lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako zostať dlho mladá II.

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 1.6.2001
späť
Späť

Poslať
 

P o p r s i e
TOP * Poprsie sa začína vyvíjať asi dva roky pred začiatkom menštruácie a vrcholí rok po ňom.

ZMENY * Pokles prsníkov a to čo do rozsahu, tak i čo do času, sa u žien líši, ale v dôsledku zemskej príťažlivosti je nevyhnutný. Svoju úlohu zohráva tiež veľkosť, váha a gény.

KOMPLIKÁCIE * Zväčšovanie prsníkov v dobe tehotenstva a kojenia pôsobí nepriaznivo na podporné väzivo a po odstavení dieťaťa môžu zostať stopy po tom, ako sa koža vracala do pôvodného stavu. Poskoky pri cvičení tiež negatívne ovplyvňujú pružnosť väziva.

PREVENCIA * Noste podprsenku správnej veľkosti, pretože jej nosenie má tiež vplyv na pevnosť pŕs. Pri cvičení a počas tehotenstva je vhodné nosiť pevnú, ale nie malú podprsenku. Povolené prsia môže spevniť gymnastika, v krajnom prípade chirurgická operácia, pri ktorej sa odstráni prebytočná koža a tuk, a pozdvihnú sa bradavky. Veľké prsia môže zmenšiť a malé zase zväčšiť plastický chirurg.


L i b i d o
TOP * Pohlavná túžba je najsilnejšia od začiatku dospelosti do klimaktéria. Vzhľadom k tomu, že sexuálna túžba je ovplyvnená psychickými, citovými, fyzickými i romantickými faktormi. Neexistuje nijaké obdobie v živote žien pred menopauzou, kedy by ich sexuálna túžba bola úplne rovnaká.

ZMENY * Normálny proces starnutia spôsobuje znižovanie sexuálnej aktivity, aj keď niektoré ženy sú i v pokročilom veku stále schopné dosiahnuť orgazmus. Postupné znižovanie hladiny estrogénu, začínajúce v období okolo menopauzy, spôsobuje, že poševné tkanivo je tenšie, takže trvá dlhšie, kým pošva zvlhne. Po menopauze hladina testosterónu, ktorá priamo ovplyvňuje sexuálnu túžbu, klesne asi o dve tretiny. Vyrovnať to ale môžu sexuálne skúsenosti. Zrelé ženy, ktoré svojmu telu rozumejú, bývajú schopné dosiahnuť orgazmus ľahšie a častejšie ako mladé, ale neskúsené dievčatá.

KOMPLIKÁCIE * Dojčiace ženy pociťujú pokles sexuálnej túžby, čo je dôsledkom zníženej hladiny progesterónu. Túžbu potláčajú aj choroby, stres a únava. Libido môžu znižovať niektoré lieky, vrátane antidepresív a liekov na zníženie vysokého tlaku. Užívanie drog a alkoholu tiež znižuje schopnosť dosiahnuť orgazmus. Ženy prežívajú mužov asi o osem rokov a tak môže byť problém nájsť si v neskoršom veku vhodného partnera.

PREVENCIA * Pravidelný sex pomáha obmedziť na minimum zmeny na genitáliách spôsobené starnutím. Lubrikačné gely môžu zmierniť bolesti pri pohlavnom styku. Estrogénové krémy znižujú vysychanie pošvy. Môžu byť tiež aplikované lieky, ktoré ovplyvňujú sexuálnu túžbu. Majte na pamäti, že fyzická ochabnutosť má vplyv na sexuálnu túžbu viac ako akákoľvek iná zmena spojená s vekom, takže sa udržujte vo forme!


O č i, u š i
TOP * Vývoj oka sa končí v deviatich rokoch. Akákoľvek vrodená porucha sluchu sa obyčajne prejaví do troch rokov veku.

ZMENY * Keď dosiahnete tridsať rokov, začínajú byť vaše oči citlivejšie na ostré svetlo a čiastočne strácajú schopnosť produkovať slzy. Po tridsiatke sa tiež zvyšuje riziko očného zákalu, ak sa vystavujete ultrafialovému žiareniu. Okolo štyridsiatky strácajú očné šošovky svoju pružnosť a tým sa zhoršuje čítanie na blízku vzdialenosť / presbyopia – starecký zrak /. Zhoršuje sa tiež schopnosť očných zreničiek rozširovať sa, čo znamená, že na sietnicu dopadá menej svetla. Záver : Osemdesiatročná žena potrebuje trikrát viac svetla ako dvadsaťročná, aby videla rovnako jasne. Pokiaľ ide o sluch, stráca sa po tridsiatke postupne schopnosť vnímať vysokofrekvenčné zvuky, pretože bunky vnútorného ucha zachytávajúce zvuk ubúdajú / presbyacusis – starecká nahluchlosť /. Po päťdesiatke sa znížená schopnosť počuť môže rozšíriť aj na nízke frekvencie. V tom istom čase sa začína strata pružnosti svalového napätia, čo spôsobuje, že sa uši a nos predlžujú.

