lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Doplatky pacientov za lieky rastú, ich ceny klesajú, lekári varujú

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 13.6.2011
späť
Späť

Poslať
 

Vysoký krvný tlak trápi v rozvinutých krajinách 20 – 50 % dospelej populácie a ide o jeden z najvýznamnejších rizikových faktorov kardiovaskulárnych a mozgových príhod. Dnes máme k dispozícii celé spektrum liekov umožňujúcich účinnú, jednoduchú a bezpečnú dlhodobú liečbu. Ukazuje sa, že ceny týchto liekov v posledných rokoch klesajú. Napriek tomu paradoxne úhrada zdravotných poisťovní za tieto lieky klesá a výsledkom je, že doplatky pacientov rastú a mnohým pacientom hrozí, že sa pre nich stanú nedostupné.

Hypertenzia, teda vysoký krvný tlak, nebolí ani ho nijako necítiť. Vysoký krvný tlak môžeme považovať za tichého zabijaka. Preto sa mnohí pacienti neliečia, až kým sa neobjavia fatálne dôsledky hypertenzie, napríklad infarkt či cievna mozgová príhoda. Z celkového počtu ľudí s hypertenziou sa na Slovensku lieči len asi 50 % z nich. Čo je však ešte alarmujúcejšie, účinnú a dostatočnú liečbu užíva len tretina pacientov, ktorí sa na vysoký tlak liečia. Tento nepriaznivý stav je známy a má viacero príčin.

 Zvýšenie doplatkov za najpoužívanejšie antihypertenzíva prináša riziko, že účinnejšia liečba sa stane pre pacientov nedostupná. Pacienti, predovšetkým tí, ktorí budú musieť z ekonomických dôvodov prejsť na inú liečbu,  budú vystavení riziku závažných zdravotných komplikácií, ktorých liečba  je niekoľkonásobne drahšia, ako liečba samotného vysokého krvného tlaku. Tento scenár hrozí najmä pacientom s ťažšími formami hypertenzie, ktorí sú nastavení na kombinovanú liečbu a už trpia sekundárnymi komplikáciami. 

Ceny liekov a doplatky pacientov na lieky sa pravidelne menia (4 x ročne), pričom najviac zmien je v poslednom období práve v skupine liekov proti vysokému tlaku. Napriek tomu, že cena najpoužívanejších antihypertenzív určená výrobcami dlhodobo klesá, doplatky pacientov sa zvyšujú.  Najvýraznejší nárast je viditeľný najmä v posledných mesiacoch, kedy sa zvýšili doplatky na všetkých 20 najpoužívanejších antihypertenzív.

Najefektívnejšou liečbou hypertenzie sú fixné kombinácie -  „dva lieky v jednom“. Od 1.7. 2011 MZ SR navrhuje opäť znížiť úhradu fixných kombinácií zdravotnými poisťovňami a zvýšiť doplatok pacientov, napriek tomu, že predajné ceny fixných kombinácií sa znížili. Pritom za posledné štyri roky doplatky pacientov trvalo stúpajú a predajné ceny trvalo klesajú. Tento vývoj dokumentuje graf piatich najpoužívanejších fixných kombinácií v SR. V prípade, že tento návrh vstúpi do platnosti, suma doplatkov pacientov liečených 5 najčastejšími fixnými kombináciami  stúpne  o pol milióna euro mesačne v porovnaní so stavom v roku  2007.  Celkovo je ohrozených vyše 150 000 pacientov.

   Sú opodstatnené obavy, že desiatky tisíc pacientov sa budú musieť rozhodnúť pre inú liečbu, čo môže viesť k destabilizácii ich zdravotného stavu. Ďalším a tiež nezanedbateľným aspektom tejto zmeny je skutočnosť, že sa minimálne prechodne zvýši pracovná záťaž stovkám lekárov, ambulancií a laboratórií. 

