lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Sviatky

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 11.4.2001
späť
Späť

Poslať
 

Spoločenské jedenie
Večera s priateľmi alebo sviatočný rodinný obed, to sú situácie, kedy je náš apetít mimoriadne veľký. V okruhu známych, nezávisle od druhu potravín, skonzumujeme priemerne o 44 percent viac kalórií. Zaujímavé je, že aj tu platí priama úmera. Čím viac ľudí je pri stole, tým väčšia je naša chuť. Preto sa v hlúčiku hostí nedajme zlákať k spoločným pretekom v konzumovaní, ktoré sa končia odkväcnutím od prejedenia. Ak sme pozvaní na „výstavnú“ večeru, skúsme ju považovať za príležitosť ochutnať niekoľko jedál, ku ktorým sa inokedy nedostaneme. Na tanier si nakladajme všetko, čo ľúbime, ale iba v mini množstvách.
Občas si aj oddýchnime, aby sme nevyzerali ako kliešť v srsti. Dodržiavaním prestávok pomôžeme svojmu žalúdku. Trávením strávime približne 12-14 hodín a preto treba dopriať tráviacej sústave trocha času na poukladanie mäska, príloh, šalátikov, omáčok a dezertov.

Červené svetlo pred bufetom
Bufetu prekypujúcemu exotickými pochúťkami, sa niekedy jednoducho nedá odolať. Zvádzajú nás farby aj vône. Mali by sme však vedieť, že sa, v tomto prípade, nenapchávame z hladu, ale jedia hlavne naše oči. Napríklad chuť na sladké nemá nič spoločné, so skutočnou potrebou organizmu zásobiť sa cukrom. Aby sme neskôr neľutovali, jedzme pomaličky a vychutnávajme jedinečnú chuť. Napokon – pomalé jedenie sa odporúča, aj ako jeden zo spôsobov na chudnutie. A nezabúdajme, že pažravosť je jeden zo smrteľných hriechov.


Obed na vlnách hudby
Počas jedenia je najlepšie počúvať hudbu. Americkí vedci zistili, aký vplyv majú rôzne hudobné žánre na ľudský apetít. Dvom skupinám ľudí podali to isté jedlo, ale každá skupina počúvala pri stole iné melódie. Jedni rockovú hudbu, druhí klasické husľové koncerty. Vysvitlo, že ľudia, ktorých pri jedle sprevádzala rocková hudba, jedli omnoho viac ako tí, ktorí konzumovali svoje jedlo pri klasike. Prví dvíhali vidličku k ústam päťkrát za minútu, kým druhí iba trikrát. V zásade platí, že rýchle rytmy povzbudzujú apetít a pokojné nás uvádzajú do príjemného rozpoloženia, čím podporujú rozkoš z vychutnávania jedla.

Najlepší dezert? Syr!
Unavené z príprav sviatkov a okrem toho často aj nevyspané, sa nevieme zdržať a na jedlo sa vrháme ako zver. Veď komu sa už po prebdenej noci chce dodržiavať diétu? Aby sme sa nezosypali od únavy, začíname jesť všetko , čo vidíme. Najčastejšie sladkosti, pretože náš organizmus potrebuje viac cukru. Ak máme náhodou tesne pred menštruáciou je to hotová katastrofa. Americkí vedci si všimli, že pred menštruáciou ženy konzumujú denne až o tristo kalórií viac ako obyčajne.
Ak sme teda v tejto rizikovej skupine, snažme sa vyhýbať sladkostiam a namiesto po torte, siahnime, podľa vzoru Francúzov, radšej po kúsku syra. Syry, bohaté na bielkoviny, pôsobia preventívne proti usadzovaniu škodlivých kyselín na povrchu zubov a tak ich chránia pred paradentózou. Od zvyškov jedla očistia zuby najlepšie tie druhy syrov, ktoré obsahujú viac kazeínu (mliečneho proteínu), čiže: camembert, eidam, mozzarella, parmezán, kozie a ovčie syry.

Víno, ženy a opica
Sviatky - to sú okrem dobrých jedál aj dobré nápoje. A spolu s nimi aj pokusy ,,napraviť“ si náladu. Pitie alkoholu hrozí nielen stratou sebaovládania, ale aj stratou kontroly nad apetítom. Po niekoľkých drinkoch zjeme pravdepodobne omnoho viac, ako po vypití minerálky alebo ovocnej šťavy. Skôr, ako si dáte naliať druhý a ďalší pohárik alkoholu, zamyslite sa, čo vás čaká na druhý deň. Mnoho búrlivých osláv sa končí na druhý deň „oknom“, „opicou“ a bolesťami hlavy. Najrýchlejšie sa opijeme, ak pijeme nalačno. Jedlo aspoň trocha brzdí vstrebávanie alkoholu do krvného obehu. Fajčenie má za následok rýchlejšie pitie. Nikotín zužuje krvné cievy, ktoré alkohol rozširuje. Čím je nápoj sladší a tmavší, tým je ,,opica“ pravdepodobnejšia. Šampanské sa dostáva do krvného obehu omnoho rýchlejšie ako alkohol bez bubliniek. Močopudný efekt alkoholu môžeme zmierniť tak, že budeme piť veľa minerálky a štiav. Obličky aj pečeň nám za to budú vďačné.

Namiesto záveru
Dobré je uvedomiť si, že človek nejde na návštevu preto, aby si naplnil žalúdok a alkoholom obalamutil myseľ, ale aby sa stretol a porozprával s priateľmi a príbuznými. Najistejší spôsob ako prežiť príjemne návštevu, je striedmosť v jedení aj v pití. Počas rozhovoru je rozumnejšie držať sa v bezpečnej vzdialenosti od miest, kde sa nachádzajú misky s chipsami alebo solenými arašidmi. Sú to zbytočné kalórie a rozhovor nám ničím nespríjemnia. Naopak, napokon nás odvedú od témy, najmä , keď je na miske už iba pár orechov. My na ne máme chuť, ale hanbíme sa misku vybieliť. Náš mozog už nie je schopný sledovať niť rozhovoru, lebo musí riešiť problém posledného arašidu. Preto sa pred návštevou už trocha najedzte aj doma, aby ste sa nevrhli hneď na misy a neskôr si mohli pokojne vychutnať všetky dobroty. Ak si vypýtate, od domácej pani, recept na niektorú pochúťku, určite jej urobíte radosť.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!