lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 4 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nie je únava ako únava

  Spracoval(a) : Iveta Michalíková
Dátum : 14.4.2003
späť
Späť

Poslať
 

O únave sa už popísalo veľa článkov, ale nikdy nezaškodí si informácie trošku oprášiť. Nie každá únava je totiž v poriadku. Je prirodzené, že sme unavené po cvičení, či po náročnom dni v práci. Aj jarné upratovanie dá riadne zabrať, ale táto únava pominie a sme opäť vo forme. Horšia situácia v našom živote nastane, ak sa nevládzeme zdvihnúť z postele, či sme po pár krokoch na smrť unavené. To už môžeme nazvať problémom a je čas vyhľadať odborníkov.

Syndróm chronickej únavy je totiž fenomén, ktorý dokáže nenápadne, ale  systematicky zničiť kariéru, či vzťah. Úspešného a energického človeka dokáže premeniť na pasívnu bábku. Podľa prieskumov trápi tento syndróm najčastejšie ľudí od 20 do 40 rokov a dokonca aj 45 percent 16 ročných a aj 64 ročných. Nevyhnú sa mu však ani deti.

Prečo sme tak veľmi unavení?
O chronickej únave hovoria lekári či iní odborníci na vedeckých konferenciách a píše sa o nej v odborných článkoch čoraz častejšie. Napriek tomu ešte stále nevieme prečo vzniká, ani ako ju liečiť.  Táto skutočnosť je nepríjemná najmä preto, lebo k fyzickým poruchám sa pridávajú aj poruchy intelektu, zhoršenie pamäti, človek stráca schopnosť vykonávať svoju prácu. Niektorí z pacientov sú odkázaní na cudziu pomoc.

Koľko ľudí trpí na CHUS
I napriek spomínaným ťažkostiam túto chorobu mnohí lekári považujú skôr za akýsi módny hit posledných rokov. Podľa lekárskych diagnóz chronickým únavovým syndrómom trpí viac ako pol milióna Američanov, iné čísla hovoria až o dvoch miliónoch. Odborníci už túto diagnózu označili za najvážnejšie nebezpečenstvo zo zdravotného a ekonomického hľadiska, hneď po AIDS.

Na Slovensku nemožno ani len odhadom povedať, koľko ľudí trpí týmto ochorením. Únavovým syndrómom sa u nás totiž nezaoberá žiadne špecializované pracovisko. Problém sledujú najmä lekári v Ústave klinickej a preventívnej medicíny. Občas ju zaregistrujú imunológovia a endokrinológovia. Ešte však mnohí lekári toto ochorenie nepovažujú za problém, ktorý si „zaslúži“ byť diagnózou.

Pozor!
Chronická únava je však takmer vždy predzvesťou nejakej vážnejšej choroby. Ohrozené sú najmä citlivé, úzkostlivé ženy a najmä tí, ktorí sa dlhodobo prepínajú v práci a žijú ustavične v strese. Pri únave klesá krvný tlak, a preto sa ľudia s nízkym tlakom unavia skôr. Únavovým syndrómom vraj nikdy neochorejú egoisti a flegmatici.

Únava trápi aj známe osobnosti
Chronický únavový syndróm nie je až takým novým módnym hitom, trpela ním aj Florence Nightingaleová, známa anglická ošetrovateľka, zakladateľka Červeného kríža. Ťažkou chronickou chorobou so všetkými príznakmi CHUS trpel aj autor teórie evolúcie Charles Darwin (19. st.). Chronická únava sa nevyhýba ani športovcom, krasokorčuliarka T. Ševčenková sa liečila dva roky. Na chronickú únavu sa nedávno sťažovala  aj Ivana Christová.

Dá sa chronický únavový syndróm liečiť?
Pomôcť by mohla fytoterapeutická liečba. Najskôr treba preskúmať denný a spánkový režim pacienta a upraviť ich. Odporúčajú sa prípravky, ktoré čiastočne utlmujú bolesť a zápal a zároveň podporujú odolnosť organizmu. Ide o horčík a zinok, vitamín C, B1, B6, A, E, multivitamínové preparáty s vyváženým obsahom vitamínov, prípravky z nenasýtených mastných kyselín, niektoré aminokyseliny a iné potravinové doplnky, ako napríklad gél z Aloe Vera.


Mám, alebo nemám CHUS?