KOMPLIKÁCIE * Stratu sluchu môže urýchliť vystavovanie sa príliš silným zvukom, trebárs aj na diskotékach..

PREVENCIA * Očné svaly je možné posilňovať špeciálnymi cvičeniami jogy. Pravidelné nosenie slnečných okuliarov znižuje riziko ochorenia sivým zákalom. Pri rockových koncertoch a hlučných udalostiach si dávajte do uší .upchávky. Dávajte si pravidelne kontrolovať sluch. Pri včasnej diagnóze sluchových porúch je nádej na účinnejšie liečenie.


Svaly
TOP * Svalstvo dvadsaťročnej ženy predstavuje v priemere 16,5 % telesnej hmotnosti. Šľachy a väzivá kĺbov sú pružné.

ZMENY * Medzi 20. a 70. rokom sa stratí postupne takmer 30 % svalových buniek. Tieto bunky tiež pomaly strácajú svoju schopnosť sťahovať sa, čo má za následok väčšiu náchylnosť ku kŕčom a natiahnutiam spôsobeným cvičením. Po tridsiatke strácajú šľachy a väzivo svoju pružnosť, čím poskytujú kĺbom menej opory a nechránia ich dostatočne proti nárazom.

KOMPLIKÁCIE * Drobné trhlinky vo svalovom tkanive sa stávajú chronickými a sťažujú cvičenie. Ženy sú dvakrát náchylnejšie k osteoartóze / degeneratívnej chorobe kĺbov /, bolesti a tuhosti kĺbov, ako muži.

PREVENCIA * Aj keď úbytok svalových buniek nemôžeme zastaviť, môžu posilňujúce cvičenia spôsobiť, že budeme takmer tak silné ako v rannej dospelosti, pretože zostávajúce bunky sa pravidelným cvičením zväčšia. Väčšie bunky spaľujú viac kalórií ako malé a váha nebude stúpať. Strečing a cvičenie udržiava šľachy a väzivá pružnými, čím sa znižuje riziko poranenia kĺbov.


Kapacita pľúc a srdca
TOP * Pľúca dosahujú svoju maximálnu dychovú kapacitu okolo 25 rokov. Asi do tridsať rokov je srdce na vrchole výkonnosti a sily.

ZMENY * Po tridsiatke strácajú pľúca pružnosť. Výdych a nádych nie je taký výdatný a do krvného obehu prichádza menej kyslíka. Postupná strata svalových vlákien oslabuje hrudnú stenu a pobrušnicu, takže kašeľ nie je taký silný, aby odstránil hlieny z pľúc. Tepny začínajú po tridsiatke kornatieť a srdce postupne stráca v dôsledku spomalenia srdcového tepu niečo zo svojej čerpacej schopnosti.

KOMPLIKÁCIE * Fajčenie, znečistené ovzdušie, prítomnosť vírusov v dýchacom ústrojenstve, výpary z rozpúšťadiel, prach a chemické výpary, môžu urýchliť slabnutie funkcie pľúc.

PREVENCIA * Aerobik a náročnejšie silové cvičenia minimalizujú znižovanie pľúcnej a srdcovej kapacity. Srdce ženy, ktorá cvičí, sa počas jej života zväčšuje, zatiaľ čo tej, ktorá necvičí sa zmenšuje. Najzdravšie je robiť všetko s mierou.


Kosti
TOP * Kosti, živé tkanivo tvorené vápnikom a proteínmi, prekonávajú neustále zmeny, pričom malé množstvo ich hmoty je telom absorbované a opäť nahradzované. Do tridsiatich rokov je viac kostnej hmoty nahradzovanej ako absorbovanej, to znamená, že kosť hustne.

ZMENY * Okolo tridsaťpäť rokov už kostná hmota prestane pribúdať. V období do menopauzy hustota kostí postupne klesá, po menopauze sa strata kostnej hmoty začne náhle zrýchľovať v dôsledku úbytku estrogénu. U štvrtiny žien sa vo veku šesťdesiatpäť rokov objaví

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!