lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
AFRICKÁ MISS ŠTÍHLEJ LÍNIE

  Spracoval(a) : Janka
Dátum : 24.5.2010
späť
Späť

Poslať
 

Púšť Kalahari na juhozápade Afriky pokrýva územie s rozlohou 520 000 km2. Domorodci, ktorí žijú prevažne na okraji buše, bývajú v skupinkách aj v centrálnej oblasti Kalahari už viac ako dvadsať tisíc rokov. Dobre poznajú tajomstvo púšte a vedia, že skrýva poklad v podobe liečivých rastlín…

 

Jednou z nich je šťavnatá kaktusovitá rastlina Hoodia Gordonii (nazývaná krovácky ghaap). Je necelý pol meter vysoká, s nápadne chlpatou a tŕnistou stonkou a hnedo fialovými až lososovými kvetmi, tvarom podobným petúniám. Ich účinok poznali domorodí lovci z juhoafrického kmeňa Sanov už od nepamäti. Šúpali ich stonky a kúsky žuli. Pomáhala im pri liečbe tráviacich problémov, kŕčov v bruchu, na hemoroidy, vysoký krvný tlak, tuberkulózu a cukrovku. Vďaka jej mimoriadnym účinkom dokázali bez jedinej zastávky uštvať púštnu antilopu až k úplnému vyčerpaniu, a pritom sa u nich vôbec neprejavili nejaké známky únavy. Hoodia im pomohla zahnať hlad i smäd a poskytla unikátnu odolnosť: „Vo vyprahnutej púšti to bol veľmi užitočný trik, ako oklamať telo.“, vysvetľuje známy český cestovateľ Petr Jahoda. „Náhodou na to prišli juhoafrickí vojaci pri potlačovaní národne oslobodeneckého boja v Namíbii. Všimli si, že ich stopári z kmeňa San vydržali celý deň bez jedla, len žujú kúsky nejakej rastliny….“  Netrvalo dlho a Hoodia Gordonii putovala do rúk juhoafrických vedcov, ktorým sa po desaťročiach výskumov podarilo z rastliny izolovať účinnú látku, označenú ako P-57. Zistili, že preukázateľne potláča chuť do jedla a znižuje rýchlosť absorpcie potravy v ľudskom organizme. Hypotalamus v mozgu dostane informáciu o stave sýtosti – napodobňuje to pôsobenie glukózy na nervové bunky mozgu.

 

Sľubný účinok v liečbe nadváhy spôsobil doslova hon na túto „zázračnú“ rastlinu a v priebehu krátkej doby populácie hoodií z okrajovej časti púšte takmer zmizli. Ilegálni zberači začali vytrhávať celé trsy v honbe za ziskom – ceny sušenej hoodie na čiernom trhu dosahovali až sto sedemdesiat eur za kilogram! „Sanovia sa ku všetkým liečivým rastlinám správali ako k posvätným. Opatrne odoberali určité časti, aby ich nepoškodili a zaistili ich ďalší rast.“, hovorí Petr Jahoda. Sukulent Hoodia Gordonii rastie veľmi pomaly. Má jedinú stonku, ktorá sa neskôr začne vetviť. Vetví je okolo päťdesiat a dospelá rastlina váži niekoľko desiatok kíl. Hoodia Gordonii je v prírode chránená, takže sa začala pestovať na rozsiahlych plantážach. Milióny nadváhou trpiacich Európanov a Američanov tak majú nádej, že africkú „Miss štíhlej línie“ budú môcť využiť. 

Chudnutie bez stresu?

Podľa vedcov sú obézni jedinci z evolučného hľadiska výsledkom pozitívneho vývoja v prírode, pretože preukázali schopnosť prežitia v čase núdze. Od doby, kedy sa potraviny vo vyspelých krajinách stali všeobecne dostupnými, stala sa však táto prednosť skôr nedostatkom. Na svete je 250 miliónov obéznych ľudí a ich počet stále stúpa. Stratiť pár kíl váhy je oveľa ťažšie, ako pár kíl pribrať. Prečo? Keď sa rozhodnete držať diétu, mozog sa tomu usilovne bráni, ale keď telo dostane slušný prísun kalórií, páči sa mu to. Preto je tak veľmi ťažké schudnúť. Obézni ľudia si najviac sťažujú, že sa nikdy necítia plne nasýtení po skončení jedenia.  Čo s tým?

 

Ideálne je „presvedčiť“ mozog, že má jedla viac než dosť. Nie je div, že onedlho po objave molekuly P-57 bol extrakt z Hoodia Gordonii schválený ako oficiálny prídavok rozsiahleho množstva liekov na chudnutie. Doterajšie testy uskutočnené v Cambridge za širokej účasti dobrovoľníkov potvrdili, že substancia P-57 nemá vôbec žiadne vedľajšie ani škodlivé účinky. Pochopiteľne, nenahrádza bežnú stravu a jej užívanie je potrebné podporiť celkovým životným štýlom. V každom prípade je oveľa šetrnejšia než drastické diéty a hladovky, ktoré prinášajú psychické problémy a vo výsledku nežiaduci „jojo“ efekt.   


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!