Pre posúdenie závažnosti chronického únavového syndrómu sú dôležité tzv. veľké a malé Holmesove kritériá.

Veľké kritériá:
- náhla a opakujúca sa únava, ktorá zníži doterajšiu aktivitu asi o 50 percent a trvá dlhšie ako 6 mesiacov
- veľké vyčerpanie, absolútna strata výdrže
- nevysvetliteľná svalová slabosť, bolesti svalstva a únava po záťaži, ktorú človek predtým  bez problémov zvládal

Malé subjektívne kritériá:
- zvýšená teplota ( 37,3 -38 stupňov)
- bolesti hlavy (najčastejšie v oblasti čela a za ušami)
- dlhodobé bolesti v hrdle
- zimnica
- zväčšenie a zvýšená citlivosť lymfatických uzlín (zvyčajne na krku)
- svalové bolesti - spontánne aj na dotyk
- zápcha a poruchy sexuálnych funkcií
- migrujúce bolesti malých aj veľkých kĺbov, sčervenanie, bez opuchov (bez patologického röntgenového nálezu)
- poruchy spánku v zmysle skorého budenia - typicky okolo tretej ráno
- svetloplachosť, ťažké sústredenie sa, porucha  zapamätania, poruchy videnia, podráždenosť, napätie, pocity vnútorného nepokoja a strachu
- depresie

Objektívne kritériá: (tie, ktoré si môže lekár opakovane overiť)
- zvýšená teplota
- zápal nosohltanu
- bolestivé či zväčšené lymfatické uzliny

K tomu, aby lekár začal uvažovať, že máte chronický únavový syndróm, musí pacient spĺňať aspoň dve veľké, šesť malých a dve objektívne kritériá, alebo dve veľké a osem malých kritérií.


Diskusia k článku:

rada by som vedela ,je terapia chronickej unavy.Mas a clovek prekonavat, a nutit sa chodit trebarz do lesa, alebo sportovat? Alebo ma radsej co najviac spat a oddychovat? ISte ze som citala o dobrej strave a prijme tekutin, to dodrzaivam. Je dobra navsteva psychologa?
Neregistrovaný - eva, 24.6.2007 10:24, e.dobrakov(`na`)yahoo.com
moje dieta trpi tymto unavovym syndromom a z 24hod vidrzi maximalne 3hodiny hore alebo len tak sem tam nieco urobit ma len 18 rokv poradte co robit chodime po visetreniach a uz sa pridali aj depresie podotykam zepredtym bola velmi temperamentna a 9 rokov tancovala
Neregistrovaný - , 7.3.2008 17:26
Ja CHUS trpim niekolko rokov- opakuje sa mi pravidelne, niekolko rokov, trva niekolko mesiacov- vsetky klasicke vysetrenia mam vzdy v norme.Vitaminy nezaberaju. Vacsinou sa hladam v homeopatii, alebo v pripravkoch fi Energy.Zatial sa mi vzdy podarilo nieco najst, aj ked to, co zabralo minule, nezabera teraz./ zaujimave, vzdy je to iny energeticky a fytoterap. pripravok/ Aj momentalne som v stadiu choroby- ale ako mam odsledovane, spustacom je vzdy viroza s pridanim nejakeho vacsieho psych. otrasu.Vydrzim s velkou namahou existovat tak do 11-13.00.Potom som schopna len lezat a stahovat si bolest svalstva Ibalginom, alebo inymi liekmi proti bolesti. Je to tazke, lebo nikto vam neveri, nikto vas neberie vazne a maju vas za psych. blazna, alebo aspon cloveka, ktory nevie, co od dobroty. Ked sa mi podari nieco najst, co mi zaberie, tak som plna energie, a vacsinou dokazem pracovat od rana do vecera a mam aj radost zo zivota.Drzim palce pri terapii nielen Vam, ale aj sebe.
Neregistrovaný - emka122, 21.8.2008 19:26, emka122(`na`)azet.sk
ja si už dva mesiace necátim malé aj veľké kĺby aj svali a to mu mám ešte na tvári červené plugiere
Neregistrovaný - , 24.4.2009 16:48
prosím vás odpíšte mi lebo mi nikto neverí už pokladajú za blázna ani odborní lékár mi neverí lebo všetky možné vyšetrenia mám negatív môj ošetrujúci a mne je už dva mesiace zle necítim si svalstvá na nohách a ruchách
Neregistrovaný - , 24.4.2009 16:54
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!