Vysoký krvný tlak sa nedá vyliečiť, no správna liečba udržiava jeho hodnoty pod kontrolou. Tak pomáha predchádzať následkom hypertenzie, najmä kôrnateniu tepien, srdcovým a mozgovým cievnym príhodám. Liečba však musí byť dlhodobá, často celoživotná a individuálna, t.j. podľa potrieb a zdravotného stavu každého pacienta. Väčšina pacientov užíva v začiatkoch liečby monoterapiu – liečbu jedným liekom proti vysokému krvnému tlaku. To však umožňuje dosiahnuť cieľové hodnoty tlaku len u 20-40 % pacientov, u väčšiny je preto potrebné použiť kombináciu viacerých liekov s rôznym mechanizmom účinku. Nájsť správnu liečbu, ktorá je účinná a zároveň dobre znášaná a dodržiavaná pacientom, však nie je jednoduché. Lekár by mal k pacientovi pristupovať individuálne a liečbu mu „ušiť“ na mieru. V súčasnosti existuje viacero účinných a dobre znášaných kombinácií antihypertenzív. Efektívnym prístupom sú tzv. fixné kombinácie. Kombinujú v jednej tablete dve účinné látky a užívajú sa raz denne. Vďaka tomu je liečba účinná, pohodlná a jednoduchá, čo sú základné podmienky preto, aby sa pacienti stotožnili s liečbou a lieky užívali pravidelne a dlhodobo (mnoho rokov). Len tento postoj  prinesie v liečbe hypertenzie to, čo všetci očakávajú – pokles počtu cievnych mozgových príhod, srdcového zlyhávania, infarktov či zlyhaní obličiek. V situácii, kedy ceny liekov proti vysokému krvnému tlaku klesajú, by sme od zodpovedných očakávali strategické rozhodnutie podporujúce široké používanie takejto liečby, teda zlepšenie podmienok pre používanie fixných kombinácií.  

Neustále zmeny liečby hypertenzie - choroby, ktorá nebolí - prudko narušuje  motiváciu pre pacienta a pacient stráca dôveru v zdravotnícky systém.   

   „Lekár  má rozhodovať  o liečbe na základe vedeckých dôkazov, svojich profesionálnych skúseností, a po zohľadnení individuálnych charakteristík pacienta a jeho ochorenia. Finančný aspekt má v uvažovaní o liečbe svoje miesto, nemá však byť rozhodujúci a limitujúci“.    

 

Ďalším opatrením s nejasným dopadom predstavuje podľa odborníkov predpisovanie liekov proti hypertenzii podľa účinnej látky. Aj keď je ich hlavná zložka rovnaká, jednotlivé prípravky sa od seba líšia svojimi vlastnosťami, vstrebávaním v organizme i mnohými inými faktormi. Pokiaľ bude pacient lieky striedať podľa toho, aký mu práve odporučia v lekárni, môže sa napriek rovnakej účinnej látke stať, že liečba bude nedostatočná. Žiaľ, neúčinnosť liečby hypertenzie sa často prejaví až vtedy, keď sa objavia následky a komplikácie vysokého tlaku, najmä kardiovaskulárne príhody či v najhoršom prípade smrť. Riziko vidia odborníci aj v častom obmieňaní jednotlivých generík. Niektoré lieky majú 20 – 30 rôznych generických foriem. V prípade, že sa 4x ročne zmení názov lieku, ktorý pacient užíva, nemôže to prispieť ku kvalite liečby a kompliancii k liečbe. Naopak, hrozí prerušenie liečby alebo užívanie viacerých liekov s tou istou účinnou látkou naraz.  

Všetci, vrátane lekárov a pacientov si uvedomujeme, že kvalitné zdravotníctvo je finančne náročné a súhlasíme s tým, že je potrebné podniknúť opatrenia na jeho zefektívnenie. Z týchto dôvodov sú určite všetci ochotní prijať kroky, ktoré situáciu zlepšia. Nemyslíme si však, že jediným opatrením je preniesť finančnú ťarchu na plecia pacienta. Zloženie výsledného účtu za liek by malo byť založené na transparentnej odbornej a verejnej diskusii všetkých zúčastnených subjektov -  pacientov, zdravotných poisťovní, MZ SR, výrobcov lieku, distributérov a lekární. 

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!