lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Sme nepoučiteľní?

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 27.5.2002
späť
Späť

Poslať
 

V poslednú horúcu sobotu som sa podvečer viezla električkou. Po chvíľke som pri bežnom ,,očumovaní“ spolucestujúcich zo zdesením zbadala, že väčšina mladých ľudí, ktorí sa očividne vracali z prírody, je dočervena spálená slnkom. Kedy si uvedomíme, že nie sme bifteky a že za krásne opálenie platíme vlastným zdravím?
 
Akonáhle začne pekné počasie a slniečko pripeká, snažíme sa čo najviac využiť jeho blahodarný vplyv,  vystavujeme telo lúčom a snažíme sa byť čo najskôr opálení. Žijeme totiž v mylnej predstave, že tým urobíme niečo pre svoje zdravie.  Opaľovanie je, žiaľ, stále módna záležitosť, aj keď je v podstate nežiadúce.  Slnečné lúče, ktoré kedysi neboli také škodlivé, sa pre nás stali rizikovým faktorom, pretože postihnutie ozónovej vrstvy sa stále zvyšuje a preto nás krátkovlnné UV žiarenie čoraz viac ohrozuje.

Škodí nám aj UVA žiarenie
O tom, že krátkovlnné  žiarenie UVC je škodlivé, sa vie už dávno, ale aj odborníci si ešte donedávna mysleli, že dlhovlnné žiarenie UVA nespôsobuje na koži žiadne škody. Dnes však už bolo potvrdené, že aj tieto lúče môžu prispieť k rýchlejšiemu starnutiu pleti a podieľať sa na vzniku vráskavej kože s drsnými ložiskami, z ktorých sa môže vyvinúť zhubný nádor. Ak chceme negatívne účinky slnečného žiarenie zmierniť, musíme používať opaľovacie krémy s ochranným faktorom. Azda všetci už vieme, že krém sa musí naniesť na pokožku ešte predtým, ako sa vyberieme von. Musí byť taký, aby nám jeho účinky zabezpečili ochranu aj pred žiarením UVA aj UVB.

Prvý deň len opatrne
Keď sa ideme opaľovať prvýkrát, mali by sme ostať na slniečku iba krátko. Aj keď máme odolnú pleť, nemalo by to byť dlhšie ako 25 minút, citlivej pleti sa odporúča nanajvýš  15 minút a extrémne citlivej 10 minút.  Nasledujúci deň môžeme pobudnúť na slniečku dlhšie – ale pozor! Ani na konci leta nemá byť doba strávená na slnku dlhšia, ako je trojnásobok uvedených minút.
Ľudia sa mýlia aj v tom, že sa domnievajú, že ak sú opálení, nemusia si pokožku nijako chrániť. Ale aj opálená pokožka chráni pred negatívnymi účinkami žiarenia iba čiastočne. Svoju úlohu pri opaľovaní hrá aj miesto pobytu, napríklad  more, veľké vodné plochy a sneh pôsobenie slnečných lúčov  zosilňujú. Účinky žiarenia zvyšuje aj nadmorská  výška. S každými 300 metrami  nadmorskej výšky stúpa intenzita UVB žiarenia p 4 percentá, preto je potrebné používať opaľovacie krémy  s vyšším ochranným faktorom.
Aj napriek varovaniam odborníkov stále pribúda ľudí, ktorí nevenujú pozornosť dobre mieneným radám a vystavujú svoje telá vplyvu žiarenia nielen na slnku, ale aj v soláriach. Práve ich ohrozuje riziko vzniku nádorových ochorení  kože. Nezabúdajte, že bunka si pamätá každú krivdu. Zdá sa, že u ľudí, ktorých v detstve spálilo slniečko, sa zvyšuje nebezpečenstvo ochorenia na zhubný nádor kože. Dôkazy na toto tvrdenie sa zatiaľ zhromažďujú.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!