lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nažente hrôzu celulitíde!

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 30.4.2002
späť
Späť

Poslať
 

A tak sa rok čo rok pred začiatkom leta sa púšťame do boja, držíme diéty, cvičíme, sprchujeme sa ľadovou vodou a natierame tonami krémov a gélov v zbožnej nádeji, že hrbolčeky zmiznú.

Prečo postihuje iba ženy?
Muži problémy s celulitídou takmer nepoznajú, pretože majú odlišnú štruktúru pokožky. Až 27% váhy ženského tela pozostáva z tukového tkaniva,  čo je o 12% viac ako u mužov. Príroda sa takto postarala o to, aby ženské telo bolo schopné nahromadiť si v podobe tuku viac energie pre potomstvo. Celulitída vzniká nahromadením zväčšených tukových buniek. S tým spojené je aj nahromadenie vody na typicky ženských partiách tela, kde je hrubšia vrstvička tuku daná prírodou: na bruchu, stehnách a zadočku. Podľa najnovších vedeckých objavov ale celulitída nie je iba tuk, nahromadený pod kožou. Okrem toho, že pri nej prichádza k zmenám tukového tkaniva v podkoží, prichádza zároveň aj k poškodeniu podkožného väziva. Bez jeho liečby sa celulitídy nijako zbaviť nemôžeme
Ako vzniká?
Teraz je už jasné, že vznik celulitídy je podmienený tromi faktormi: zväčšením tukových buniek, zadržiavaním vody a poškodením podkožného väziva. Hrboľatá pokožka vznikne najmä vtedy, ak je narušený pomer hormónov estrogénu a progesterónu – v puberte, počas tehotenstva alebo dojčenia, v dôsledku užívania hormonálnych preparátov (hormonálnej antikoncepcie alebo hormonálnej substitučnej terapie v období prechodu). Vznik celulitídy dodatočne urýchľuje aj nesprávna strava, nedostatok pohybu, sedavé zamestnanie, príliš silné masáže (ktoré poškodzujú spojivové vlákna) , nosenie vysokých opätkov a príliš úzkej spodnej bielizne alebo nohavíc (ktoré obmedzujú krvný a lymfatický obeh).
Ako ju ,,uštvať“?
Žiaľ, celulitídy sa nemôžeme zbaviť iba diétou a cvičením. Je to síce osvedčený spôsob na redukciu tuku, ale poškodením podkožného väziva zároveň prichádza k uzavretiu tuku, ktorý sa nemôže premieňať. To znamená, že aj napriek poctivej diéte úspešne zhodíme napríklad brucho a prídeme o prsia, ale ,,jazdecké nohavice“ nám ostanú.  Na odstránenie alebo podstatné zlepšenie stavu celulitídy je potrebné kombinovať niekoľko bojových stratégií:
►V prvom rade by sme mali zastaviť prísun potravy pažravým tukovým bunkám. Najlepšie prechodom na „ľahkú stravu“. Proti celulitíde je najúčinnejšia strava bohatá na bielkoviny s obmedzením  uhľohydrátov (biely chlieb a pečivo, cestoviny). Jednoduché uhľohydráty sa začnú premieňať na cukor a organizmus začne čerpať z tukových rezerv. Celkom vzdať by sme sa mali alkoholu, limonád, sladkostí a presolených  maškŕt (tyčinky, lupienky, chrumky a pod.).  Ideálna je strava s čo najväčším podielom vlákniny a vitamínov, čiže celozrnými výrobkami. Ďalej sú vhodné: ovčí syr, tvaroh a tvarohové výrobky, chudé mäso, zelenina, šaláty a ovocie s nízkym obsahom cukru (ananás, melóny, jahody). 
► Na pitie je vhodné čo najväčšie množstvo vody, bylinkových čajov, alebo aj paradajkovej šťavy. Zelený čaj má odvodňujúce účinky a brzdí tvorbu tukových buniek. 
► Ako sme už spomenuli, vzniku celulitídy napomáha aj nedostatok pohybu, pretože ochabnuté svalstvo zosilňuje tendenciu zvýšenej tvorby tukových zásob, preto sa treba vrhnúť na šport. Vhodné sú všetky druhy vytrvalostného športu: behanie, plávanie, bicyklovanie, korčuľovanie  Ideálne proti celulitíde sú gymnastika a turistika.
Dvojminútový cvik na doma: zaručeným receptom proti ,,pomarančovej koži“ je lifting zadočku. Ľahnite si na chrbát, nohy ohnite v kolenách a boky zodvihnite čo najviac nahor. V tejto polohe perujte zadočkom hore a dolu. Pomôže už dvakrát denne po dve minúty!
► Podporné prostriedky: prekrvenie pokožky a látkovú premenu môžeme povzbudiť každodennou masážou špeciálnymi masážnymi pomôckami alebo poštipkávaním a ,,miesením“ kože. Vylučovanie rozpustených škodlivín a kyselín z tela podporuje aj lymfatická drenáž, ktorá sa vykonáva iba v kozmetických salónoch.
► Striedavé sprchy nielen rozprúdia krvný obeh,  ale tiež pomáhajú vyhladiť tkanivo. Najprv sa 1-3 minúty sprchujte teplou vodou a potom si na 10-30 sekúnd pustite ľadovú sprchu. Striedanie teploty vody opakujte trikrát. Sprchovanie ukončite prúdom studenej.

