lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Akí zdraví sú učitelia, taký zdravý bude národ

  Spracoval(a) : MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.
Dátum : 14.5.2007
späť
Späť

Poslať
 

Spôsob výživy našej populácie nie je uspokojivý. Chyby robíme jednak vo výživovom režime, stravujeme sa nepravidelne,  strava sa kumuluje do popoludňajších až večerných hodín a chyby robíme aj vo výbere a preferencií jednotlivých potravín. Výchova k zdravej výžive začína už v detstve. Prvé informácie a stravovacie návyky zabezpečuje rodina, ale významnú úlohu má aj škola. Pedagógovia formujú názory a vedomosti mladej generácie vo všetkých oblastiach a teda aj v oblasti zdravého životného štýlu a zdravej výživy. Ak majú odovzdávať kvalitné informácie a byť pre deti vzorom, mali by zásady správnej výživy a životosprávy dodržiavať.

Z uvedených dôvodov Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave v spolupráci so Združením pre zdravie a výživu, za podpory spoločnosti Unilever Slovensko, realizoval na 4 školách pre pedagogických pracovníkov preventívne podujatia. Cieľom bolo zmapovanie spôsobu výživy a jej odraz na vybrané rizikové faktory, ktoré sa významne uplatňujú pri vzniku civilizačných ochorení, najmä srdcovo-cievnych, cukrovky a obezity. Prevencie sa zúčastnilo 134 pedagógov, z toho 33 mužov a 101 žien. Priemerný vek bol 47 rokov.

Pozitívnu rodinnú anamnézu, v zmysle výskytu rizikových faktorov u rodinných príslušníkov malo 56% klientov a 28 % malo pozitívnu osobnú anamnézu, liečili sa na vysoký tlak a 9% aj na hypercholesterolémiu. Výskyt zvýšenej hmotnosti nebol vysoký. Z hodnôt BMI sme zistili nadváhu u 26% a obezitu u 13% pedagógov, čo svedčí o ich dobrej zdravotnej uvedomelosti v tejto oblasti. Zvýšené hodnoty krvného tlaku sme zistili u 23% vyšetrených, všetci o probléme vedeli a väčšina sa liečila. Hladinu cholesterolu malo v norme 58% zúčastnených, 30% však malo hladiny  hraničné, ktoré sú ľahko upraviteľné a vyžadujú len menšie úpravy stravovacích návykov. Zvýšené hladiny, ktoré si vyžadujú väčšie diétne usmernenie a pravidelnú kontrolu, malo  12% vyšetrených. Zníženú hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu malo 5% a zvýšené hodnoty „zlého“ LDL-cholesterolu malo 7% klientov. Hraničné až zvýšené hodnoty tukov  v krvi - triacylglycerolov malo 12% vyšetrených. Hyperglykémiu - zvýšené hladiny cukru v krvi malo 15% klientov, väčšina o probléme nevedela.
 
Analýzy spôsobu stravovania potvrdili, že len 55% pedagógov dodržiava optimálny výživový režim, väčšina vynecháva raňajky a večere. Pomerne častá je konzumácia mäsa, až 76% uvádzalo konzumáciu takmer denne. Tradične nízka je konzumácia rýb, 78% ich konzumuje nepravidelne a len 22% uvádzalo konzumáciu raz za týždeň.  Naopak údeniny konzumuje viackrát za týždeň 64% a takmer denne až 21% opýtaných. Rastlinné tuky preferuje 68% klientov, najčastejšie frekventovala Rama a Flora. Napriek všeobecne známym benefitom kyslomliečnych výrobkov  ich dennú konzumáciu udávalo 45% žien a len 12% mužov. Títo viac preferujú syry,  ich dennú konzumáciu udávalo 25% klientov.
Denná konzumácia ovocia a predovšetkým zeleniny je stále nízka, 74% žien a iba 33% mužov jedáva ovocie denne. Mimoriadne nízka je konzumácia zeleniny, len 22% žien a dokonca len 3% mužov udávalo dennú konzumáciu. Stresový životný štýl pociťuje až 75% učiteľov, fajčí 12% a žiadnu, respektíve minimálnu pohybovú aktivitu uvádzalo až  68% vyšetrených.

Spôsob výživy, životosprávy a ich odraz na vybrané parametre sledované u pedagógov boli v zhode so súčasnými trendmi zistenými u  dospelej populácie v iných profesijných komunitách. Poukazujú na význam preventívneho pôsobenia v tejto oblasti, jednak formou zdravotnej osvety, ale predovšetkým formou preventívnych vyšetrení s individuálnym usmernením na základe aktuálnych klinických a biochemických nálezov.

MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.
Združenie pre zdravie a výživu
       


 


Diskusia k článku:

Pracujem na úseku stravovania v MŠ, aj tam učitelia nevplývajú na deti. Ak sú šaláty, ryby, cestoviny, v prvom rade frflú dospelí. Ryby im chutia jedine vyprážané, iné nechcú. Ako máme prinútiť deti jesť ryby, ktoré sú zdravé. Ak sa spýtam dospelých, ako často jedia ryby. ich odpoveď je na Vianoce. Ani u nás deti neobľubujú zeleninové jedlá, šaláty ani prívarky. Je to na škodu, zelenina, ryby sú drahé , a je mi´ľúto ak idú do odpadu.
Neregistrovaný - Darqa, 15.5.2007 17:04, Darqa178(`na`) zoznam.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!