lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Alexandra Vrtáková: Priestor treba riešiť funkčne

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 8.4.2010
späť
Späť

Poslať
 

Alexandra Vrtáková je absolventkou Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Svoje obzory si rozšírila v Belgicku na Hogeschool Voor Wetenschap & Kunst SINT-LUCAS Brussel, kde strávila jeden semester. Alexandra Vrtáková má prax vo viacerých slovenských ateliéroch a je spoluzakladateľkou architektonickej kancelárie Kolme, S Studio a školy interiérového dizajnu DesignDot. V súčasnosti spolupracuje s architektonickou kanceláriou winwin.

 

Aké sú momentálne trendy v interiérovom dizajne?

 

Trendy v súčasnom dizajne vychádzajú predovšetkým z poznania nových materiálov. Tieto nám umožňujú vytvárať nové tvarové riešenia a zdokonaľovať vďaka nim ergonómiu produktov.

 

 

 

V ostatnom čase sa tlačí do popredia ekologický aspekt: nízkoenergetické stavby, ekologické materiály, ekologické spotrebiče. Čo si myslíte vy o tomto trende?

 

Myslím si, že je to určite správne nastolený trend. Osobne podporujem všetky takéto snahy aj v iných sférach nášho života.  Ochrana životného prostredia  by sa pre nás všetkých mala stať konečne prioritou.

 

Má tento trend odozvu aj u klientov?

 

Závisí od osobnosti každého klienta. Sú aj naozaj uvedomelí, pre ktorých je faktor ochrany prostredia, v ktorom žijú, podstatný. Samozrejme dôležité  sú aj ekonomické faktory. Na jednej strane je sľubná úspora energií, a tým aj finančných prostriedkov počas prevádzky, inokedy môže byť, bohužiaľ, odrádzajúca počiatočná cena produktu, ktorá môže byt vyššia v závislosti od druhu použitej technológie.

 

S veľkými priestormi aj s neobmedzeným rozpočtom sa nakladá asi ľahšie, ako pri rôznych obmedzeniach. Čo by ste odporučili v prípade obmedzeného rozpočtu? Exitujú vôbec univerzálne rady?

 

Univerzálne rady  neexistujú a  pokiaľ na to momentálne nemáme, aj keby naše úmysly boli akokoľvek dobré, musíme sa riadiť obsahom svojej peňaženky. Každopádne priestor treba  riešiť v prvom rade funkčne. Pri nákupe spotrebičov by som osobne najviac zainvestovala do spotrebiča, ktorý bude v našej domácnosti slúžiť čo najdlhšie a má najvyššiu spotrebu energií. Treba si vybrať možno na začiatku taký, ktorý nám ponúka technológiu s čo najdlhšou životnosťou.

 

Či už pri stavbe alebo pri zariaďovaní, je lepšie sa spoľahnúť na svoje sily, alebo skôr na odbornú pomoc? (už aj v kontexte krízy)

 

Rozhodne sú procesy výstavby, ale aj prác v interiéri, ktoré si vyžadujú odbornú manipuláciu. Tieto si vždy treba nechať radšej urobiť odborníkmi riadne zaškolenými na danú prácu. Laický prístup by sa nám neskôr nemusel vyplatiť, a v prípade zlého vyhotovenia by znamenal  pre nás v konečnom dôsledku ešte väčšiu investíciu a komplikácie. Vždy treba kriticky zhodnotiť naše vlastné zručnosti a podľa toho nájsť správny pomer medzi našou prácou a prácou dodávateľských firiem.

 

Do akej miery platí v architektúre a interiérovom dizajne – „náš zákazník, náš pán“?

 

Platí to asi do takej miery, do akej je architekt schopný stotožniť sa s názorom klienta.

 

Aké sú podľa Vás najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťajú laici?

 

Keď tvrdošijne naliehajú na splnení svojej predstavy, aj keď im architekt predloží niekoľko objektívnych protiargumentov, na základe ktorých je ich predstava nerealizovateľná, respektíve nie je prínosom ani pre funkciu ani pre priestor.

 

Ktoré úkony by podľa Vás mohol zvládnuť aj laik?

 

 Závisí to od miery nášho vrodeného estetického cítenia ale aj schopnosti myslieť v zložitých súvislostiach, keďže architektúra je súborom mnohých vied. Každý musí mať v sebe veľa umeleckého, ale rovnako aj technického. Jedno bez druhého nikdy neprinesie dobrý výsledok.

 

Vedeli by ste sa podeliť o nejaké „zlaté“ pravidlá pri zariaďovaní interiéru?

 

Určite si treba všetko najprv zamerať, vybrať, či už nábytok, farby, dekorácie. Snažiť predstaviť si to ako celok, a predovšetkým všetko najskôr skúsiť zakresliť na papier, či je naša predstava aj uskutočniteľná. V neposlednom rade si treba vytvoriť koncept – styčný bod, ktorému tvorbu daného interiéru podriadime.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!