lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Deti a migréna

  Spracoval(a) : Katarína Mikulcová
Dátum : 15.5.2006
späť
Späť

Poslať
 

Aj keď by sa zdalo, že deťom sa choroby vyhýbajú, nie je to celkom pravda. Okrem „klasických“ ochorení ako sú napríklad vírusové ochorenia, kašeľ, tráviace problémy, deti trpia aj bolesťami hlavy, migrénou.

Podľa štatistík je migréna častým ochorením detského veku. Trpia ňou približne 4 % detí. V predškolskom a mladšom školskom veku je rozdelená rovnako medzi chlapcov a dievčatá. Rozdiel nastáva v období puberty, kedy migrénou trpí dvojnásobný počet dievčat. Zaujímavosťou je, že polovica dospelých pacientov s migrénou za začiatok svojho ochorenia udáva obdobie pred 20. rokom života. Štvrtina pacientov dokonca obdobie pred 10. rokom života.

Prejavy migrény

Všeobecne migrénou označujeme prevažne jednostranné bolesti hlavy, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v záchvatoch a periodicky sa opakujú. Bolesť zvyčajne sprevádza nevoľnosť a vracanie, niekedy závraty. U detí, v porovnaní s dospelými, bolesť hlavy často nie je lokalizovaná na jednu polovicu hlavy, ale vyskytuje sa obojstranne na čele alebo v spánkoch.
Migréna u detí má aj ďalšie špecifiká:
- migréna sa prejavuje zriedkavejšie a bolesť trvá kratšie
- provokujúce príčiny typické pre dospelých ako napríklad stres, únava, menštruácia sú u detí zriedkavejšie alebo úplne chýbajú
- bolesť hlavy zvyčajne po spánku ustúpi
- špecifickou formou migrény u detí je zmätenosť a dezorientácia.

Čo robiť, aby sme dieťaťu pomohli?

Ak sa u dieťaťa objaví migréna, odporúča sa uložiť ho do tmavej miestnosti, dať mu liek na odstránenie bolesti a nechať ho, nech zaspí. Vyskúšajte homeopatický liek Cephyl, ktorý vyrábajú francúzske laboratóriá Boiron. Ide o jeden z mála homeopatických liekov, ktorý je kombinovaný s liekom klasickej medicíny. Obsahuje totiž malé množstvo kyseliny acetylosalicylovej. Pomôže zbaviť sa bolesti a ľahšie zvládnuť vzniknutú situáciu. Pre deti od 6 do 15 rokov sa odporúča zapiť malým množstvom vody 1 tabletu 2 až 3 krát denne. Dospelí a deti od 15 rokov užívajú 1 – 2 tablety 2 až 3 krát denne. Tento liek je účinný aj pri bolestiach zubov, kĺbov, pri reumatických bolestiach a pri horúčkovitých stavoch. Jeho výhodou je, že nevzniká naň závislosť a neovplyvňuje pozornosť, takže je vhodný aj pre vodičov a všetkých, ktorých povolanie si vyžaduje sústredenú pozornosť. Dostať ho kúpiť v lekárni bez lekárskeho predpisu. Ak sa bolesti hlavy a migréna objavujú častejšie ako je bežné (3 – 4 krát do mesiaca), odporúča sa navštíviť lekára – homeopata, ktorý dieťa vyšetrí a na základe výsledkov mu predpíše potrebný liek. Kontakt na lekára – homeopata v mieste bydliska sa dozviete na telefónnom čísle 02/ 54 791 308.

 


Diskusia k článku:

Môj syn má 14 rokov a migrénu má už dva roky. Keď boli bolesti veľmi časté (3-4 krát do mesiaca, bolesti žalúdka, nevoľnosť, zbledol ako stena), vyšetrila ho detská neurologička a predpísala mu lieky . Sandomigran 0,5 mg - polovicu tabletky denne asi na jeden mesiac. Potom sme mali rok pokoj. Teraz sa bolesti hlavy znovu ozvali. Zdedil ju po mne, tiež užívam Sandomigran už niekoľko rokov a záchvaty mi ustúpili.
Neregistrovaný - Angel, 17.5.2006 14:49
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!