lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kúpeľná sezóna v Jáchymove začína spomienkou na Agricolu

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 27.5.2014
späť
Späť

Poslať
 

Liečebné kúpele Jáchymov (Léčebné lázně Jáchymov, a.s.) otvoria tohtoročnú kúpeľnú sezónu pásmom programov a podujatí v dňoch 23. - 25. mája 2014. Otvorenie sezóny sa ponesie v znamení spomienky na nemeckého učenca považovaného za otca mineralógie, známeho pod latinským menom Georgius Agricola (po nemecky Georg Bauer), ktorý v Jáchymove pôsobil.  Po tomto učencovi je pomenovaná budova Kúpeľného centra Agricola. K výročiu jeho narodenia vydávajú kúpele turistickú pamätnú známku. Informovala o tom obchodná riaditeľka kúpeľov Ing. Jana Vaňková.

,,Agricolu a ďalšie slávne osobnosti, ktoré sa zapísali do histórie kúpeľov, potom návštevníci uvidia v čele alegorického sprievodu v sobotu 24. mája o 13.00. Súčasťou programu je už tradične posvätenie prameňa. Hlavný program prebehne v sobotu od 10.00 do 17.00 v kúpeľnej zóne. Hostia sa môžu tešiť na umelcov rôznych žánrov - od baníckej kapely Barborka, cez mažoretky, Leonu Šenkovú, až po legendárnu skupinu Burma Jones v pôvodnej zostave. Prehliadka voľnočasových aktivít ukáže ponuku športových centier v Krušných horách. V kúpeľnom parku si budú môcť návštevníci vyskúšať rôzne atrakcie a to aj pre najmenších. K dispozícii bude lukostreľba, terénne kolobežky, trojkolky, bungeejumping, skákacie hrady, atď. V rámci ponuky Aktívna dovolenka v Krušných horách prebehnú v nedeľu 25.5. dopoludnia dve športové akcie - cyklistický výlet a NordicWalking,“ povedala J. Vaňková.

Dodala, že práve o takéto aktívne pobyty majú v poslednom čase klienti Jáchymovských kúpeľov záujem a spoločnosť za produkt „Krušné hory aktívne - na bicykli, na lyžiach i pešo“ získala druhé miesto v súťaži Veľká cena cestovného ruchu 2013/2014. Okrem klasických radónových kúpeľov totiž kúpele ponúkajú aj mnoho relaxačných a wellness programov pre dospelých aj deti.

Liečebné kúpele Jáchymov sa nachádzajú na západe Českej republiky, v Karlovarskom kraji, len 7 km od hraníc s Nemeckom, približne 148 km západne od Prahy. Mestečko leží v údolí Krušných hôr a bolo známe ako banícke centrum už od 16. storočia. Najskôr sa tu ťažilo striebro, neskôr urán. Historické jadro Jáchymova je dnes chránené ako mestská pamiatková zóna. Kúpeľní hostia tu môžu navštíviť kráľovskú mincovňu, knižnicu latinskej školy, Špitálsky kostol, radnicu alebo Kostol sv. Jáchyma. Zachovali sa aj zaujímavé portály patricijských domov. Prvý prameň liečivej vody tu vytryskol koncom 19. storočia. V roku 1911 bola otvorená prvá kúpeľná budova. Veľmi priaznivé liečebné účinky viedli k rozhodnutiu postaviť kúpeľný hotel Kurhaus – dnešný Radium Palace, ktorý v tej dobe patril k tomu najlepšiemu, čo mohla Európa ponúknuť a liečili sa v ňom významné osobnosti politického a kultúrneho života.

V súčasnosti sú kúpele zmodernizované a prispôsobujú sa prevažne zahraničnej klientele, hlavne z Nemecka. Kúpele Jáchymov sú známe predovšetkým vďaka svojej unikátnej radónovej vode. Tá, narozdiel od iných zdrojov, nemá účinky chemické, ale energetické. Radón je chemický inertný plyn, ktorý je zdrojom mäkkého žiarenia alfa. Pri kúpeli vo vode z Jáchymova je telo vystavené „energetickej sprche radónových alfačastíc“. Prienik radónu do krvi je však pri procedúrach zanedbateľný. Táto vzácna voda pramení v jednej z najstarších baní v Európe – v bani Svornosť, na 12 podzemnom horizonte, v hĺbke 500 metrov pod zemou. Pramene sú pomenované po akademikovi Běhounkovi a tiež po Márii Curii – Sklodowskej. Pre potreby kúpeľov sa v súčasnosti využívajú štyri pramene, voda z nich je čerpaná do akumulačnej nádrže. Voda sa dostáva do liečebných domov cca 3000 metrovým potrubím.

