lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kráľ parku

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 27.6.2002
späť
Späť

Poslať
 

Na prechádzke v Sade Janka Kráľa v Bratislave som objavila dva nádherné urastené stromy s listami v tvare vejárika. Spomenula som si ako nám ho na jednej prednáške o rozvoji osobnosti odporúčala známa znalkyňa. Vynikajúco pomáha pri liečení zlej funkcie štítnej žľazy, stačí listy pár krát denne na 20 minút položiť na choré miesto a pri slabnúcom zraku robiť si z neho obklady, samozrejme jeho využitie je širšie. Napríklad spôsobuje dočasné nechutenstvo, čo je v prípade odtučňovačky veľká pomoc. Jeho názov je Ginkgo biloba a je posvätným stromom Ďalekého východu.

Ginkgo patrí medzi najstaršie stromy na zemi a zväčša sa s ním môžete stretnúť iba v botanickej záhrade, alebo v kráľovských parkoch, poprípade zacítite  jeho listy v čajových zmesiach. Samozrejme, ak nežijete v Číne alebo v Japonsku, kde patrí k bežným stromom. Ginkgo je dvojdomé. Samčie kvety tvoria jahňady a samičie ukrývajú v pazuchách listov dve malé vajíčka, z ktorých len jedno dozreje na žlté semeno podobné čerešni. Vtedy nie je veľmi príjemné trhať jeho listy, lebo semená rýchlo opadávajú, hnijú a dosť zapáchajú. Najradšej mám ginkgo v máji. Má šťavnaté, kyslasté listy, ktoré objedám ako koza. Na čaj si radšej kúpim v lekárni sušené, aby som si nezničila zdroj. V Číne a v Japonsku jedia aj semená, priznám sa, kvôli zápachu som ich neochutnala. Tento rok to skúsim a napíšem vám , aké to bolo. Nemáte niekto recept na prípravu? Najčastejšie sa jedia pečené.
Číňanňom  a Japoncom asi musia chutiť, keď ho považujú za posvätný , vysádzajú ho v blízkosti svätín a vzorne sa o neho starajú. Keď som chcela poďakovať správe parku, že ho uchovala taký svieži, dozvedela som sa, že je to vlastne strom lekár. Vie si naordinovať zdravie tak, aby nepodľahol vplyvu znečisteného ovzdušia, je odolný aj voči vírusom, hubám a plesniam. Odkedy to viem, závidím mu, ale s o to väčšou chuťou konzumujem čaj z jeho listov. Kúpila som si aj čajovú súpravu - bielu so zeleným listom ginkga, vyzerá úžasne a na biely obrus vždy naaranžujem pár lisovaných lístkov. Ani detvianska výšivka nepôsobí tak elegantne, okrem toho získa obrus zaujímavú vôňu prírody.
V čínskej medicíne sa listy z ginkga používajú už viac ako 5000 rokov. Dnešní vedci zistili, že obsahujú veľa flavonoidov, ktoré sa podieľajú na liečbe krvného obehu a priepustnosti ciev, pri nedokrvenosti svalov a ciev dolných končatín. Rozširujú cievy, ale nedvíhajú krvný tlak. Významne sa podieľajú na liečbe porúch pamäti, zraku, hluchoty, stareckej demencie, závratí a opuchu mozgu. Významná je aj liečba astmy, alergie, porúch štítnej žľazy. Ginkgo sa stáva hitom. V lekárňach je viac druhov liekov s obsahom ginkga od renomovaných firiem. Niektoré sú iba na lekársky predpis, preto sa pred užívaním poraďte s lekárnikom. Ja vám odporúčam, ľahnúť si pod jeho mohutnú korunu a snívať o zdraví. Výsledky sú vynikajúce.   


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!