lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Úloha desiaty a olovrantu v dennom jedálničku

  Spracoval(a) : MUDr. Peter Minárik
Dátum : 26.5.2010
späť
Späť

Poslať
 

Dôležitým opatrením v správnej životospráve je budovanie pozitívnych a pre zdravie prospešných návykov. Patrí medzi ne aj pravidelnosť a primeraná disciplína v stravovaní a výžive. S budovaním správnych návykov treba začať od skorého detstva. Malé deti preberajú stravovacie zvyky predovšetkým od svojich rodičov, učia sa ich a postupne zafixujú do svojich potrieb. Správne návyky si väčšina ľudí udrží po celý život.

 

Je výhodné a pre väčšinu ľudí akceptovateľné, aby sa jedlo konzumované počas celého dňa rozdelilo na časté a pravidelné stravovacie dávky. Ideálnym a v našich podmienkach ľahko splniteľným modelom je systém 3 veľkých a 2 až 3 menších denných jedál. Pod veľkými jedlami myslíme: raňajky – obed – večeru; a pod menšími rozumieme: desiatu – olovrant – prípadne navyše drobné záverečné jedlo pre tých, ktorí chodievajú spať v neskorých nočných hodinách.

 

Prečo desiata?

Pre  mnohých ľudí sa zdá byť zanedbateľná. Opak je však pravdou. Desiata je dôležitá pre deti aj pre dospelých; pre zdravých aj pre chorých. Zvláštny význam desiata má pri redukčnom a diabetickom stravovaní. Dôležitým však nie je iba fakt, že máme desiatovať. Dôležitou je aj otázka množstva jedla a s tým spojeného príjmu energie, a navyše, aj otázka kvality výživy, ktorú na desiatu skonzumujeme.

Desiata je dôležitá aj ako jeden z faktorov prevencie rozvoja nadváhy a obezity. Režim častejšieho jedenia vysiela organizmu signály, že nehrozí núdza o jedlo, a nie je potrebné naštartovať program šetrenia energie na „horšie časy“. Pritom jedla a dodanej energie počas desiaty nemusí (a ani nemá!) byť veľa.

Ľudia, ktorí nedesiatujú, sa vyhovárajú na nedostatok času a na pracovné povinnosti, pre ktoré buď nemôžu alebo zabudnú desiatovať. Sú to však iba „lacné“ výhovorky. Ten, kto chce, si zopár minút pre zdravú desiatu vždy nájde! Iní tvrdia, že v dopoludňajších hodinách nepociťujú hlad, a preto desiatu nejedia. Drobná desiata je však vhodná aj pre nich. Pokiaľ si niekto na desiatu nezvykol, mal by tak urobiť čo najskôr. Dobrá a výživná desiata nie je iba zdravá, ale prinesie nám aj dodatočný pôžitok z jedla a krátkodobé uvoľnenie trebárs z pracovného zhonu a stresu. 

 

Koľko je to správne množstvo?

Predovšetkým si treba uvedomiť, že desiata je iba drobné denné jedlo, ktoré má doplniť nášmu telu trochu  energie a živín. Nie je to náhrada obeda alebo raňajok. Desiata má dodať približne 10% z celodenného príjmu energie a spravidla by mala mať energetickú hodnotu 800 – 1200 kJ. U ľudí, ktorí sú na redukčnom režime, je hodnota ešte nižšia, väčšinou 400 – 500 kJ. Je jasné, že veľká biela bageta, naplnená salámou, syrom a majonézou, tieto hodnoty ďaleko presiahne. Je však veľa praktických možností, ako dosiahnuť, aby naša desiata bola pestrá, bohatá na živiny a zároveň nás aj primerane nasýtila a priniesla radosť z jedla.  Výbornou súčasťou desiaty sú nízkotučné mliečne výrobky, ktoré sú predovšetkým zdrojom bielkovín a ktoré majú iba nízky obsah tuku. Sú to najmä jogurty, tvaroh, acidofilné mlieko, kefír, cmar a syry s nižším obsahom tuku, napríklad cottage. Hlavným zdrojom sacharidov nemá byť cukor, ale celozrnné (CZ) pečivo, chlieb a ďalšie druhy cereálnych výrobkov. Ideálne v tomto smere sú krehké a trvanlivé pufované chlebíčky. Kto by nepoznal „Knäckebrot“ a ďalšie chrumkavé dobroty spoločnosti Racio. Ideálne je, ak sú chlebíčky a plátky vyrobené z celozrnnej obilnej múky  (pšeničné, ražné, ovsené), prípadne aj s pridaním dodatočnej vlákniny. Kukuričné, ryžové a pohánkové varianty budú vhodné aj pre celiatikov. Bežnou porciou môžu byť 2-4 kúsky podľa ich veľkosti a v závislosti od celodenného príjmu energie. Lahodnú chrumkavú konzistenciu a dlhú trvácnosť ocenia všetci milovníci celozrnnej výživy.

 

  • príklad správnej desiaty:
  • Ovocný jogurt s obsahom 2,5g tuku na 100g:          150 g   500 kJ
  • 2 CZ chrumkavé chlebíčky:                                        15 g   150 kJ
  • 1 kus ovocia:                                                             150 g   400 kJ
  • Voda alebo ovocný čaj bez cukru:                            300 ml     0 kJ
  • SPOLU:                                                                    615 g   1050 kJ

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!