lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Máte to v rukách.

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 30.4.2002
späť
Späť

Poslať
 

Krásne slnečné dni vyhnali väčšinu z nás do prírody. S radosťou sme nastavovali tvár slnečným lúčom, tí smelší si už dopriali slnečný kúpeľ a tí čo sa venujú mágii otvárali tretie oko slnečným bytostiam. Nuž a študenti mat.-fyz. alebo absolventi tohto obzoru, ktorí majú jednu spoločnú skvelú vlastnosť, že všetko vidia inak, poúčali priateľov rečami o Slnku.


To, že Slnko je hviezda ktorá je najbližšie k Zemi vieme azda všetci, ale že priemer Slnka je stokrát väčší ako priemer Zeme, že Slnko je tvorené žeravými plynmi, v ktorých je 73% vodíka, 25% hélia a len 2% ostatných prvkov a že Zem zachytí iba malú časť z energie Slnka, ale aj tak je táto energia postačujúca na zabezpečenie všetkých procesov na Zemi si môžeme pokojne zopakovať. Napriek tomu, že bez slnečnej energie by život na Zemi zanikol, môže byť pre nás Slnko veľmi nebezpečné. Vidíme to na púšti, kde je síce slnka dosť, ale chýba voda. Rovnako je to aj s naším telom. Ľudské telo je síce živené slnečným žiarením a jeho nedostatok je príčinou mnohých chorôb, ale keď nepoznáme mieru, stáva sa to isté žiarenie príčinou ťažkých ochorení a smrti.
 Fototerapia alebo liečba svetlom , teda aj náš pobyt v slnkom zaliatej prírode sa využíva ako spôsob regenerácie a relaxácie organizmu. Zložkou slnečného vyžarovania je ultrafialové žiarenie, pomocou ktorého v tele vzniká veľmi dôležitý vitamín D. Už 15 minút na slnku zabezpečí potrebnú dennú dávku tohto vitamínu. Zaujímavé je, že slnečné lúče vyrábajú vitamín D z cholesterolu uloženého pod kožou a tým sa znižujú jeho hodnoty v krvi.
Medzi ďalšie liečebné efekty patrí prevencia a liečba rednutia kostí tzv. osteoporózy, preto by mali aj starší ľudia, ktorým sa zle chodí, byť denne aspoň pol hodinky na slniečku. Pomocou tohto žiarenia sa lieči veľké množstvo kožných chorôb, plesňových infekcií, dostatok slnka podporuje aj svalovú výkonnosť. Možno preto bola dlhé roky symbolom zdravia pekne opálená pokožka.
Dnes to už s hnedou pokožkou nie je až také jasné. Starnutie kože, jej vysúšanie, vznik pigmentových škvŕn a rakovina kože, ktoré sú dôsledkom prehnaného opaľovania dávajú prednosť bledšej pleti. Zotrvačnosť nás však núti prispôsobiť sa davu.
Je to samozrejme každého súkromná vec. Lekári však jednoznačne odporúčajú striedmosť, alebo pobyt na slnku v klobúku a s opaľovacím mliekom s najvyšším ochranným faktorom na pleti. Ja viem, ministerstvo zdravotníctva varuje aj fajčiarov, ale keď....Keď sa budete rozhodovať, či chcete byť hnedí alebo ostať ako riaditelia vápenky dbajte na miesto, na ktorom sa nachádzate, na ročné obdobie, na splodiny vo vzduchu, na ozónovú dieru, na farbu pokožky a očí, na stav pleti –teda na vek dedičnosť a úplne najmenej na módu.   
 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!