lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako znovuzrodená

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 15.5.2001
späť
Späť

Poslať
 

Detoxikácia - zbavovanie sa jedov. Pri tomto slove sa nám okamžite vynorí odriekanie, askéza, premáhanie. Ešte dobre, že Američania pre všetko nájdu také pekné slovíčka: ,,Detox“, no neznie to štýlovo a moderne? A moderné to aj je, pretože detoxikácia je novým trendom a ak sa do nej pustíme s chuťou a nenásilne, môžeme z nej mať dokonca aj pôžitok. Postupne, ako sa zbavíme jedov, sa nám opäť vráti duševná rovnováha, dobrá nálada, oslobodíme sa od vnútorného odpadu a to nás očividne omladí.
Nová detoxikačná metóda sľubuje dve veci, po ktorých túži azda každý: vitalitu a dvojnásobnú chuť do života. Program, skombinovaný na základe najnovších poznatkov z oblasti zdravej výživy a potných kúr zaručuje zdravie pre telo aj dušu. Veď si len pripomeňme: iba za posledných 40 rokov bolo vyvinutých vyše 60 000 nových chemikálií, ktoré zaťažujú ľudský organizmus: pesticídy, konzervačné látky, potravinové prísady, detergenty...Človek musí v priebehu svojho života chtiac či nechtiac prepustiť cez svoje telo priemerne 50 kilogramov (!) jedovatých látok. Či už ide o toxíny zvonka, alebo o pozostatky látkovej výmeny, naše ,,čistiarne“ – teda pečeň a obličky, sú týmto množstvom preťažené a preto by sme mali organizmu dopriať veľké jarné upratovanie.

Koktaily pre krásu
Obličky, pečeň, črevá, pľúca, pokožka – to sú orgány, o ktoré sa treba poriadne starať, pretože od výsledku ich práce závisí veľa podstatných vecí: žiarivá krása, zdravie, sexuálna energia. Na detoxikáciu jestvuje niekoľko osvedčených koktailov. Klasikmi medzi nimi sú cmar, jablčný ocot a žihľavový čaj – všetko dostupné tekutiny, s ktorými sa skutočne oplatí experimentovať. Ak nemáte radi ani jednu z nich, vyskúšajte staroveký ázijský spôsob čistenia organizmu: liter vody nechajte desať minút vrieť, prelejte ju do termosky a horúcu pite po menších dávkach počas celého dňa. Takým spôsobom si výdatne prepláchnete obličky. Ak sa počas pitnej kúry vynoria bolesti hlavy, je to dobré znamenie, pretože telo si práve zvyká na zdravší režim. Proti bolestiam hlavy pomáha len jedno – piť ešte viac.
Rovnako vhodná (a nie až taká nudná) je detoxikácia pomocou bylinkových čajov alebo zeleného čaju. Horké látky, minerály, vitamíny a stopové prvky byliniek dostatočne zrýchľujú činnosť obličiek a mechúra. Prirodzeným protijedom je aj čaj z morských rias (nie je obzvlášť chutný), ktorý možno nahradiť kapsulami z výťažkov z morských rias. Pretože pečeň má rada teplo, mali by sme si po jedle čo najčastejšie aspoň na 15-30 minút ľahnúť s horúcim termoforom (ktorý si priložíme na pravú hornú stranu brucha).

