lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
CORNY Linea

  Spracoval(a) : Doc. Ing. Miroslav Dědek, DrSc.
Dátum : 5.6.2006
späť
Späť

Poslať
 

Súčasťou našej bežnej výživy sú nielen základné potraviny, ale aj celý rad ďalších požívatín, predovšetkým pochutiny a lahôdky. Medzi nimi hrajú významnú úlohu i výrobky trvanlivého pečiva a cereálne snack výrobky, ktoré v Slovenskej republike vykazujú rastúcu obľubu. Obľúbenú skupinu v tejto komodite predstavujú cereálne tyčinky CORNY. Tie však môžu byť nielen pochutinou, ale i významným zdrojom deficitných zložiek v našej výžive. Ich základnou zložkou sú obilniny.

Obilniny nie sú nositeľom iba základných živín, ale predstavujú taktiež významný zdroj  vitamínov a minerálnych látok, predovšetkým pokiaľ sú  prítomné vo forme obilných vločiek. Sú zdrojom vitamínov skupiny B – thiamínu, riboflavínu, pyridoxínu, biotínu a kyseliny panthoténovej. Tieto vitamíny sú dôležité pre rad životne dôležitých funkcií, zvlášť pre premenu živín na energiu. Pôsobia priaznivo na krvotvorbu, nervovú sústavu a na vývoj pokožky. Medzi významné minerálne látky radíme hlavne vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok a selén.

Obilniny sú tiež významným zdrojom nenutritívnych zložiek výživy, obzvlášť vlákniny, ktorá sa v našej výžive nachádza v deficitnom množstve. Niektoré súčasti vlákniny patria do skupiny vláknin čiastočne rozpustných, ktoré sa rozkladajú mikroflórou hrubého čreva a vykazujú prebiotický efekt. Veľmi významnú a plne aktuálnu úlohu v našej výžive zohráva vláknina nerozpustná, nazývaná aj balastná. Balastná vláknina sama o sebe nemá energetickú hodnotu, ale zohráva v organizme rad dôležitých ochranných a podporných funkcií. Jednou z nich je aj prevencia pred viacerými civilizačnými ochoreniami.

Úbytok pohybových zamestnaní a strata pohybovej aktivity negatívne ovplyvňuje metabolické procesy organizmu - nepodnecuje črevnú peristaltiku, spomaľuje priechod potravy črevom a zapríčiňuje obstipáciu so všetkými negatívnymi následkami pre zdravotný stav. Strava so zvýšeným obsahom balastnej vlákniny naopak urýchľuje priechod zažívacím traktom, obmedzuje  príčiny obstipácie, čo okrem iného spôsobuje nižšiu využiteľnosť energie prijatej stravy a znižuje tak mieru hypodynamie. Vláknina ďalej znižuje resorpciu tukov a cholesterolu, čím významne prispieva k prevencii kardiovaskulárnych chorôb. Optimálny príjem balastnej vlákniny vo výžive sa významne podieľa aj na prevencii karcinómu hrubého čreva. Povrchové vrstvy vlákniny absorbujú toxické látky a odvádzajú ich z organizmu.

Vláknina zohráva dôležitú rolu aj pri redukčných diétach. V zažívacom trakte intenzívne prijíma vodu, rýchlo sa zväčšuje a výrazne zvyšuje objem tráveniny. Tým prispieva k dosiahnutiu príjemného pocitu sýtosti a obmedzuje pocit hladu.

Požadovanú štruktúru a konzistenciu  tyčinky zaisťuje použitie podielu obilnín vo forme lupienkov a vločiek, jogurtového mlieka, ako aj zloženie tukov – palmový, kokosový a mliečny. Termické ošetrenie CORNY Linea zaisťuje dokonalú stabilitu a trvanlivosť.

Pri konfrontácii nutričnej a biologickej hodnoty cereálnych tyčiniek CORNY Linea s negatívnymi tendenciami civilizačného vývoja a nedostatočne výživnej potravy sa ukazuje, že cereálnej tyčinky sú nielen chutným snackom vynikajúcich senzorických vlastností, ktoré uspokoja najnáročnejšieho spotrebiteľa, ale sú aj nositeľom deficitných hodnôt, čím významne prispievajú ku zdravej výžive potrebnej pre náš plnohodnotný život.

Doc. Ing. Miroslav Dědek, DrSc., odborník na výživu


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!