 


Diskusia k článku:

Ja mam na stehnach hroznu celulitidu, teraz cez zimu sa mi este zhorsila. Bojim sa leta, vyzliect sa do plaviek je pre mna hroza. Zbadala som ze aj na ramenach sa mi uz objavuje. Som strasne zronena.
Neregistrovaný - Cokoladka, 30.4.2002 18:05
a zajedas to cokoladou ... nechapes,ze pokial to mas v hlave v poriadku tak si clovek ako kazdy iny? ... tym,ze sa vsak lutujes,posobi to aj na hlavu ...
Neregistrovaný - , 1.5.2002 13:51
Neznamy,dik,ty vies tak "super"potesit!!!!! :((((
Neregistrovaný - Cokoladka, 2.5.2002 16:57
proste sa na to vykasli,hlavne bud v pohode
Neregistrovaný - , 2.5.2002 18:33
som kozmeticka a proti celulitide bojujem uz nejaky ten rok. Vyskusala som vsetko mozne aj nemozne, ale odstranit to nejde, iba ak tak trochu zmiernit. Deti mojich zakazniciek maju niektore len 10-11 rokov, a uz maju celulitidu. Este bude dlho trvat kym niekto naozaj zisti ako tomu predist a ako to odstranit.
Neregistrovaný - Masenka, 4.5.2002 18:01
Mala som dost viditelnu celutidu, a to som vazila len 53kg/168cm,bojovala som podobne ako Masenka,nic nezaberalo,az ked ma priatel naucil cvicit v posilovni drepy so zavazim.Pritom som schudla len 2kg.Nie je to ziadna slast,drepujem 2x do tyzdna priblizne 210 drepov,vzdy mam total svalovicu,ale ludkovia moji drahi,celutidy som sa zbavilaaaa,trvalo to asi 1 a 1/2 roka a viem,ze musim cvicit celozivotne aby sa mi to nevratilo,je to drina,ale ten pocit,ked sa mozem bez komplexov preist hocikde a kludne si dam sem - tam aj cokoladku,alebo nejaky nezdravy hriesik a zoznem obdivne pohlady stoji za to...
Neregistrovaný - andrea, 12.6.2002 08:44
drepovanie so závažím? to si mám zobrať činky a drepovať?! či stačí aj bez nich?
Neregistrovaný - kika, 16.4.2006 13:59
mne celulitida zostala po troch tehotenstvach na stehnach. nie je to nic zasadne. ale asi nemusela byt, keby som poriadne stehna natierala. brusko mam pekne, take ako pred tehotenstvami. a veru, naozaj som ho natierala pravidelne. teraz pouzivam na stehna krem bepanthen proti striam. je ich vidiet menej. uz nezmiznu, aspon nebudu ale take viditelne, vdaka kremu.
Neregistrovaný - modrofuzik1, 8.3.2016 21:46, marica.lascekova(`na`)gmail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!