lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Bratislava má novú špičkovú pôrodnicu

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 28.6.2011
späť
Späť

Poslať
 

Kochovo sanatórium, kedysi najmodernejšie zdravotnícke zariadenie v Československu, sa bude opäť tešiť z narodených detí. Funkcionalistická stavba ožíva v plnej kráse.

 

Bratislava, 27. júna 2011. Najmodernejšie pôrodné a operačné sály na Slovensku budú od júla fungovať v Gynekologicko-pôrodníckej nemocnici Koch v Bratislave. Vyše tridsať postelí zväčša v dvojlôžkových izbách ráta aj s prítomnosťou otca, ktorý bude môcť byť od prvých chvíľ s mamičkou a bábätkom.

 

Polmiliónová Bratislava mala doteraz k dispozícii tri pôrodnícke kliniky, ktoré už dlhší čas v dôsledku rastúcej pôrodnosti zápasia s priestorovými problémami. Priemerný počet za rok narodených detí za posledné desaťročie stúpol z 5 732 na 7 567, t. j. o 29% a podľa štatistikov bude rásť ešte najbližších desať až pätnásť rokov, keďže do veku plodnosti sa dostali silné populačné ročníky zo 70. a 80. rokov minulého storočia. „Otvorenie ďalšej gynekologicko-pôrodníckej nemocnice odbremení nápor, ktorým musia čeliť tieto klinické pracoviská,“ povedal riaditeľ Kochovho sanatória  MUDr. Vladimír Cupaník, PhD.

 

 

Architektonická pamiatka

Kochovo sanatórium na dnešnej Partizánskej ulici nechal postaviť začiatkom 30. rokov minulého storočia jeden z najvýznamnejších československých chirurgov prof. MUDr. Karel Koch. Svojho času išlo o najmodernejšiu nemocnicu v Československu. Po druhej svetovej vojne sanatórium znárodnili, pričom budova sa ďalej využívala ako pôrodnícka a gynekologická klinika. Postupne chátrala, až sa dostala do stavu, že sa v nej viac nedala poskytovať zdravotnícka starostlivosť. Podobný osud postihol aj nemocničnú záhradu.

 

 

Pôvodná symetrická budova predstavuje jedinečnú architektonickú pamiatku, ktorá bola postavená v kultivovanom funkcionalistickom štýle. Aj preto sa investor rozhodol sanatórium zrekonštruovať v pôvodnej podobe a zachoval v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom unikátne architektonické prvky. Interiér však prešiel rozsiahlou modernizáciou, aby budova vyhovovala súčasným zdravotníckym a hygienickým normám. „Náklady na rekonštrukciu si vyžiadali viac ako sedem miliónov eur“, uvádza PhDr. Pavel Komorník, M.B.A., predseda predstavenstva GRAFOBAL GROUP development. Pre porovnanie, za túto sumu by sa dal postaviť 14-poschodový obytný dom so štyrmi 3-izbovými bytmi na každom poschodí.

 

 

Špičkové technológie

Sanatórium má 33 postelí prevažne v dvojlôžkových izbách, ktoré sú moderne zariadené a ochladzované systémom kapilárnych trubiek v stropoch. Okrem nich majú pacientky k dispozícii aj tri jednolôžkové izby a dva apartmány na najvyššom podlaží so spoločnou zimnou záhradou a terasou. V rámci rekonštrukcie sa vybudoval aj úplne nový operačno-pôrodnícky trakt. „Vzhľadom na to, že do pôvodnej budovy sanatória sme nechceli stavebne zasahovať, jediným riešením bolo nadstavať nad prístavbu ambulancií ďalšie dve podlažia. Vznikla nová budova, spojená s tou pôvodnou presklenou chodbou,“ zdôraznil V. Cupaník.

