lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 3 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
História výrobkov prvej pomoci sa začala písať pred vyše 127 rokmi

  Spracoval(a) : Kamila Rehorovská
Dátum : 6.3.2007
späť
Späť

Poslať
 

Prvá zmienka o prítomnosti pomôcok poskytovania prvej pomoci na trhu pochádza z roku 1880, kedy lekárničky po prvý krát figurovali v cenníku spoločnosti HARTMANN. Po celú dobu svojej existencie, vyše 127 rokov, spolu s autolekárničkami prinášajú zvýšenú bezpečnosť v našich domácnostiach, pracoviskách a na cestách.

Cenník, v ktorom nachádzame prvú zmienku o lekárničke niesol názov „Dodávateľ pre Jej Veličenstvo kráľovnú Oľgu z Wurtembergu“. Figuruje tam spolu s ďalšími výrobkami – kovovými dlahami a vlnenými prikrývkami pre potreby poľných nemocníc. Lekárnička, vrátane inštrukcií prvej pomoci stála 32 ríšskych mariek, čo na pomery vtedajšej doby bola relatívne vysoká cena. Lekárničky mali prepracovaný dizajn – boli vyrobené ako skrinky s viacerými zásuvkami zdobené gravírovaním. Existovali aj iné varianty lekárničiek - brašne a kabelky z kvalitnej kravskej kože alebo celuloidu, volali sa „vreckové lekárničky“. Ich tvar nebol väčší ako dnešné krabičky na cigarety alebo manikúru. Boli nielen užitočným, ale aj módnym doplnkom.

Paul Hartmann, zakladateľ spoločnosti HARTMANN, vedel, že je dôležité vyhovieť potrebám zákazníkov v maximálnej miere a tak spoločnosť prichádzala s viacerými modelmi lekárničiek – originálna lekárnička pre domácnosť, pre rodinu a školu, pre malé podniky, dielne, remeselníkov, pre stredne veľké továrne, pre veľké továrne, pre banské doly a mlyny, pre stavebné firmy, poľnohospodárstvo, pre parníky, železnice, zdravotné sestry, hasičov, batoh prvej pomoci pre zdravotníkov poskytujúcich prvú pomoc.

Tradičnou súčasťou lekárničiek je gáza. S jej priemyselnou výrobou začala spoločnosť HARTMANN v roku 1874 podľa profesora Victora von Brunsa. Škótsky chirurg Joseph Lister vyvinul proces na výrobu obväzov na rany, pri ktorom sa ničili baktérie – vznikla Listerova karbolová gáza. Až v roku 1880 prišiel Paul HARTMANN s novou myšlienkou – zoskupiť jednotlivé produkty prvotného ošetrenia poranenia do uceleného balíčka prvej pomoci a ponúknuť ho ako lekárničku.

Začiatkom dvadsiateho storočia slávil svoj triumfálny nástup automobil ako dopravný prostriedok a na trhu sa objavili prvé autolekárničky. Obsahovali obväzový materiál, tinktúry, masti a ďalšie súčasti. Výbava autolekárničiek je v súčasnosti daná zákonom. Autolekárničky s kvalitnými výrobkami hrajú dôležitú úlohu pri záchrane ľudského života. 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!