lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Aj ľudia s kožným ochorením potrebujú naše dotyky

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 16.5.2012
späť
Späť

Poslať
 

Iba málo z nás patrí medzi šťastlivcov, ktorí sa počas svojho života nestretli s nejakým kožným ochorením. Objavujú sa často už na jemnej koži novorodencov a neraz nás sprevádzajú až do vysokého veku. Akné, ekzémy, psoriáza či rôzne dermatitídy sú len zlomkom toho, čo môže kožu, náš najväčší telesný orgán, postihnúť počas života. Ľuďom s kožnými ochoreniami sa nemusíme vyhýbať. Práve oni potrebujú naše dotyky a objatia viac ako ktokoľvek iný. To je i hlavná myšlienka Dňa kože – dňa dotykov, ktorý sa tento rok uskutoční 16. mája v piatich slovenských mestách.

S prichádzajúcim letom nás slnko pomaly núti vyzliekať si dlhé rukávy či nohavice. Pre väčšinu z nás je úplne prirodzené bez problémov odhaľovať niektoré časti tela, no pre ľudí s kožnými ochoreniami sa začína psychicky náročné obdobie, kedy sa musia vysporadúvať s nepríjemnými pohľadmi a posmechom druhých o čosi viac ako počas roka.

Dotyk je najjednoduchším no zároveň najkrajším prejavom spolupatričnosti, pochopenia, lásky a ľudskej blízkosti. Nepríjemne a odpudivo vyzerajúce kožné ochorenia však často oberajú o tieto jedinečné pocity. Dotyky spájajú a pocit šťastia potrebujú aj tí, ktorých koža nie je dokonalá. Prostredníctvom Dňa kože – dňa dotykov sa Spoločnosť psoriatikov a atopikov Slovenska (SPaA SR) snaží poukázať na problém vyčleňovania ľudí s kožným ochorením z našej spoločnosti. „Sú mnohé kožné ochorenia, ktoré na prvý pohľad pôsobia nepríjemne a odpudivo, no napriek tomu nie sú ich nositelia pre svoje okolie nebezpeční. Málokto si uvedomuje, aké náročné je s takýmto problémom žiť a psychicky sa s ním vyrovnať. Nepríjemné pohľady ľudí a  neprimerané reakcie okolia neprispievajú k sebavedomiu chorého. Odráža sa to na jeho  spoločenskom, partnerskom ale i pracovnom živote. Verejnosť sa snažíme počas Dňa kože edukovať, aby si uvedomili, že ľudia s kožnými ochoreniami si takého označovanie a vyčleňovanie nezaslúžia,“ uviedla Mária Cetkovská zo Spoločnosti atopikov a psoriatikov Slovenska.

Pri príležitosti Dňa kože budú 16. mája po uliciach  Bratislavy, Banskej Bystrice, Martina, Košíc a Žiliny chodiť zástupcovia SPAaA SR a upozorňovať okoloidúcich na problém vyčleňovania ľudí s kožným ochorením, a to prostredníctvom edukačných letáčikov a nálepiek. Zástupcovia okrem iného každému symbolicky podajú ruku ako prejav spolupatričnosti s týmito ľuďmi. Počas nasledujúcich dní budú pod záštitou Občianskeho združenia Bodkáčik – združenia pre rodiny, deti a mládež s kožným ochorením, v spolupráci s Dermatovenerologickou klinikou v Martine a SPAaA prebiehať v Martine odborné prednášky na tému kožných ochorení. Pre všetkých záujemcov budú k dispozícii aj infostánky, poradňa a diskusné fórum.  

Koža je bezpochyby jedným z najviac namáhaných orgánov ľudského tela. Vďaka jej zložitej skladbe funguje ako ochranný štít pred vplyvmi vonkajšieho prostredia. Ak je tento štít poškodený, jej ochranná funkcia sa oslabuje. Preto by sme mali svojej koži venovať pozornosť, ktorú si zaslúži. Správna životospráva je základom pre udržanie jej zdravia. Prvoradá je výživa zvnútra v podobe dostatočného príjmu vitamínov, minerálov či vody, no nezanedbateľná je i starostlivosť z vonku vo forme starostlivo vybraných kozmetických prípravkov, ktoré kožu chránia a hydratujú. Necitlivé zásahy do kože v podobe nadmerného slnenia či čoraz populárnejších tetovaní môžu byť spúšťačom ochorení, ktoré vedia znepríjemniť život pacienta i na niekoľko rokov.

 

Viac informácií o projekte Deň kože nájdete na stránke Spoločnosti psoriatikov a atopikov Slovenska  www.spae.sk a na stránke Bodkáčika – združenia pre rodiny, deti a mládež s kožným ochorením www.bodkačik.sk.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!