Z technologického hľadiska predstavuje nová prístavba momentálne najmodernejšie riešenie pôrodných a operačných sál na Slovensku. Ide o plne klimatizované priestory, ktoré vďaka dômyselnej vzduchotechnike spĺňajú najprísnejšie hygienické nároky. Rovnako špičková je aj zdravotnícka technológia, ktorá lekárom umožní vykonávať náročné diagnostické a liečebné výkony vrátane endoskopických operácií a digitálnej mamografie. Mamograf Mammomat Inspiration od spoločnosti Siemens umožňuje presnú diagnostiku a jednoduchšiu manipuláciu pri znížení röntgenovej dávky o polovicu. Ultrazvukový systém Siemens Acuson X300 bude vďaka svojim kompaktným rozmerom slúžiť najmä pri mobilných vyšetreniach. Modernými prístrojmi je vybavený aj novorodenecký úsek a anestéziologické oddelenie.

 

 

Najmodernejší gynekologicko-pôrodnícky ústav na Slovensku

Zdravotnícke výkony

 

Gynekologicko-pôrodnícka nemocnica Koch je špičkové privátne zdravotnícke zariadenie, ktoré disponuje modernými pôrodnými a operačnými sálami a lôžkovou časťou „rodinného“ typu. Plne klimatizované priestory vďaka dômyselnému systému vzduchotechniky spĺňajú najprísnejšie hygienické normy. Lekári využívajú špičkové zdravotnícke technológie a prístroje, ktoré im umožňujú vykonávať náročné diagnostické a liečebné výkony vrátane endoskopickej operatívy a digitálnej mamografie. Modernými prístrojmi je vybavený aj novorodenecký úsek a anestéziologické oddelenie.

 

Široké spektrum služieb

Sanatórium poskytuje pôrodnícke, gynekologické a ambulantné služby. Súčasťou zariadenia je tiež oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny a cytologické laboratórium. Pôrodnícka časť slúži na hospitalizáciu žien pri patologickom priebehu tehotnosti. Zároveň sa tu vykonávajú spontánne a operačné pôrody, liečia sa sprievodné patologické stavy tehotnosti, zabezpečuje pôrodnícka analgézia a anestézia a zabezpečuje priebeh fyziologického a patologického šestonedelia.

Na gynekologickom oddelení sa vykonávajú abdominálne (brušné), vaginálne a laparoskopické operácie s výnimkou niektorých druhov operačnej liečby onkologických ochorení, ktoré si vyžadujú starostlivosť v špecializovaných zdravotníckych zariadeniach. Súčasne slúži na hospitalizáciu žien s gynekologickými ochoreniami, pri ktorých je potrebná ústavná zdravotná starostlivosť.

Ambulantná zdravotná starostlivosť zahŕňa široké spektrum služieb a výkonov. Patrí k nim napríklad vyšetrenie pošvy a krčka maternice kolposkopom (pošvovým mikroskopom) za účelom posúdenia možných zmien vedúcich k rakovine krčka maternice, ultrazvukové vyšetrenie počas tehotnosti zamerané na včasné odhalenie možných vrodených vývinových chýb plodu alebo špeciálne mikrobiologické vyšetrenie pošvy a krčka maternice výtermi na odhalenie prítomnosti mikróbov spôsobujúcich zápaly a výtoky.

 

Zoznam poskytovaných ambulantných výkonov:

-          anamnestické vyšetrenie

-          klinické palpačné vyšetrenie

-          vyšetrenia v pošvových zrkadlách

-          kolposkopické vyšetrenie

-          onkocytologické vyšetrenie

-          mikrobiologické vyšetrenie

-          špeciálne vyšetrenia pošvy a krčka maternice výtermi

-          antikoncepčné vyšetrenie a ošetrenie

-          konzultácie a riadenie antikoncepcie

-          ultrazvukové vyšetrenia počas tehotnosti

-          ultrazvukové vyšetrenie  3D/4D sonografom

-          ultrazvukové vyšetrenie prsníkov

-          mamografické vyšetrenie prsníkov

-          prenatálne genetické vyšetrenie z buniek plodu (už do 24 hodín)

-          starostlivosť v tehotenstve

-          starostlivosť o ženy v prechode


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!