lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Raňajky v minulosti a dnes 2/2

  Spracoval(a) : MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.
Dátum : 10.5.2004
späť
Späť

Poslať
 

Stravovacie návyky ako dôvody obezity u nás

V súčasnosti neexistuje zdravotná prevencia vo sfére výživy a až 50% ľudí podceňuje riziko vyplývajúce z neadekvátnej stravy, pokiaľ ide o kvantitu aj kvalitu.

Výskyt nadhmotnosti a obezity ovplyvňuje:

·        energetická dysbalancia - výdatnosť stravy je vyššia ako energeticky výdaj, 

·        vysoký podiel tukov v strave - tučné  bravčové mäsa,  údeniny, hranolčeky, chipsy,  jedlá rýchleho občerstvenia. Odporúčaná dávka tukov je prekračovaná až o 38 %,

·        nízka je konzumácia potravín, ktoré sú zdrojmi ochranných  nutrientov:
- ryby – sú zdrojom polynenasýtených mastných kyselín                    
- strukoviny – zdroj rastlinných bielkovín, vlákniny                          
- mlieko a mliečne výrobky – zdroj kvalitných bielkovín, vitamínov, vápnika 
(preferovať nízkotučné druhy),                  
- ovocie a zelenina – vitamíny, minerálne látky, vláknina, výhoda – nízky obsah energie.

Sacharidy

Rozdeľujeme ich na:

VYUŽITELNÉ   SACHARIDY

Monosacharidy – glukóza

                             fruktóza

                             galaktóza

Disacharidy – sacharóza (cukor repný, trstinový, čokoláda, marmeláda...)

                       maltóza

                       laktóza (mliečny cukor)                          

Polysacharidy – škrob (múčne jedlá, chlieb, pečivo, ryža, zemiaky, strukoviny...)

NEVYUŽITELNÉ  SACHARIDY = VLÁKNINA POTRAVY

Pektíny

Gumy

Hrubá vláknina – Celulózy                       

                             Lignín

 

Potreba sacharidov:

deti 10-15g/kg telesnej hmotnosti/deň

dospelí  4-5g/kg hmotnosti/deň

Celkový príjem komplexných sacharidov má kryť u dospelého zdravého jedinca 55 % dennej energie, z toho cukry menej ako 10 %.

Jednoduché cukry (nie škroby a vláknina) sú tzv. rýchle cukry, lebo sa rýchlo rezorbujú a poskytujú energiu.

Zhoršené socio-ekonomické podmienky negatívne ovplyvňujú výber potravín v zmysle preferencie lacnejších, menej kvalitných potravín, ktoré sú zdrojom rizikových živín.

 


Diskusia k článku:

POTREBUJETE SCHUDNÚŤ? www.SCHUDNUTIE.sk zdravo a trvalo!
Neregistrovaný - schudnutie, 8.9.2004 14:12, schudnutie(`na`)centrum.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!