lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Dolné Rakúsko vás pozýva stráviť leto na horách

  Spracoval(a) : Janka
Dátum : 27.6.2012
späť
Späť

Poslať
 

Čoraz viac Slovákov objavuje čaro krajiny za hranicami poblíž Bratislavy

Dovolenka na horách priam na skok od Bratislavy: Dolné Rakúsko pozýva na oddych a pestrú paletu zážitkov v nádhernom prostredí vysokohorskej  prírody. Niet divu, že krásy tohto regiónu objavuje čoraz viac našincov. Počet výletníkov zo Slovenska medziročne stúpol až o celú šestinu.

Na juhu Dolného Rakúska, len necelých 80 km od Viedne, sa prezentujú Alpy v celej svojej kráse. V jemnom oblúku sa postupne otvárajú  fascinujúce výhľady do vysokohorskej krajiny, lákajúce na aktívny oddych i leňošenie, so zážitkami pre všetky zmysly. Turistické chodníky vedú hlbokými zelenými lesmi k malebným horským bystrinám, rozľahlým horským pasienkom a pyšným vrcholom, ale i do kúpeľov, s dávnou tradíciou, ponúkajúcich kultivovaný oddych. Divoká voda s ozvenou v skalnatých úzkych údoliach, lanové lezecké parky alebo razantné downhill-dráhy  na trase, dodávajú pešej turistike „action“ a lákajú na rozhýbanie svalov. Ticho osamelých chodníkov, horské lúky obsypané kvetmi a nedotknuté hlboké lesy stíšia rozbúrenú myseľ a vnášajú do duše úľavu a pokoj.

 

Wiener Alpen in Niederösterreich/Franz Zwickl

 

Príroda aj história

Dolnorakúske horské regióny sú známe rozsiahlosťou a rozmanitosťou turistických chodníkov,  ale i pestrou paletou zaujímavostí. Niektoré z horských chát si pamätajú prvopočiatky alpinistiky a sú historickými a zároveň i architektonickými klenotami. V družnej atmosfére hôr sa dá zažiť veľa príjemných okamihov. Na programe je záplava podujatí, vynikajúcich rovnakou rozmanitosťou akou oplýva vysokohorské územie regiónu. Od mája do polovice októbra sa slávia sviatky plné radosti: od letného slnovratu až po „narodeniny“ lanoviek. Konajú sa túry v sprievode muzikantov, omše na vrcholoch,  slávnosti na horských pasienkoch i trhy roľníkov, ale nechýbajú ani potulky za krásami horských zátiší prírodných parkov s odborným sprievodcom, či túry v sprievode krojovaných domácich.

Viedenské Alpy v Dolnom Rakúsku

Jemné krivky vrchoviny Bucklige Welt (Hrboľatého sveta), svet horských pasienkov pohoria Wechsel, Hochwälder am Semmering, skalnaté chrbáty Raxu, či Schneeberg, vypínajú svoje vrcholy do výšky nad 2000 metrov. Strhujúca kulisa Viedenských Álp lákala obyvateľov neďalekej metropoly už pred viac ako storočím. Viedenčania oceňovali vzácnu kombináciu čistého horského vzduchu a mierneho podnebia a počet hostí mimoriadne vzrástol hlavne po ukončení výstavby železnice Semmeringbahn, ktorá sa dnes môže popýšiť tým, že patrí do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Všetci, čo mali peniaze, šľachtický titul alebo pôsobili v kultúre, sa okolo roku 1900 náhlili do Semmeringu alebo do Reichenau. V kedysi najluxusnejších klimatických kúpeľoch Európy sa podnes zachoval dobový flair des fin de siècle.

Dnes Viedenské Alpy okrem raja pre oči ponúkajú počas dovolenky na horách i komfort. Na niekoľké z vrcholov sa dá po celý rok „vyšplhať“ horskými lanovkami a úzkokoľajkami. Najnezvyčajnejšou z nich je zubačka Salamander-Zahnradbahn, s konečnou stanicou na najvyššej hore Dolného Rakúska Schneebergu (2.076 m), najmodernejším zariadením je Magic Mountain XPress, prepravujúci na oblý „kopec“ Hirschenkogel v Semmeringu. Chýrnou sa stala i lanovka na Rax - Rax-Seilbahn, postavená v roku 1926, ktorá je vôbec prvou lanovkou na prepravu osôb v Rakúsku. Smerom dolu briežkom sa dá vo Viedenských Alpách dopraviť závratnou rýchlosťou. V Mönichkirchene je možné preveriť zákon zemskej príťažlivosti na prírodnej trati pre kolobežky a v bikerskom parku v Semmeringu si môžu vyskúšať svoju zdatnosť na prekážkach pre horské bicykle profíci i začiatočníci. Inšpirujúcim skĺbením prírody s kultúrou sú kvalitné letné festivaly.

Región muštu Mostviertel

Iba necelé dve hodiny diaľnicou od Viedne, dominujú v regióne pohoria Mostviertler Alpen kypiace toky a rozsiahle hlboké lesy s divokosťou alpskej horskej krajiny. Voda a drevo boli hlavným dôvodom, prečo bol tento región od stredoveku až do 19. storočia centrom európskej výroby železa. Rozľahlé zdobené panstvá v pôvabných obciach, svedčiace podnes o bohatstve vtedajších majiteľov hámrov.  Mnohé sú sčasti zreštaurované a využívané ako ukážkové kováčske dielne. Staré toky potokov lemujúce chodníky, po ktorých sa drevorubači spúšťali  za drevom, splaveným do doliny vodou potoka, sa využívajú vo veľkej miere i podnes - ako turistické chodníky.

Vo vysokohorských polohách regiónu Mostviertler Alpen sú možné príjemné zážitky z majestátu prírody ako aj aktívne užívanie sveta hôr:. Na ťažko prístupných svahoch medzi vrcholmi tohto pohoria a Göllerom, či na Dürrensteine sa dnes dajú nájsť posledné zvyšky rakúskych pralesov. Ľahší prístup je na vrcholy Hochkaru alebo  Ötscheru. Tie sa dajú dobyť pohodlne lanovkami. Ich náhorné plošiny poskytujú priestor pre potulky obohatené o nádherné výhľady do okolia. A pre tých, čo túžia po akcii, je v ponuke rafting, letné sánkarske dráhy na Eibli, zjazd na kolobežke na Gemeindealpe a celý rad lezeckých parkov.

Slováci objavujú v Dolné Rakúsko

Vzhľadom na blízkosť k našim hraniciam sa Slováci čoraz častejšie vydávajú spoznávať malebné kúty dolnorakúskej prírody. V minulom roku sa na výlet do Dolného Rakúska vypravilo až 42 529 Slovákov, čo je v porovnaní s 36 535 slovenských turistov v roku 2010 nárast až o 16,4%. Hoci našli sa aj lokality, do ktorých vlani zavítalo o čosi menej našincov, niektoré miesta ako Enzereith, Guttenbrunn, či Winklarn hostia spoza slovenských hraníc v porovnaní s minulosťou doslova objavili a počet návštevníkov zo Slovenska stúpol niekoľkonásobne. Pokiaľ ide o konkrétne čísla, rekordérom v náraste je napríklad Vösendorf, kam vlani prišlo až  601 výletníkov od nás, čo je o 379 viac než v roku 2010.

Všetky informácie o lete na horách v Dolnom Rakúsku nájdete na stránke:  www.dolne-rakusko.info


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!