lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Globálne zmeny majú vplyv na výskyt infekčných chorôb na Slovensku

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 9.6.2004
späť
Späť

Poslať
 

Globálne klimatické a spoločenské zmeny vplývajú aj na šírenie nových alebo novoobjavujúcich sa infekčných chorôb na Slovensku. Potvrdzujú to dlhoročné výskumy parazitologických pracovísk Slovenskej akadémie vied.

Vplyvom klimatických premien dochádza napríklad k významnej zmene rozšírenia a výskytu kliešťov na Slovensku. Napríklad kliešť obyčajný, prenášajúci najmä kliešťovú encefalitídu a lymskú boreliózu, postupuje do vyšších polôh a preniká aj do mestských parkov. Kliešte sú časté už aj tam, kde sa doteraz vyskytovali zriedka, napríklad v Podtatranskej kotline, povedal v rozhovore pre TASR vedúci Oddelenia prírodne ohniskových nákaz Parazitologického ústavu SAV v Košiciach Branislav Peťko.

So zmenou klímy súvisí aj rozšírenie kliešťa rodu Dermacentor (piják). Tento vlhkomilný druh poznali najmä pozdĺž Dunaja, Tisy a Latorice. Areál jeho výskytu sa v súčasnosti rozširuje a bežný je aj v parkoch Trebišova a Michaloviec. Dermacentor priniesol nové ochorenie, ktoré sme na Slovensku nepoznali - babeziózu psov. Ide o krvné ochorenie, pri ktorom zviera môže uhynúť. Pôvodne sa táto zoonóza vyskytovala v Stredomorí, v  posledných rokoch však už môžeme na východnom a západnom Slovensku hovoriť o epidemickom výskyte.

Príkladom socio-spoločenských globálnych zmien, kde boj proti jednej chorobe spôsobil rozšírenie iného ochorenia, je líška. Je významným rezervoárom parazitov mäsožravcov prenosných na človeka. Podľa Zuzany Hurníkovej z Parazitologického ústavu SAV bolo ozdravenie líščej populácie, spôsobené plošnou orálnou vakcináciou proti besnote v Európe príčinou, že stavy líšok sa niekoľkonásobne zvýšili. Populačný tlak spôsobil migráciu líšok a zavlečenie pásomnice líščej na naše územie.

Vajíčkami parazita sa človek môže nakaziť napríklad neumytými lesnými plodmi alebo kontaktom s nakazeným psom. Vývojové štádia pásomnice spôsobujú u ľudí závažné ochorenie pečene  alveolárnu  echinokokózu. Od roku 2000 boli zistené už tri prípady tohto ochorenia na severnom Slovensku. Varovným signálom je, že počet infikovaných líšok stúpa. V severných okresoch Slovenska je to vyše 60-percent ich populácie, na strednom Slovensku dosahuje okolo 30 percent a na juhu okolo 10 až 15 percent.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!