lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Je životný štýl dnešných detí alarmujúci? Odpovede prináša pilotný projekt Go Fit

  Spracoval(a) : Beata
Dátum : 9.3.2011
späť
Späť

Poslať
 

Nedostatočná konzumácia ovocia a zeleniny, slabá fyzická zdatnosť a až trinásť percentný výskyt nadváhy. Aj to sú výsledky skríningovej fázy preventívno-vzdelávacieho projektu Go Fit, ktorý realizuje Slovenská nadácia Silvie Gašparovičovej - Vzdelanie a zdravie pre všetkých na dvoch bratislavských a dvoch hlohoveckých základných školách. Nie veľmi pozitívne štatistiky poukazujú na neodkladnú potrebu vzdelávania a prevencie takzvaných civilizačných ochorení, ktorých predpoklady vzniku sa vytvárajú už v ranom veku.

 

Účelom skríningovej fázy projektu Go Fit, ktorá prebehla na jeseň v roku 2010, bola identifikácia a vyhľadávanie skrytých rizík civilizačných ochorení, a to prostredníctvom informácií o zdravotných parametroch, fyzickej zdatnosti, stravovacích návykoch a pohybovej aktivite detí vo veku od šesť do pätnásť rokov. Okrem meraní zdravotných parametrov, ktoré prebiehali v priestoroch škôl, sa deti zúčastnili aj dotazníkového prieskumu, do ktorého boli zapojení aj ich rodičia. Dotazník bol zostavený i pre pedagógov, ktorí boli rovnako ako deti, zapojení do meraní zdravotných parametrov.
Celkovo zaznamenala skríningová časť projektu veľmi priaznivú odozvu o čom svedčí aj fakt, že sa jej zúčastnilo takmer 80 % detí, 50 % rodičov a až 90 % pedagógov.

„Mimoriadne nás teší aktívny prístup škôl, vďaka ktorému sa nám podarilo do doterajších fáz projektu zapojiť taký veľký počet detí, rodičov a učiteľov. Vzdelávanie v oblasti zdravého životného štýlu je dôležité poslanie pre nás všetkých. Jeho cieľom je lepší základ do budúcnosti našich detí, a preto si zasluhuje obzvlášť výnimočnú pozornosť,“ uviedla manželka prezidenta Slovenskej republiky pani Silvia Gašparovičová.

V rámci projektu prebieha počas celého školského roka 2010/2011 pravidelná dodávka jabĺk pre žiakov a pedagógov zapojených škôl. Hlavným cieľom projektu Go Fit je zvýšiť povedomie o zdravom životnom štýle, motivovať k zdravému stravovaniu a pravidelnej pohybovej aktivite nielen deti, ale aj  ich rodičov. Mnohé z výsledkov, ktoré prieskum priniesol, poukazujú práve na fakt, že naša mladá generácia disponuje nevhodnými stravovacími návykmi, ktoré v kombinácii s nedostatkom fyzickej aktivity vytvárajú predpoklad na výskyt takzvaných civilizačných ochorení v staršom veku. Podľa výsledkov prieskumu až 13 % detí trpí nadváhou a 5 % dokonca obezitou, pričom čísla majú s vekom stúpajúcu tendenciu. Zistený výskyt nadváhy u detí je alarmujúci, pričom sa ukázalo, že nadváha trápi viac chlapcov ako dievčatá. „V minulosti bola nadváha a obezita vo väčšej miere problémom žien. V posledných rokoch však nadváha u mužov stúpa, a to už od mladého veku, čo dokazujú i výsledky prieskumu. Na základe skúseností z Poradne zdravia môžem povedať, že muži menej akceptujú odporúčania v oblasti zdravej výživy, čo sa pravdepodobne odráža i v správaní chlapcov,“ hovorí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. z Poradne zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva hl. mesta SR Bratislavy a zároveň dodáva: „Mladšie deti sú výraznejšie usmerňované v stravovaní rodičmi a vo vyššej miere navštevujú školskú jedáleň, ktorá zabezpečuje komplexné a vyvážené stravovanie. Staršie deti majú tendenciu modelovať si stravovanie samé, čo často spôsobuje, že strava nie vždy zodpovedá požadovaným kritériám. Aj preto nám výskyt nadváhy s vekom detí stúpa.“

Práve na stravovaní detí v školskej jedálni je možné vidieť preferencie, ktoré sa s vekom rapídne menia, nakoľko takmer o polovicu menej detí na 2. stupni ZŠ v porovnaní s deťmi na 1. stupni ZŠ uvádza, že sa stravuje v školskej jedálni. Naopak, s vekom rastie popularita domáceho stravovania, ktorá často nie je úplne najvhodnejšia.

