lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Whoopi Goldberg - Caryn Elaine Johnson

  Spracoval(a) : Zuzana Janošová
Dátum : 14.4.2004
späť
Späť

Poslať
 

Odkedy si pamätám svoj čierny kukuč, stále som rečnila ako pokazený gramec – slová, ktoré  Whoopi sama o sebe vyhlasuje.

Pochádza z Manhattanu zo štvrti Chelsea, z oblasti, kde okolo nich boli obyvatelia zo všetkých kútov sveta.
Jej celoživotným snom bolo, že bude herečka. O ničom inom nikdy ani len neuvažovala. Už ako osemročná mala základné prvotiny v Divadle Heleny Rubinsteinovej v New York City.

Potom však nastala obdobie jej dospievania a ona začala vnímať svet okolo seba ako svet, v ktorom je sloboda a každý môže všetko. Škola začala postupne zanedbávať, až predčasne ukončila jej štúdium. S partiou samozvaných hudobníkov skúšala svoje ambície v Central Parku. Všetko by bolo takmer v poriadku, keby sa však jej každodenným kamarátom nestal heroín.

Dostala sa do zboru na Broadway a vystupovala v muzikáloch Hair, Jesus Christ Superstar, Pippin. Heroín si však stále viac nárokoval na jej osobnosť a tu jej vôľa byť herečkou zvíťazila. V liečebni pre drogovo závislých sa počas svojej odvykacej kúry stihla zaľúbi do svojho drogového poradcu a neskôr jej manžela Alvina Martina. Narodila sa im jej jediné dieťa Alexandra.  

Túžba byť herečkou však zarezonovala aj v tomto období. Po šiestich rokoch spolužitia zbalila svoju dcéru a vydala sa do Hollywoodu. Manželstvo bolo v tom období tým, čo pre svoje záujmy obetovala.

Hollywood bol síce miestom, ktoré bolo mostíkom pre všetkých hercov, avšak ponuka stále vysoko prevyšovala dopyt. Na jeden víkend zavítala do San Diega a zotrvala tam ďalších šesť rokov. Hrala v experimentálnom Repertory Theatre. Spolu s miestnymi improvizátormi založili divadelnú skupinu Spontaneonus Combustion. Neskôr prešla do Berkeley a Black Street Hawkeys Theatre. Tu mala možnosť účinkovať v one-woman-show s názvom The Spook Show.

Nie však len herectvo jej umožňovala vyžitie. Jej postava jej umožnila pomáhať pri murárskych prácach a netreba opomenúť, že si privyrábala aj úpravou tvárí zosnulých.

Popri tom všetkom sa však na ňu usmialo aj trochu šťastia, a jej predstavenie  zočil režisér Mike Nichols ( Kto sa bojí Virgínie Wolfovej, Podnikavé dievča, ...) Toto bol človek, ktorý jej pomohol rozkrútiť jej kariéru. The Spook Show uviedla na Broadway a zrazu ju začali vnímať ľudia, ktorí ani netušili, že existuje. Zažívala potlesk obecenstva, kytice kvetov, úsmevy na tvárach... S týmto vystúpením prešla kus Ameriky aj Európy.

Herectvo a Whoopy, to je ako krv a telo, tiež patria neodmysliteľne k sebe. Purpurová farba – debut, ktorý jej vyniesol Zlatý glóbus. 

Stvárnila množstvo zaujímavých postáv – Celia, za ktorú bola nominovaná na Oscara, profesionálna dlhoprstiarka v Zlodejke, Terry Doolittle v Jumpin Jack Flash, Eddie Murphy v sukni v Osudovej droge, rehoľná sestra Clerence v Sestre v akcii, jasnovidka Oda Mae v Duchovi (Oskar za vedľajšiu postavu), Guinan v Star Trek.


Jej popularita jej vyniesla množstvo charitatívnych aktivít – charitatívny show na pomoc bezdomovcom, koncert na zbierku pre opustené deti, pre chorých na aids, pre drogovo závislých...

Ani vo svojom súkromí to nemala jednotvárne. Prvý manžel bol jej drogový poradca Alvin Martin, s ktorým bola šesť rokov. Dramatik a herec David Schein, s ktorým žila päť rokov, Jej ďalší partner jej nasadal na prst aj obrúčku a bol ním kameraman David Chaessen, ale počas ich dvojročného manželstva vstúpil na scénu ďalší nuž menom Eddie Gold, s ktorým strávila tri roky. Timothy Daltom  bol po jej boku rok a hneď potom bol jej partnerom nie na dlho Ted Danson. Do stavu manželského vykročila so svojím ďalším partnerom manažérom Lylom Trachtenbergom. Toto predsavzatie jej však vydržalo iba rok a Frank Langell  bol po jej boku päť rokov. Jej ďalším partnerom sa stal Michael Visbal.

Popularita je krásna a zároveň ubíjajúca. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo kúpila farmu ďaleko od Los Angeles – v Connecticute. Tam trávi svoj voľný čas, venuje sa koňom, sadu, sama sebe. Nie každý deň je nedeľa a ona sama o sebe vyhlásila, že je veľkou frfľoškou. A taktiež robí veci , o ktorých vie že nie sú správne. Vždy ale zaplatí za to svoju daň a tá nie vždy býva malá.  Napísal aj dve knihy . jedna pre deti Alice a druhú s jednoduchým názvom Kniha. Podklady do svojich kníh čerpala zo svojich celoživotných zápiskov v denníkoch, ktoré si robí do dnes.


Viac...


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!