lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ryšaví tu boli skôr

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 27.4.2001
späť
Späť

Poslať
 

Ryšaví ľudia môžu farbe svojich vlasov ďakovať, pravdepodobne, génu, ktorý zdedili po neandertálskych predkoch. Vyplýva to z výskumu, ktorý nedávno uskutočnil britský Inštitút Johna Radcliffa pre molekulárnu medicínu v Oxforde.
Na základe jeho výsledkov je takzvaný gén ryšavosti, ktorý je okrem iného zodpovedný aj za červené zafarbenie vlasov či pehy, starý až 100.000 rokov. Znamená to, že gén je zároveň oveľa starší ako homo sapiens, ktorý do Európy prišiel z Afriky asi pred 40.000 rokmi.
Podľa vedúcej výskumu Rosalindy Hardingovej gén ryšavosti pochádza s najvyššou pravdepodobnosťou od neandertálcov, keďže tí žili v Európe už pred 200.000 rokmi. Ďalšou možnosťou by podľa nej bolo, že ešte predtým, ako neandertálci vyhynuli, došlo k skríženiu oboch druhov, vďaka čomu mohol spomínaný gén v ľudskej genetickej štruktúre prežiť.
Dodnes je 40% Škótov ryšavých a povesti jasne hovoria o tom, že práve oni boli obávanými bojovníkmi. Tento gén by vlastne vysvetľoval ich bojovnosť, veď aj neandertálci boli "násilnícki kanibali", ktorí ešte aj mäso požívali zväčša surové. Horšie je, že „gén ryšavosti“ má ešte tienistejšiu stránku.
Tieto telesné znaky môžu zvýšiť riziko vzniku genetických defektov vedúcich k rakovine kože. Výskum, ktorý to potvrdzuje, robili vedci z Edinburskej univerzity. Dokázal, že rakovinu kože pravdepodobne spôsobujú drobné genetické poruchy, ktoré bránia organizmu zaceliť kožné zranenia spôsobené ultrafialovým žiarením. Ak sa tieto genetické chyby objavia u ľudí s bledou pokožkou, ktorí majú zníženú prirodzenú obranyschopnosť proti slnečnému žiareniu, môže to byť nebezpečné. Riziko je dva až tri razy väčšie ako u ostatnej populácie.
Keď sú gény zdravé, po dopade slnečných lúčov na pokožku buď ranu zacelia alebo zabránia rozpadu bunky. Práve rozdelenie bunky je prvým krokom k vzniku rakoviny.
Rakovina kože sa vyskytuje častejšie v severnej časti Škótska, kde žije obyvateľstvo so svetlejšou pokožkou ako na juhu. V tejto časti sa s horúcim slnkom stretnú len na dovolenke a preto im hrozí, že sa spália.
Výskumy ešte dokázali , že ryšaví ľudia pri operáciách viac krvácajú a horšie sa im hoja rany. A že ryšavé ženy sú na tom ešte horšie ako ryšaví muži.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!