lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vivat jahody!

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 13.6.2001
späť
Späť

Poslať
 

Ak si na raňajky pridáte jahody do ovsených alebo kukuričných vločiek s ľahkým jogurtom, budete mať nielen príjemný zážitok zo skvelej chuti, ale takisto vyšlete výstražný signál svojmu cholesterolu. O chvíľu sa začne malý boj – ovocie neobsahuje tuk, ale zato je bohaté na rozpustné aj nerozpustné jedlé vlákna. Vláknina a pektín zase urýchlia rozpúšťanie včerajších ,,diétnych prehreškov“, koláčikov, hamburgerov alebo zmrzliny. Ak nemáte problémy s váhou, doprajte si na raňajky jahody v sladkej nevyšľahanej smotane, ktorej ste rozpustili troška želírovacieho cukru.

Urobíte ešte múdrejšie, ak začnete deň zjedením samotných jahôd. Ale pozor – hneď po prebudení. Potom si urobte rannú toaletu a po 20 minútach zasadnite k ľahkým raňajkám. Jahody obsahujú pomerne malú koncentráciu cukru a menej podliehajú procesu fermentácie v žalúdku. Podobné je to aj s malinami, ríbezľami a černicami – môžeme ich preto jesť aj po hlavnom jedle. Najväčší problém spočíva v tom, že trávenie ovocia sa začína už v ústach a končí v tenkom čreve. Ak podávame ovocie ako dezert, v žalúdku ho blokujú bielkoviny a tuky, ktoré sa tam dostali skôr. Ak ste včera raňajkovali jahody, dnes si urobte jahodovú šťavu. Stačí rozmixovať jahody s jedným citrónom a vliať ich do pohára s rozdrteným ľadom. Ozdobené lístkom mäty piepornej vás potešia skôr ako na vás padne denný zhon.

Porcia jahôd na lačno je najlepším darčekom, aký si môžete urobiť. Vďaka enzýmom, spaľujúcim tuky a vysokému obsahu živín toto červené, šťavnaté ovocie pripravuje váš organizmus na rýchle trávenie. Ako? Do arény vstupuje nezvyčajný bromelín, enzým, ktorý rozkladá bielkoviny. Od čias jeho objavenia v roku 1957 sa neustále objavujú nové vedecké publikácie o rôznorodom využití bromelínu v medicíne a jeho význame pre zachovanie zdravia. Dnes už vieme, že bromelín môže napomáhať pri rozpúšťaní krvných zrazenín a byť nápomocný pri liečení chorôb srdca. Dietetici predpisujú bromelín pacientom, ktorí majú ťažkosti s trávením bielkovín, alebo tým ktorí chcú či musia znížiť telesnú hmotnosť.

Jedna z amerických redukčných diét odporúča dodržiavanie jahodových (počas sezóny zberu tohto ovocia) a ananásových dní. Práve tieto dva druhy ovocia obsahujú najvyššie koncentrácie bromelínu.

A čo ak ste stratili sebakontrolu a zjedli priveľa zhubných (ale vynikajúcich) zákuskov, rezňov, majonézových šalátov? Jednoducho tri štvrtiny dňa jedzte iba čerstvé jahody alebo ananás a až večer niečo iné / diétne jedlo /. Malo by byť uhľohydrátové alebo bielkovinové. Doprajte si na skorú večeru porciu pečeného kurčaťa a lebo tvaroh zmiešaný s vanilkovým cukrom a kúskami jahôd, ozdobený šľahačkou, poprípade zmrzlinou ako dezert. Ak uprednostňujete uhľohydrátovú večeru, uvarte si cestovinu s vynikajúcou paradajkovou omáčkou. Bromelín, vláknina, vitamín C a iné poklady obsiahnuté v jahodách budú účinkovať ako portijed a ochránia organizmus pred negatívnymi účinkami ťažko stráviteľných jedál.
Ak chcete schudnúť, začnite deň polievkou zo sušených sliviek (15 dag sliviek a pohár vody, ochutené klinčekom alebo zeleným korením). Potom už celý deň jedzte iba jahody. Takéto dni môžete držať dva -trikrát týždenne počas sezóny jahôd. Významne vám znížia váhu a prispejú k zdravej peristaltike čriev.

Jahody sú ,,vysokooktánové palivo“ a váš organizmus bude pri ich zvýšenom prísune fungovať bezchybne. Fruktóza, ktorá sa vstrebáva v črevách, sa okamžite premieňa na glukózu – bez pôsobenia inzulínu a je zdrojom ,,rýchlej energie“. Preto ľuďom, ktorí sa ráno ťažko prebúdzajú poslúži solídna dávka rozmixovaných jahôd lepšie ako silná káva. Fruktóza je o 50 percent sladšia ako rafinovaný cukor! Takáto dávka ovocnej energie zmobilizuje vašu myseľ aj telo a zlepší vám náladu rovnako účinne ako vaše obľúbené raňajky. Dodatočným darčekom, ktorý vám dávajú jahody, zjedené na raňajky, je draslík, ktorý vplýva na precíznosť rozmýšľania. O výbornej chuti jahôd, dozretých na slniečku, ich milovníkov určite netreba presviedčať. Ak máte chuť na niečo sladké, nebojte sa, že konzumáciou jahôd vaša snaha o nadobudnutie štíhlej postavy ľahne popolom.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!