozmetiky – krémov, rúžov, pri výrobe sviečok, taktiež v potravinárskom priemysle pri leštení potravín a výrobe poliev
...E 903 je karnaubský vosk
Karnaubský vosk – rastlinný vosk získavaný z palmových listov. Svojím zložením je to vosk tvrdý, typický svojím obsahom živice. Používa sa pri výrobe krémov, vlasovej kozmetiky, rúžov a v potravinárskom priemysle na výrobu poliev a leštenie potravín ako je čokoláda alebo žuvačky, kávové zrná alebo diétne doplnky stravy
…E 270 je kyselina mliečna
Kyselina mliečna – kyslo chutiaca, ľahko rozpustná látka, ktorá vzniká mliečnym kvasením cukrov v syroch alebo v kyslom mlieku a kapuste. V potravinárskom priemysle – v magarínoch, zálievkách, nápojoch, cukrovinkách a dokonca v kožiarskom priemysle.
…E 296 je kyselina jablčná
Kyselina jablčná – organická prírodná kyselina jablčná sa objavuje vo víne vyrobenom z nedozretých plodov hrozna, nakvasenom jablčnom mušte. V potravinárskych výrobkoch je používaná ako prírodný regulátor kyslosti
…E 330 je kyselina citrónová
Kyselina citrónová sa využíva v potravinárskom aj farmaceutickom priemysle. Svojho času získavaná z citrusových plodov, dnes kvasným procesom – premenou sacharidov. Do potravín a nápojov je pridávaná za účelom zvýraznenia chuti – kyslosti.


Diskusia k článku:

zaujimave
Neregistrovaný - , 23.3.2006 19:52
uuuuuzasne...
Neregistrovaný - ~*~, 24.3.2006 13:51
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!