lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako sa správne chrániť?

  Spracoval(a) : Iveta Michalíková
Dátum : 9.5.2003
späť
Späť

Poslať
 

Slniečko nás čím ďalej, tým viac láka von. Pobyt v prírode, na prechádzkach je zo dňa na deň príjemnejší, ale pozor, aj nebezpečnejší. Slnečné lúče už totiž dokazujú svoju silu. Nielen na našu náladu, ale najmä na pokožku. Sotva sa prvé slnečné lúče ukázali, trávniky sú už plné ľudí, ktorí chytajú bronz. Na pravé poludnie sa vypekajú na horúcom slnku. Samozrejme, mamičky slniečko dožičia aj najmenším deťom, veď podľa mnohých slnko je zdravé a opálená pleť vyzerá oveľa lepšie než bledá pokožka. Nuž, lekári nad takýmito názormi len nechápavo krútia hlavami. Zbytočne roky upozorňujú na riziko, ktoré so sebou prináša nadmerné opaľovanie. Ľudia sú k ich slovám hluchí. Pritom na celom svete z roka na rok pribúda prípadov rakoviny kože. Žiaľ, krása je zrejme prednejšia než zdravie...

Hola, hola, dovolenka volá

Čoskoro sú tu prvé dovolenky. Mnohí už pomaly balia kufre a tešia sa na vytúžený oddych pri mori. Ibaže dovolenku v ďalekých južných krajinách môže skaliť nielen dážď, ale aj horúce slnko. Slnko u precitlivených ľudí môže spôsobiť rozmanité druhy alergií, pričom slnečná alergia sa spravidla prejavuje už po niekoľkých minútach strávených na slnku. Po dlhšom čase, alebo bez náležitej ochrany pred UV žiarením sa pokožka môže spáliť. Nejeden turista už musel kvôli spálenej pokožke vyhľadať pomoc lekára. Nehovoriac o tom, že koža nezabúda - následky nášho nerozumného počínania sa môžu dostaviť až o pár rokov neskôr. Nadmerné pôsobenie slnka totiž poškodzuje kožu a môže spôsobiť vznik melanómov. Ide o najzhubnejší druh rakoviny. Na rakovinu kože, konkrétne kožný melanóm zomiera každoročne na Slovensku viac ako 150 ľudí. Tieto nádory sa vyskytujú najčastejšie na miestach, ktoré vystavujeme slnku len sezónne.

Zdravé slnenie však prináša zvyšovanie výkonnosti organizmu, pričom priaznivo pôsobí na tvorbu vitamínu D, zvyšuje absorpciu vápnika a fosforu v čreve. A dokáže oveľa viac - napr. zabrániť vzniku určitých druhov rakoviny napr. prsníka, vaječníkov, hrubého čreva či prostaty. Príčinou tohto javu môže byť vitamín D, ktorý získavame vystavením sa slnečnému žiareniu. Predchádzajúce výskumy potvrdili, že vitamín D získavaný zo slnečného svetla, ale aj z mlieka, obilnín, morských rýb, dokáže spomaliť rakovinové bujnenie - najmä v prípadoch rakoviny prsníka a hrubého čreva. Najnovšie zistenia však neznamenajú, že by sa ľudia mali okamžite vystavovať slnečným lúčom bez náležitej ochrany. Vedci upozornili, že výsledky štúdie sú predbežné a je potrebné ešte veľa vysvetliť o biológii slnka a rakoviny.

Ako sa takýmto nepríjemnostiam vyhnúť?

 Je dôležité dôsledne sa chrániť a nielen, keď sa ideme „opaľovať“, ale aj pri voľnom pohybe na slnku, napríklad pri prechádzke v prírode, či v meste. V dovolenkovej výbave nesmie chýbať kvalitný opaľovací krém s ochranným faktorom podľa typu pleti (a tiež miesta dovolenky), slnečné okuliare s UV filtrom a na pravé poludnie sa odporúča i pokrývka hlavy. Medzi 11. až 15. hodinou by ste sa mali slnku vyhýbať. Oveľa rozumnejšie je v tomto čase zostať v tieni alebo sa nevyzliekať do plaviek. A napokon, malé deti na priame slnko nepatria! Blahodarne účinky slnečného žiarenia treba využívať veľmi opatrne. Na priame slnenie sú vhodné len ranné a neskoré popoludňajšie hodiny. V čase horúčav je potrebné dbať o dostatočný prívod tekutín s uprednostňovaním nesladených nealkoholických nápojov, najmä minerálnych vôd. Zdravé opaľovanie s ochranným faktorom, alebo aký ste fototyp? Naša citlivosť na slnečné a obzvlášť ultrafialové žiarenie sa dá ľahko odhadnúť podľa takzvaného fototypu. Pre belochov sú stanovené štyri kategórie.

 Typ 1 - ryšavé alebo veľmi svetlé vlasy, modré oči. Títo ľudia sa zvyčajne nikdy neopália do hneda, ich pokožka iba sčervenie. Pražiacemu slnku by sa mali zďaleka vyhýbať, pretože sú naň veľmi citliví a vystavujú sa vysokému riziku vzniku rakoviny kože. Pleť si vyžadujú ochranný filter (OF) s číslom 20 aj viac.

Typ 2 - svetlé vlasy, modré alebo zelené oči. Ich pokožka pri opaľovaní zvyčajne sčervenie a hnedne iba málo. Ani im sa na slnku nedarí príliš dobre, v lete by preto nemali zabúdať na ochranný krém. Riziko rakoviny je stále vysoké. OF 15 až 20.

Typ 3 - tmavé vlasy, sivé alebo hnedé oči. Pokožka im sčervenie málokedy, do hneda sa opália rýchlo. Je tu už o niečo nižšie riziko rakoviny. OF 10 až 15.

Typ 4 - tmavé vlasy, tmavé oči. Pokožku farby vareného raka nepoznajú vôbec, opaľujú sa rýchlo a do hneda. Riziko vzniku melanómu je relatívne nízke. To však v žiadnom prípade neznamená, že tmavé typy sú proti rakovine odolné a nemôže ich postretnúť. Tejto skupine stačí OF pod 10.

Špeciálnou kategóriou je detská pleť - deti do troch rokov zo zásady priamemu slnku nevystavujme. Detská pleť je veľmi citlivá a zraniteľná. Jej prirodzená ochrana je veľmi nízka. Pokožka detí sa musí ošetrovať a chrániť kozmetikou na opaľovanie s vysokými ochrannými faktormi - 20 až 30, prípadne faktorom úplne blokujúcim škodlivé zložky žiarenia (sun-blocker).


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!