 

S vekom sa pomerne výrazne mení celková skladba jedálnička našich detí. Zatiaľ čo viac ako polovica detí do desať rokov konzumuje denne syry a takmer polovica mlieko a mliečne výrobky, u starších detí toto percento klesá takmer o polovicu. Pokles konzumácie mliečnych výrobkov je, žiaľ, u starších detí kompenzovaný nadmernou obľubou údenín.

Hoci mladším ročníkom chutia najmä múčne jedlá, staršie deti preferujú skôr mäso, pričom v obľube je najmä hydina (42 %). Zelenina nepatrí medzi obľúbené jedlá detí v žiadnej z vekových kategórií – v odporúčanej dennej dávke ju konzumuje iba 22 % detí. O niečo lepšie je na tom spotreba ovocia, avšak ani tu nie je denná konzumácia dostatočná. Viac ako zelenina a ovocie oslovujú deti sladkosti, slané pochutiny ako zemiakové lupienky či oriešky, sladené nápoje a „fast foodová“ strava. K tej sa aspoň raz týždenne dostane až 15 % školákov vo veku do desať rokov a 24 % žiakov od desať do pätnásť rokov.

Celková situácia v životnom štýle detí je o to kritickejšia, že ani fyzická aktivita nekompenzuje nevyvážený spôsob stravovania. „Fyzická zdatnosť detí je na veľmi slabej úrovni, čo logicky vyplýva z ich aktuálneho životného štýlu. Nedostatok pohybových aktivít je často výsledkom nie úplne pozitívneho rodičovského vzoru, v rámci ktorého výrazne absentuje príklad aktívneho pohybového režimu. Naopak, športové krúžky, ktoré deti navštevujú, nezaručujú kvalitnú a zdravú fyzickú kondíciu, pokiaľ nie sú šité na mieru veku a schopnostiam dieťaťa. Ak chceme úspešne predchádzať hrozbe civilizačných ochorení, zvýšenú pozornosť musíme venovať edukácii a prevencii už pri našich najmenších,“ dodáva MUDr. Pavel Malovič, PhD., MPH, primár Kliniky telovýchovného lekárstva Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Mimoriadny vplyv rodičovského príkladu na životný štýl dieťaťa a jeho návyky do budúcnosti je aktuálny tak v oblasti stravovania, ako aj v trávení voľného času a vzťahu k pohybu. Preto by malo byť spoločné stolovanie, kontrola stravovacích návykov dieťaťa a spoločné pohybové aktivity súčasťou bežného režimu rodiny.

„Výsledky skríningovej fázy projektu Go Fit nás len utvrdili v presvedčení, že je nevyhnutné venovať zvýšenú pozornosť deťom a ich návykom v rámci celkového životného štýlu. Sme veľmi radi, že máme príležitosť podporiť dobrú myšlienku primárnej prevencie civilizačných ochorení a ukázať tak našim najmenším, že žiť zdravo sa oplatí,“ uzatvára Ing. Beáta Kujanová, komunikačná manažérka spoločnosti sanofi-aventis a Zentiva, hlavného partnera projektu Go Fit.

Význam vplyvu pedagógov na žiakov sa mnohokrát podceňuje a nevenuje sa mu dostatočná pozornosť.
Do skríningovej časti projektu Go Fit boli preto okrem detí a ich rodičov zapojení aj učitelia. Výsledky ukázali, že často značne stresujúce prostredie má vplyv na zdravotný stav pedagógov. Takmer štvrtina z nich má zvýšený krvný tlak a dokonca viac ako 50 % z nich má zvýšené hladiny cholesterolu a cukru. Nadváha až obezita trápi pedagógov ako v hlavnom meste, taj aj v menšom okresnom mestečku.

Nakoľko jedným z hlavných cieľov projektu je podpora pohybových aktivít detí a ich rodičov, jeho motivačná fáza odštartuje posledný marcový víkend školskými kolami rodinných súťaží. V rámci štyroch po sebe nasledujúcich víkendov si budú môcť rodiny zmerať svoje sily v niekoľkých jednoduchých súťažiach. Projekt vyvrcholí v máji pri príležitosti Svetového dňa „Pohybom k zdraviu“, počas ktorého budú medzi sebou súťažiť zapojené školy a víťazná z nich získa finančný príspevok na rekonštrukciu športovísk školy.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!