lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Letná kuchyňa: Šaláty 7

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 21.7.2000
späť
Späť

Poslať
 

Paradajky sú tiež stvorené na prípravu šalátu. Hoci jesť ich len tak ako ovocie je tiež veľmi zdravé. Obsahujú veľa karoténu, draslíka, vitamínu E a C a takmer žiadne kalórie, preto sú vhodné pri akejkoľvek redukčnej diéte. Ich nevýhodou je, že u precitlivelých ľudí často vyvolávajú alergie. Spôsobuje ju možno prítomnosť panhemaglutininu, ktorý napáda červené krvinky. Ak sa to stane, treba sa ich jednoducho vzdať. Paradajok je však veľa druhov a možno taká žltá paradajka, ktorá je menej alergizujúca, ale zato sladšia vám padne dobre. Paradajky existujú aj zelené a doteraz je sporné, či nie zdraviu škodlivá ich existencia. U nás sa zvyknú zelené paradajky zavárať.
Mimoriadne vzácne je, že paradajky si zachovávajú aj konzervované svoju biologickú hodnotu. Podľa súčasných výskumov sa napríklad ukazuje, že lypokén, karoténové farbivo, ktoré ich zafarbuje dočervena, môže zabraňovať vzniku niektorých typov rakoviny, tým že obmedzuje poškodenie voľnými radikálmi. Pre tieto ich vlastnosti a pre výbornú chuť a farbu je vhodné používať ich čo najčastejšie najmä teraz v lete, keď nie sú vypestované v skleníkoch.

Základný paradajkový šalát
Nálev ako vždy pripravíme z octu, oleja, soli, cukru, vody a byliniek. Nalejeme ho na čerstvo pokrájané paradajky. Pridávať môžeme všetko čo máme radi. Cibuľu, cesnak, ryžu. K paradajkám sa mimoriadne hodia cestoviny. Dnes sa cestovinové šaláty tešia veľkej obľube. Pripravíme ich tak, že do hotového šalátu vmiešame v slanej vode uvarené a scedené menšie druhy cestovín ako sú kolienka, závitky, mašličky atď. Efektne vyzerá ak použijeme farebné špenátové alebo mrkvové cestoviny.

Náš tip:

Taliansky paradajkový šalát
Pripravíme si paradajky, syr Mozzarelu, olivový olej a bazalku. Paradajky nakrájame na plátky hrubé asi pol centimetra, Mozzarelu nakrájame na také isté plátky. Na tanier kladieme vždy jedno koliesko paradajky a jeden plátok Mozzarely. Nakoniec šalát pokvapkáme olivovým olejom zmiešaným s troškou soli a bazalkou.

Nabudúce Vám v Letnej kuchyni prezradíme recepty na pár netradičných šalátov.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!