lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nerob si sám!

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 28.6.2002
späť
Späť

Poslať
 

Ten, kto nikdy nezažil prehadzovanie sa na posteli a únavné čakanie na prvé ranné zore, len ťažko pochopí, aká môže byť noc dlhá. Tropické teploty začiatku tohoto leta mnohých prekvapili nespavosťou. Pokiaľ je spôsobená horúčavou, nie je to nič nebezpečné, horšie je, ak je váš stav dlhšie trvajúci.

Naozaj je veľmi nepríjemné, sto razy sa prevaliť z boka na bok, vypiť vodu, poprechádzať sa po byte, opäť sa prevaľovať, čosi si prečítať, rátať ovečky a čakať na prvé slnečné lúče, do ktorých sa pozriete unavenými, pálivými očami. Ani tento stav,  hoci sa pravidelne opakuje, by vás nemal donútiť, naordinovať si  lieky. Poruchy spánku totiž nie sú iba pri ťažkom zaspávaní, môžu sa prejaviť aj skorým prebúdzaním, prerušením nočného spánku, po ktorom sa človeku už nepodarí zaspať. Spánkom, po ktorom sa budíte unavenejší , ako ste šli do postele. Všetky tieto príznaky a ich liečba patria do rúk odborníkom Samozrejme, že zo začiatku treba vyskúšať všetky babské rady, zmeniť životosprávu, dať si večer teplý uvoľňujúci kúpeľ, dobre vyvetrať spálňu, poprechádzať sa pred spaním, vymeniť manžela, nebrať rozvod tak vážne…Dôležitý pri posudzovaní je aj váš vek a to, či nepracujete nepravidelne na smeny, alebo nie ste nočným vrátnikom. Tam stačí naskočiť na normálny systém života a choroba je preč. Je známe, že starý človek potrebuje v noci menej spánku, proti starobe ešte liek nevymysleli, preto si za žiadnych okolností nezožeňte liek, ktorý predpísal lekár vášmu susedovi.. K najčastejším príčinám nespavosti patrí stres, úzkosť, nezvládnuté strachy, zvýšené psychické napätie, úzkosť, zdravotné problémy, krízy, smrť v rodine. Horším prípadom je depresia sprevádzaná nespavosťou. Na tú treba špeciálnu liečbu, ktorú si tiež nemôžete naordinovať sama. Niekedy sú čas  a vôľa najlepší pomocníci, niekedy je to láska, čo zvráti osud našej nespavosti a niekedy únava z dostatočného až trochu nadmerného pohybu. Je vždy lepšie prepotiť tričko pri behu, ako začať fajčiť po štyridsiatke, ako sa to stalo slávnej Andie MacDowellovej,  ktorá nedokázala zvládnuť rozvod  a nespavosť bez nikotínu. Dnes má nového manžela, prestala fajčiť a dobre spí. Nie všetci majú také šťastie, niektorí ľudia musia brať hypnotiká, nemali by však zabúdať, že ak nechcú skĺznuť na šiknú plochu závislosti, treba ich brať krátkodobo a nespoliehať sa navždy n ich účinky.

To isté platí pri ordinovaní si liekov proti bolesti. Bolesť predsa iba signalizuje, že niečo nie je v poriadku, jej potlačením nevyriešime problém. Ani nezabránime rozvoju základného ochorenia. Za chronickú možno považovať bolesť, ktorá trvá dlhšie ako šesť mesiacov, a samoordinovaním liekov proti bolesti, sme mohli spôsobiť, že aspoň tak dlho si budeme chorobu liečiť. Čo je ešte lepší prípad.

Ešte nebezpečnejšie je svojvoľné užívanie najrozšírenejších liekov tzv. antireumatík. Keď ich užívame pravidelne, dobre síce bojujú  s bolesťou aj so zápalom, len si nestihneme všimnúť, že často vytvárajú vstupnú bránu pre ďalšie problémy so žalúdkom, kŕčovými žilami, s pečeňou, s krvotvorbou. Moderná medicína, ale aj staré tisícročné metódy vytvárajú pre nás množstvo možností, ako bojovať s chorobou a ako si udržiavať zdravie, nesmieme to však robiť sami, bez náležitých vedomostí a skúseností.  


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!