Unikátna Jáchymovská voda s obsahom radónu pomáha na veľké množstvo ochorení a zlepšuje chorým kvalitu života. Zbavuje ich bolesti, revitalizuje a uzdravuje. Priaznivo pôsobí predovšetkým na ochorenia pohybového aparátu, ako napr. artrózy, reumy, obehového ústrojenstva, alebo Bechterevovú chorobu. Okrem toho sa odporúča aj po úrazoch a operáciách, pri ochorení periférneho nervového systému. Blahodárny účinok sa prejavuje aj pri kĺbových a kožných ochoreniach, vylepšuje tiež stavy pri cukrovke a osteoporóze.

Jáchymovské kúpele sú po svete známe prepracovanou a efektívnou liečbou radónovou vodou. Je založená na uznávaných metódach vyhlásenej českej rehabilitácie, svetovej unikátnej koncentrácii radónu a individuálnom prístupe tunajších lekárov. Ako liečba sa odporúča 10 až 24 kúpeľov počas celého pobytu, pričom jeden kúpeľ trvá zhruba 20 minút. Energia z kúpeľa stimuluje regeneráciu tkanív, zvyšuje tvorbu hormónov, keď sa aktivujú všetky zložky imunitného systému. Okrem kúpeľa sa oplatí využiť rehabilitáciu (cvičenie v bazéne), fyzikálne terapie-elektroterapiu, magnetoterapiu, kryoterapiu. Potešia aj masáže, vodoliečba (vírivé a perličkové masáže, škótske streky). Kúpele ponúkajú aj špeciálne terapie, ako akupunktúru či oxygenoterapiu.

Kúpele majú vľúdnu atmosféru, vyžaruje z nich pohoda a relax. Pre tých, ktorí nepotrebujú liečbu, ale chcú uniknúť pred neustálym stresom všedných dní a načerpať novú energiu, ponúkajú mnoho relaxačných a wellness programov. Počas víkendových i týždenných pobytov môžu návštevníci vyskúšať niektorý z prísadových kúpeľov či špeciálnych masáží, ako thajskéshiatsu, anticelulitídové, masáže horúcimi lávovými kameňmi, exkluzívnu čokoládovú masáž, reflexnú masáž nôh, alebo pobyt v soľnej jaskyni. Dvojiciam je určený vírivý kúpeľ Afrodité, ktorý je možné doplniť romantickou večerou pri sviečkach a nocľahom v hoteli Radium Palace. Novinkou je anti-aging program, ktorý s radónovou liečbou a ďalšími ozdravovacími procedúrami prispieva k spomaleniu procesu starnutia.

Kúpele Jáchymov ponúkajú aj veľa príležitostí pre letnú, zimnú turistiku a šport.V okolí kúpeľov a priamo v nich sú rôzne športové možnosti: Nordic walking, tenis, horské bicykle, bazén a fitness, lyžovanie, sauna, minigolf, šachy, ruské kuželky, petangue, spoločenské hry. Okolie kúpeľov je vhodné na prechádzky a výlety. Klášterec a Mostov ponúkajú príležitosti na návštevy zámkov, Potůčky sú zas hraničné mestečko s najväčším trhoviskom. V Klášteri Teplá je premonštrátsky kláštor, blízko sú Františkovy lázně, zámok Bečov, gotický hrad Kynžvart, či Plzeňský pivovar.

Liečebné kúpele Jáchymov disponujú 1200 lôžkami. Ročne využije ich služby cca  22 000 osôb, predovšetkým z ČR, Nemecka, Ruskej federácie a arabských krajín. V roku 2013 dosiahli tržby 413 mil. Kč.  Spolu je v kúpeľoch zamestnaných 550 pracovníkov, z toho je 18 lekárov a 133 zdravotníkov.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!