Stravovanie: najnovšia delená strava
Nie každý má natoľko silnú vôľu, aby počas pôstnej kúry vydržal na vode a zeleninovom vývare. Omnoho menej komplikovane, bez zbytočného trápenia, možno telo zbaviť škodlivín aj prechodom na stravovanie podľa najnovších lekárskych poznatkov. Na to, aby sme orgány zbavili obrovského množstva nahromadeného odpadu, sa stačí aspoň prechodne vzdať chemicky upravovaných potravín. Vďaka vhodnejšej strave organizmu umožníme bojovú prestávku a telo môže celú energiu plne sústrediť na vylučovanie starých toxínov.
Američanka Eleonora De Lennartová, autorka knihy o novom spôsobe delenej stravy (Štíhlosť a zdravie novou A & B delenou stravou) , svoju metódu úspešne vyskúšala najskôr sama na sebe. Kedysi bacuľatá a dnes štíhla Američanka tvrdí: ,,Nejde iba o deľbu uhľohydrátov a bielkovín, ale o perfektný súlad trávenia a potravinovej chémie, pomocou ktorých v tele udržiavame rovnováhu kyslého a zásaditého prostredia.“
Teória Eleonory De Lennartovej hovorí, že organizmus môžeme detoxikovať konzumáciou potravín, ktoré vytvárajú prevažne neutrálne prostredie. Presvedčila sa o tom na vlastnom tele: ,,Človek sa cíti mladší, zoštíhlie, je zdravý, silný a pekný.“ Niet divu, že postupne zmizne aj únava a dokonca i stavy chronického vyčerpania. Podľa lekárskych teórií sú to totiž príznaky otravy, spôsobenej nadmerným množstvom kyselinotvorných potravín (napr. nikotínu, kávy, čaju). Okamžitý program De Lennartovej prikazuje stravu, pozostávajúcu z 80 percent potravín, vytvárajúcich neutrálne prostredie (teda ovocia, zeleniny) a z 20 percent potravín, vytvárajúcich zásadité prostredie , teda mliečnych výrobkov (cmar, zákvas, čerstvé mlieko, tvaroh). Odporúčané sú aj celozrnné výrobky, hríby a syry s viac ako 60% tuku. Áno, čítate správne, 60%, pretože odtučnené mliečne výrobky sú podľa De Lennartovej ,,zlé bielkoviny“. Ak chceme mať opäť zdravé telo, mali by sme sa aspoň na dva týždne vzdať čokolády, mäsa, rýb, bieleho pečiva a cukru – no a samozrejme aj alkoholu, cigariet, čiernej kávy a čierneho čaju. Mimoriadne silný čistiaci účinok majú raňajky v podobe čerstvých jabĺk, pretože obsahujú enzýmy, ktoré zrýchľujú látkovú výmenu.

Masáže, sauna & spol.
Vynikajúcimi podpornými prostriedkami na zrýchlenie krvného obehu a detoxikáciu tela sú aj sauna a natieranie aromatickými olejčekmi: limetový, cyprusový a olej pačuli povzbudzujú činnosť pečene, harmančekový, pomarančový a olej zo santalového dreva povzbudzujú obličky a citrón, geránium a rozmarín tok lymfy. Olejčeky môžeme využiť aj pri kúpeli. Hypertermický kúpeľ (začínajúci vodou s teplotou 37 stupňov Celzia a postupným dopúšťaním horúcej vody) a následovný polhodinový oddych spôsobujú hotové zázraky. Použiť môžete aj prehrievací škoricový olejček. Ako podporné prostriedky na stimuláciu premeny tukov a regeneráciu buniek máme k dispozícii kozmetické výrobky s výťažkami z morských rias alebo kúpeľové prísady s morskou soľou (alebo soľou z Mŕtveho mora). A ak chceme pre seba urobiť ešte viac, nasadíme masáže, ktoré takisto podporujú činnosť orgánov a látkovú výmenu, rovnako ako perličkové kúpele.
Stúpenci novej detoxikačnej kúry jednoznačne prehlasujú, že samotný pôst môže byť nebezpečný. U ľudí s výraznou nadváhou vedci dokázali prítomnosť škodlivín, rozpustných v tukoch. Preto je pravdepodobné, že jedy majú v tele aj štíhli ľudia. Ak nasadíme radikálnu redukčnú diétu, pri ktorej tuk mizne rekordným tempom, škodliviny z tukov sa uvoľňujú a zaplavia celý organizmus. Takže: bez zmeny stravovacích návykov a prechodu na potraviny s menším množstvom kalórií síce neschudnete tak rýchlo, ale určite sa budete cítiť zdravšie a budete šťastnejší. Na to môžete vziať jed...

Diskusia k článku:

príspevok sa mi páči, ale kde sa dostanem k spomínanej knihe Eleonory De Lennartovej?<BR>Viete o knihe , v ktorej by boli uverejnené podobné informácie? budem vďačná za každú odpoveď.
Neregistrovaný - emilia, 23.5.2001 11:32, kulichova(`na`)ružinov.sk
príspevok sa mi páči, ale kde sa dostanem k spomínanej knihe Eleonory De Lennartovej?<BR>Viete o knihe , v ktorej by boli uverejnené podobné informácie? budem vďačná za každú odpoveď.
Neregistrovaný - emilia, 23.5.2001 11:32, kulichova(`na`)ružinov.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!